Άρπυια : Το τεράστιο πτηνό με το χαρακτηριστικό λοφίο

Δημοσιεύτηκε στις 06/10/2019 20:48

Άρπυια : Το τεράστιο πτηνό με το χαρακτηριστικό λοφίο

Ένα από τα πιο μεγάλα και σπάνια πουλιά του πλανήτη είναι ο αετός – αρπυία, ο οποίος μάλιστα είναι το νέο αγαπημένο ζώο των social media. Στη Βραζιλία ονομάζεται και βασιλικό γεράκι.

Δείτε το μέγεθός του σε σύγκριση με άνθρωπο που κάθεται δίπλα του:

Πρόκειται για αρπακτικό πουλί που ζει σχεδόν αποκλειστικά στα τροπικά δάση της Νοτίου Αμερικής. Παλιότερα, άρπυιες υπήρχαν και στην Κεντρική Αμερική, ωστόσο ο πληθυσμός τους εκεί έχει εξαλειφθεί λόγω της καταστροφής του οικοσυστήματός τους.

Το είδος αυτό βρίσκεται σε απειλή, καθώς έχουν απομείνει λιγότεροι από 50.000 αετοί – άρπυιες σε όλο τον πλανήτη.

Το πιο ισχυρό αρπακτικό του πλανήτη

Οι αετοί – άρπυιες κατατάσσονται ανάμεσα στα μεγαλύτερα αρπακτικά πτηνά του κόσμου. Το άνοιγμα των φτερών τους μπορεί να φτάσει τα 224 εκατοστά, ενώ ζυγίζουν μόνο από 4 έως 9 κιλά.

Θεωρούνται από τα πιο ισχυρά αρπακτικά πτηνά στον πλανήτη, καθώς από όλα τα είδη αετών έχουν τους μεγαλύτερους και πιο δυνατούς γαμψώνυχες. Τα νύχια τους πραγματικά δεν αστειεύονται καθόλου!

Η δύναμή τους φαίνεται και από το γεγονός ότι τρώνε μεγαλύτερα θηράματα σε σχέση με τα περισσότερα πτηνά. Πέρα από φίδια και σαύρες, οι άρπυιες κυνηγούν άλλα πουλιά, βραδύποδες, ακόμα και μαϊμούδες.

Προκαλούν φρενίτιδα στο Διαδίκτυο

Χαρακτηριστικό των άρπυιων είναι το κεφάλι τους με το παράξενο λοφίο που ανοίγει.

Mε το που ανακάλυψαν το συγκεκριμένο πουλί, οι χρήστες του Διαδικτύου εντυπωσιάστηκαν από το μέγεθός του και το αστείο κεφάλι του.

Πολλοί ήταν αυτοί που θεώρησαν ότι η άρπυια μοιάζει με άνθρωπο που έχει φορέσει στολή πουλιού.

Οι Άρπυιες στην ελληνική μυθολογία

Οι Άρπυιες ήταν μυθολογικές δαιμονικές θεότητες στενά συνδεδεμένες με το θάνατο, τον οποίο όμως δεν επιφέρουν οι ίδιες στους θνητούς, αλλά τους οδηγούν σε αυτόν. Τα όντα αυτά είναι πιθανότατα προελληνικής καταγωγής, προϋπήρχαν δηλαδή των πρώτων καταγεγραμμένων αναφορών από τους μεγάλους αρχαίους Έλληνες ποιητές Όμηρο και Ησίοδο.

Η σύνδεσή τους με το θάνατο συνετέλεσε ώστε να θεωρούνται οι ίδιες υπεύθυνες για το θάνατο των ανθρώπων και, ότι έρχονται για να αρπάξουν την ψυχή τους και να την πάνε στον Άδη, ή να την μεταφέρουν στις Ερινύες, ενώ ο μύθος λέει ότι ήσαν απλοί εντολοδόχοι.

Η εμφάνισή τους ήταν τρομακτική: σε πρώιμο μελανόμορφο αγγείο που βρέθηκε στην Αίγινα και φυλάσσεται στο Μουσείο του Βερολίνου, εικονίζονται ως γυναικείες φτερωτές μορφές που τρέχουν, με ιδιαίτερα γαμψά δάκτυλα για να δηλωθεί ο αρπακτικός χαρακτήρας τους, ενώ την παράσταση συνοδεύει επιγραφή: ΑΡΕΠΥΙΑ. Μπορεί όμως και να έχουν τη μορφή πουλιού, πάντοτε όμως με γυναικείο πρόσωπο.in.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook