Αυστρία : Διπλασιασμός κρουσμάτων αντισημιτισμού μέσα σε 5 χρόνια
Συνολικά 550 αντισημιτικά αδικήματα στην Αυστρία μέσα στο 2019, που αποτελεί αριθμό ρεκόρ και μία αύξηση κατά 9.5% σε σχέση με το 2018, αλλά και έναν υπερδιπλασιασμό τους μέσα σε πέντε χρόνια, καταγράφει η Έκθεση Αντισημιτισμού που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στη Βιέννη από το “Φόρουμ κατά του Αντισημιτισμού” και την Ισραηλιτική Θρησκευτική Κοινότητα.
Το 2008 είχαν καταγραφεί 46 αδικήματα, από το 2017 και μετά ο αριθμός τους ξεπερνά τα 500 τον χρόνο και αυτό οφείλεται, σύμφωνα με την έκθεση, τόσο στην πραγματική αύξηση των αντι-εβραϊκών ενεργειών όσο και στην αυξημένη ευαισθητοποίηση σχετικά με την αναφορά αντισημιτικών συμβάντων, με σχεδόν τα μισά από τα 550 αδικήματα πέρυσι, να αποδίδονται σαφώς στο ακραίο δεξιό πολιτικό περιβάλλον.
Ο ορισμός του αντισημιτισμού βασίζεται σε αυτόν του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας (EUMC) : “Ο αντισημιτισμός είναι μια συγκεκριμένη αντίληψη απέναντι στους Εβραίους που μπορεί να εκφραστεί ως μίσος για τους Εβραίους. Ο αντισημιτισμός του λόγου και της πράξης στρέφεται εναντίον Εβραίων ή μη Εβραίων μεμονωμένων ατόμων ή κατά της περιουσίας τους, καθώς και εναντίον θεσμών και θρησκευτικών ιδρυμάτων της εβραϊκής κοινότητας”.
Το 43% των περιστατικών που αναφέρθηκαν στη Βιέννη το 2019 αφορούσαν “προσβλητική συμπεριφορά”, για παράδειγμα υβριστικές εκφράσεις, ένα ακόμη μεγάλο μερίδιο του 38% αφορά “μαζική αποστολή επιστολών”, που περιλαμβάνει επίσης περιεχόμενα στο Διαδίκτυο.
Ζημία ιδιοκτησίας, όπως επιχρίσματα, σημειώθηκαν στο 14% των περιπτώσεων, ενώ άμεσες απειλές καταγράφηκαν 18 φορές (3%) και σωματική επίθεση τεκμηριώθηκε έξι φορές (1%).
Σε 226 περιπτώσεις ήταν δύσκολη η ιδεολογική κατηγοριοποίησή τους, ωστόσο η πλειονότητα των αδικημάτων (268) εξακολουθεί να είναι σαφώς ακροδεξιές πράξεις με υλικές ζημίες και εκτόξευση ύβρεων, 31 αναφορές αφορούσαν περιστατικά με ισλαμικό υπόβαθρο και 25 φορές οι αντισημιτικές επιθέσεις προέρχονταν από την πολιτική αριστερά.
Η σημερινή δημοσιοποίηση της Έκθεσης προκάλεσε σειρά αντιδράσεων από την πολιτική, με την υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Καρολίνε Έντστανλερ να δηλώνει το απόγευμα ότι “πρέπει να είναι μια προειδοποίηση για όλους μας, και τώρα η κοινωνία θα πρέπει να καταπολεμήσει αποφασιστικά κάθε μορφή αντισημιτικών τάσεων“.
Την ανησυχία του εξέφρασε επίσης ο υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ, αναφέροντας ως προοπτική την περαιτέρω ευαισθητοποίηση στο θέμα, κατά την εκπαίδευση των αστυνομικών.
Την επείγουσα ανάγκη μίας ολοκληρωμένης κουλτούρας μνήμης καθώς επίσης εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης στα σχολεία, που σημαίνει επίσης, όπως ανέφερε, ότι όλοι οι μαθητές πρέπει να επισκεφθούν ένα μνημείο πρώην στρατοπέδου συγκέντρωσης, επισήμανε σε δηλώσεις της η Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, η αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης.
Η Έκθεση για τα αντισημιτικά αδικήματα προκαλεί επίσης ανησυχία στον δήμαρχο και τοπικό κυβερνήτη του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιγκ, ο οποίος δήλωσε πως “η Βιέννη είναι μια κοσμοπολίτικη πόλη, στην οποία κεφαλαιοποιείται η ανεκτικότητα και η ελευθερία της έκφρασης και στην οποία ο αντισημιτισμός και ο ρατσισμός δεν έχουν απολύτως καμία θέση”.
“Η Αυστρία δεν είναι μόνη, δυστυχώς η αύξηση των αντισημιτικών συμβάντων μπορεί να παρατηρηθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη», σχολίασε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Θρησκευτικής Κοινότητας Όσκαρ Ντόιτς με αφορμή τα αποτελέσματα της νέας Έκθεσης.
Ο ίδιος επισήμανε πως η καταπολέμηση του αντισημιτισμού δεν είναι εβραϊκό καθήκον, αλλά καθήκον για την κοινωνία στο σύνολό της, και πως τα στατιστικά στοιχεία για το 2019 δείχνουν ότι έχει έλθει η ώρα για δράση.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ