Αντίστροφη μέτρηση για το Brexit –Τα κράτη μέλη της ΕΕ επικυρώνουν την συμφωνία
Τα κράτη μέλη της ΕΕ επικύρωσαν σήμερα με τη σειρά τους τη συμφωνία αποχώρησης που καθορίζει τους όρους του Brexit, παραμονή της αποχώρησης των Βρετανών, και την επομένη της επικύρωσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Αυτό το στάδιο, ένα τυπικό θέμα που διευθετήθηκε με γραπτή διαδικασία, ακολουθεί την επικύρωση χθες, Τετάρτη, από τους ευρωβουλευτές και την υπογραφή της συμφωνίας από την ΕΕ και τη Βρετανία στις 24 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε το Συμβούλιο.
Όλες οι διαδικασίες έχουν εκπληρωθεί και η αποχώρηση της Βρετανίας θα τεθεί σε ισχύ αύριο, Παρασκευή στις 23.00 ώρα Βρετανίας και ώρα Γκρίνουιτς (+2 ώρες στην Ελλάδα).
«Η συμφωνία αποχώρησης επιτρέπει να διασφαλιστεί μια συντεταγμένη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση. Αφορά τα δικαιώματα των πολιτών, τον δημοσιονομικό κανονισμό, μια μεταβατική περίοδο, τα πρωτόκολλα για την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία, την Κύπρο και το Γιβραλτάρ, τη διακυβέρνηση και άλλα σχετικά θέματα με τον χωρισμό», υπενθυμίζει το Συμβούλιο.
Μετά την αποχώρηση των Βρετανών θα ακολουθήσει μεταβατική περίοδος έως τα τέλη Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας οι κοινοτικοί κανόνες θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται, ενώ η Βρετανία δεν θα παίρνει πλέον θέση στις αποφάσεις της Ένωσης.
Οι δύο πλευρές θα αρχίσουν μια νέα φάση διαπραγμάτευσης για την επίτευξη μιας συμφωνίας για τη μελλοντική τους σχέση, κυρίως μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου.
Έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα εμφανίζεται η ΕΚΤ μετά την αποχώρηση του Ην. Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση καλώντας ταυτόχρονα τις τράπεζες να προχωρήσουν άμεσα στην εφαρμογή των σχεδίων τους για το Brexit.
Η ΕΚΤ με ανακοίνωση της εξέφρασε την λύπη της για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρετίζοντας ωστόσο την κύρωση της συμφωνίας σχετικά με την εύτακτη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Όπως δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ: «Με μεγάλη λύπη παρακολουθούμε την αποχώρηση των Βρετανών φίλων μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η συμφωνία, όμως, θα θέσει τις βάσεις για μια εύτακτη αποχώρηση η οποία δεν θα δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση. Θα εργαστούμε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι η αναστάτωση που θα προκαλέσει το Brexit θα είναι η ελάχιστη δυνατή για τους πολίτες, τους εργοδότες και τις χρηματοπιστωτικές αγορές στη ζώνη του ευρώ και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.»
Η ΕΚΤ ζητά από τις τράπεζες να εφαρμόσουν τα σχέδια τους για το Brexit
Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ έχει προβεί στις ακόλουθες ενέργειες:
● Η ΕΚΤ και η Bank of England ενεργοποίησαν συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων τον Μάρτιο του 2019 μέσω της οποίας η Bank of England προσφέρεται να δανείζει ευρώ στις τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου σε εβδομαδιαία βάση. Στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας, το Ευρωσύστημα θα είναι έτοιμο να δανείσει λίρες Αγγλίας σε τράπεζες της ζώνης του ευρώ αν προκύψει ανάγκη. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα περιοριστούν πιθανές πηγές έντασης για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
● Στο πλαίσιο της τραπεζικής εποπτείας, η ΕΚΤ διεκπεραίωσε περίπου 25 διαδικασίες αδειοδότησης για τράπεζες που θα μετεγκατασταθούν στη ζώνη του ευρώ και αξιολόγησε σχέδια για το Brexit 42 τραπεζών της ζώνης του ευρώ οι οποίες θα διατηρήσουν τα υποκαταστήματά τους στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αποχώρησή του από την ΕΕ. Προσδοκία της ΕΚΤ είναι ότι οι τράπεζες θα εφαρμόσουν τα σχέδια τους σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στο παρελθόν.
● Η ΕΚΤ και οι αντισυμβαλλόμενοί της στο Ηνωμένο Βασίλειο έλαβαν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι θα συνεχιστεί η αγαστή συνεργασία στον τομέα της τραπεζικής εποπτείας και μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου. Για τον σκοπό αυτό, συμφώνησαν να υπογράψουν μνημόνιο συνεννόησης που θα επιτρέπει στις εποπτικές αρχές να συνεχίσουν να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να συντονίζουν την εποπτεία των διασυνοριακών τραπεζικών ομίλων.
● Η Bank of England θα αποχωρήσει από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Κεντρικών Τραπεζών. Το μερίδιο της Bank of England στο εγγεγραμμένο κεφάλαιο της ΕΚΤ, το οποίο ανέρχεται επί του παρόντος σε 14,3%, θα ανακατανεμηθεί τόσο στις εθνικές κεντρικές τράπεζες (ΕθνΚΤ) της ζώνης του ευρώ όσο και στις εθνικές κεντρικές τράπεζες των χωρών που δεν συμμετέχουν στη ζώνη του ευρώ.
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ