Απασφάλισε ο Γκράχαμ: «Εμείς ισοπεδώσαμε Βερολίνο και Τόκιο, το ίδιο δικαιούται να κάνει και το Ισραήλ»

Δημοσιεύτηκε στις 03/12/2023 10:59

Απασφάλισε ο Γκράχαμ: «Εμείς ισοπεδώσαμε Βερολίνο και Τόκιο, το ίδιο δικαιούται να κάνει και το Ισραήλ»

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καταστρέψαμε δικαίως το Τόκιο και το Βερολίνο χωρίς δεύτερη σκέψη, οπότε γιατί να μην κάνει το ίδιο και το Ισραήλ;, ήταν τα λόγια του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ την ώρα που οι Ισραηλινοί ξεκίνησαν εκ νέου τους βομβαρδισμούς.

Ο γερουσιαστής, ανήκει στη στα πολεμικά «γεράκια» της Ουάσινγκτον, δίχως να έχει κρύψει στο παρελθόν και την στήριξή του στην Τουρκία έναντι της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής έχει δηλώσει στο από το 2022 ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να κλείσει η συμφωνία της πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα. Ωστόσο, πρόσφατα η αμέριστη υποστήριξή το στο Ισραήλ έναντι της Χαμάς –την οποία υποστηρίζει η Άγκυρα- έχει αποξενώσει τον γερουσιαστή από την Άγκυρα.

Έτσι, δεν εκπλήσσει ότι ο Λίντσεϊ Γκράχαμ εμφανίζεται βασιλικότερος του βασιλέως, όσον αφορά τον βομβαρδισμό της Γάζας του Ισραήλ.

Μιλώντας στο Fox News την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου ο γερουσιαστής συνέκρινε τη σημερινή κατάσταση με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Καταστρέψαμε το Τόκιο και το Βερολίνο, χωρίς δεύτερη σκέψη καταστρέψαμε τις πρωτεύουσες του εχθρού. Συνεπώς εάν μας έλεγες μετά την 11/9 ότι χρειάζεται κατάπαυση του πυρός με την Αλ Κάιντα θα σε βγάζαμε έξω από το δωμάτιο ή πιθανότατα θα σου κάναμε κάτι χειρότερο».

Σημειώνεται όμως, ότι τόσο οι βομβαρδισμοί πόλεων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όσο και οι μετέπειτα πόλεμοι των ΗΠΑ στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατίας, δεν συμβάδιζαν με το διεθνές δίκαιο, οδηγώντας στον θάνατο εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους.

«Η 7η Οκτωβρίου ήταν για το Ισραήλ η 11/9 και η ιδέα ότι μέσα σε έξι εβδομάδες ο κόσμος θα καλεί το Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός με τους πολίτες του να έχουν σφαγιαστεί δεν το χωράει ο νούς μου» συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια ο Γκράχαμ ήταν κάθετος ότι δεν θα επιτρέψει στο πολιτικό σύστημα στη χώρας του να περιορίσει την ικανότητα του Ισραήλ να προστατευτεί. «Θα εναντιωθώ σε οποιονδήποτε όρο για παροχή βοήθειας στο Ισραήλ».

Υπενθυμίζεται ότι ο γερουσιαστής είχε ξεναγηθεί σε τούνελ της Χαμάς από τις Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις το 2019.

 

Δεν πρέπει να υπάρχει όριο στα θύματα αμάχων

Για τον γερουσιαστή όμως, το ζήτημα των αμάχων, όπως έχει ξεκαθαρίσει και σε άλλη συνέντευξή του, δεν είναι τόσο σημαντικό, μπροστά στην αυτοάμυνα. Στις αρχές Νοεμβρίου ο Γκράχαμ ήταν ξεκάθαρος ότι δεν νοιάζεται πόσοι αθώοι Παλαιστίνιοι πεθαίνουν. Η δημοσιογράφος του NewsNight του CNN του είχε κάνει την εξής ερώτηση:

«Υπάρχει κάποιο όριο για εσάς και πιστεύετε ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένα όριο για την κυβέρνηση των ΗΠΑ στο οποίο οι ΗΠΑ θα έλεγαν ας κρατηθούμε για ένα δευτερόλεπτο όσον αφορά τις απώλειες αμάχων;». Ο Γκράχαμ αφού κούνησε το κεφάλι του είπε ένα ξεκάθαρο «Όχι».

«Μήπως μας ρώτησε κανείς μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, «Υπάρχει όριο σε αυτό που θα κάνατε για να βεβαιωθείτε ότι η Ιαπωνία και η Γερμανία δεν θα κατακτήσουν τον κόσμο;» Υπάρχει κάποιο όριο στο τι πρέπει να κάνει το Ισραήλ στους ανθρώπους που προσπαθούν να σφάξουν τους Εβραίους; Η απάντηση είναι όχι, δεν υπάρχει όριο» είπε χαρακτηριστικά ο Γκράχαμ.

Συνέχισε λέγοντας ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τις απώλειες αμάχων και να παράσχουμε ανθρωπιστική βοήθεια σε «περιοχές που προστατεύουν τους αθώους».

Για τον γερουσιαστή τα θύματα από τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia στη Γάζα, δεν οφείλονται στους Ισραηλινούς.

«Η Χαμάς δημιουργεί αυτά τα θύματα, όχι το Ισραήλ», είπε ο Γκράχαμ.

Κάθε ευπρεπές άτομο θέλει την καταστροφή της Χαμάς. Με δεδομένο ότι Ρωσία, Κίνα, Τουρκία, Ινδία

Καθιστούμε τον Νετανιάχου υπόλογο

Ωστόσο, δεν συμμερίζονται όλοι οι γερουσιαστές τις ακραίες τοποθετήσεις του Γκράχαμ. Στις αρχές Νοεμβρίου 25 γερουσιαστές απέστειλαν στον Πρόεδρο Μπάιντεν εκφράζοντας μεν την υποστήριξή τους στο Ισραήλ, εγείροντας ωστόσο ερωτήματα ειδικά για τη θανατηφόρα χρήση της στρατιωτικής βοήθειας πολλών δισ. δολ. που ζήτησε ο Μπάιντεν για το Ισραήλ.

«Εμείς θέσαμε πολλά ζητήματα. Είπαμε ότι θέλαμε να δώσουμε προτεραιότητα στην επιστροφή των ομήρων. Θέσαμε ερωτήματα για τις απαράδεκτες, μεγάλης κλίμακας απώλειες αμάχων, για την πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια, για τη βία εξτρεμιστών εποίκων στη Δυτική Όχθη» είπε ο γερουσιαστής Van Hollen στο Αl-monitor.

Οι γερουσιαστές «ξαναχτύπησαν» μετά το τέλος της ανακωχής στέλνοντας επιστολή  στον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν, σημειώνοντας «τα απαράδεκτα υψηλά επίπεδα απωλειών αμάχων, τα 2/3 από αυτούς γυναίκες και παιδιά, και το ζήτημα της ανθρωπιστικής πρόσβασης».

«Υποστηρίζω την εστίαση προς το παρόν στην εφαρμογή και την υποχρέωση της κυβέρνησης Νετανιάχου να λογοδοτήσει για την κατάρτιση ενός σχεδίου -ένα εφαρμόσιμο, επαληθεύσιμο, εκτελεστό σχέδιο- για να μειωθεί δραματικά ο αριθμός των θυμάτων αμάχων και να διασφαλιστεί ότι έχουμε πλήρη συνεργασία με την προμήθεια που απαιτείται απεγνωσμένα, ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα», δήλωσε ο Βαν Χόλεν, υποστηρίζοντας δηλώσεις που έγιναν στο Ισραήλ αυτή την εβδομάδα από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Άραγε θα επικρατήσουν οι πέριξ του Γκράχαμ ή του Χόλεν;    © πηγή και φωτογραφία: in.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook