Η οικονομία της Αυστραλίας είναι έτοιμη για τη βαθύτερη ύφεση της εδώ και 90 χρόνια, καθώς οι περιορισμοί που αποσκοπούν στην άμβλυνση της εξάπλωσης του κοροναϊού ωθούν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στο χείλος, σύμφωνα με την Bloomberg Economics.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα μειωθεί κατά περίπου 10% τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2020, πριν από τη σταδιακή ανάκαμψη τους τελευταίους τρεις μήνες, γράφει σε έρευνα τη Δευτέρα ο James McIntyre, οικονομολόγος της Bloomberg Economics. Δεν περιμένει από την Αυστραλία να επιστρέψει στο επίπεδο της δραστηριότητάς της πριν από το κοροναϊό για τρία χρόνια.
Οικονομική ενίσχυση
«Η ζοφερή οικονομική πραγματικότητα είναι ότι δεν μπορούν όλες οι επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας να σωθούν παρά τις καλύτερες προσπάθειες των υπεύθυνων για τη χάραξη δημοσιονομικών πολιτικών», έγραψε ο McIntyre.
«Τα δημοσιονομικά μέτρα είναι ακόμα απαραίτητα και αξίζει τον κόπο – είναι λιγότερο δαπανηρό να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μέχρι την τελική ανάκαμψη παρά να ξαναχτίσουν την οικονομία μετά».
Ο Πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δεσμεύθηκε τη Δευτέρα να δαπανήσει 130 δισεκατομμύρια δολάρια (80 δισεκατομμύρια δολάρια) για έξι μήνες για να προσπαθήσει να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας σε μια τρίτη δόση δημοσιονομικών κινήτρων.
Διαχείριση πακέτου
Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας έχει μειώσει το επιτόκιο ρευστότητας σχεδόν στο μηδέν και αγοράζει κρατικά ομόλογα με χαμηλότερες αποδόσεις και μειώνει τα επιτόκια σε ολόκληρη την οικονομία.
Ο McIntyre υποστηρίζει ότι τα μέτρα τόνωσης, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλα, δε θα αποτρέψουν την αναταραχή στην οικονομία, αλλά είναι καθοριστικής σημασίας για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις στην κρίση και να ξαναχτιστούν αργότερα. Δεκάδες χιλιάδες Αυστραλοί εργάτες έχουν ήδη πάει στο σπίτι τους ως λιανοπωλητές
Η κυβέρνηση έχει περάσει μέχρι στιγμής δημοσιονομική στήριξη αξίας άνω των 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η ανακοίνωση του Morrison σήμερα φέρνει συνολικά δημοσιονομικά και νομισματικά κίνητρα με 320 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ή 16,4% του ΑΕΠ.
«Η διαταραχή της αγοράς εργασίας θα είναι σημαντική και είναι πιθανό να παραμείνει για παρατεταμένο χρονικό διάστημα», αν και η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να «αναπηδήσει», έγραψε ο McIntyre.
Για ολόκληρο το έτος 2020, η McIntyre αναμένει ότι η οικονομία θα υποχωρήσει κατά 6%. Θεωρεί ότι η αγορά εργασίας παραμένει χαλαρή, γεγονός που θα μειώσει την αύξηση των μισθών και τον πληθωρισμό.
«Η νομισματική πολιτική αναμένεται να παραμείνει σε αναμονή, με συνεχιζόμενη ποσοτική χαλάρωση για τη συγκράτηση των αποδόσεων εν μέσω αυξανόμενης έκδοσης ως φορολογικών πακέτων και αυτόματων σταθεροποιητών», έγραψε.
Πηγή: thejakartapost.com