Αντιμετωπίζει δημογραφικό πρόβλημα η Κίνα; – Η αντίδραση των γυναικών στην πίεση των αρχών

Δημοσιεύτηκε στις 02/01/2024 11:21

Αντιμετωπίζει δημογραφικό πρόβλημα η Κίνα; – Η αντίδραση των γυναικών στην πίεση των αρχών

Η Κίνα οδεύει αργά, αλλά σταθερά προς μία δημογραφική κατάρρευση. Ο πληθυσμός, που σήμερα είναι περίπου 1,4 δισεκατομμύρια, είναι πιθανό να μειωθεί σε μόλις μισό δισεκατομμύριο μέχρι το 2100, σύμφωνα με τις προβλέψεις. Μάλιστα για το 2022, ο αριθμός των γεννήσεων βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, καθώς γεννήθηκαν λιγότερα από 10 εκατομμύρια σε σύγκριση με περίπου 16 εκατομμύρια το 2012.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, η κυβέρνηση της Κίνας, έχει στραφεί προς τις γυναίκες, θέλοντας να σώσουν ενδεχόμενη δημογραφική κατάρρευση. Οι γυναίκες όμως αρνούνται να το συζητήσουν, πράγμα το οποιο έχει προκαλέσει κρίση για το Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα περισσότερα μωρά για να αναζωογονήσει τον γηράσκοντα πληθυσμό της Κίνας.

Οι κινήσεις του Κινέζου προέδρου

Τον Οκτώβριο, ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ προέτρεψε την υποστηριζόμενη από το κράτος Πανκινεζική Ομοσπονδία Γυναικών να «αποτρέψει και να επιλύσει τους κινδύνους στον τομέα των γυναικών», σύμφωνα με επίσημο απολογισμό της ομιλίας.

«Είναι σαφές ότι δεν μιλούσε για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, αλλά θεωρούσε τις γυναίκες ως σημαντική απειλή για την κοινωνική σταθερότητα», δήλωσε ο Clyde Yicheng Wang, επίκουρος καθηγητής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Washington and Lee, ο οποίος μελετά την κινεζική κυβερνητική προπαγάνδα.

Το Κρατικό Συμβούλιο, το κορυφαίο κυβερνητικό όργανο της Κίνας, δεν απάντησε σε ερωτήσεις σε ότι αφορά την πληθυσμιακή πολιτική του Πεκίνου, παρά τους κινδύνους που υπογραμμίστηκαν παραπάνω.

Οι γυναίκες δηλώνουν πως μετά το ένα μωρό έχουν κάνει το καθήκον τους

Τι λένε οι γυναίκες

Η Feng Chenchen, μητέρα ενός 3χρονου κοριτσιού, είπε στην WSJ, ότι οι συγγενείς της την πιέζουν να κάνει περισσότερα παιδιά, με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να αποκτήσει αγόρι.

«Έχοντας αποκτήσει ένα παιδί, νομίζω ότι έκανα το καθήκον μου», δήλωσε η Feng. Ένα δεύτερο παιδί, είπε, θα ήταν πολύ ακριβό. Είπε ότι λέει στους συγγενείς της: «Μπορώ να κάνω άλλο ένα παιδί αρκεί να μου δώσετε 300.000 γιουάν», περίπου 41.000 δολάρια.

Πολλοί νέοι στην Κίνα, αποθαρρυμένοι από την αδύναμη οικονομία και την υψηλή ανεργία, αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για τη ζωή των γονιών τους. Πολλές γυναίκες θεωρούν την προδιαγεγραμμένη φόρμουλα του γάμου και των παιδιών ως μια ωμή συμφωνία.

Η Μόλι Τσεν, 28 ετών, δήλωσε ότι οι απαιτήσεις της φροντίδας ηλικιωμένων συγγενών και η δουλειά της ως σχεδιάστρια εκθέσεων στη Σενζέν δεν αφήνουν περιθώρια για παιδιά ή σύζυγο. Το μόνο που θέλει να κάνει στις ελεύθερες στιγμές της είναι να διαβάζει ή να ξεφυλλίζει βίντεο με κατοικίδια ζώα.

Η Τσεν ακολούθησε την ιστορία της Σου Μιν, μιας συνταξιούχου που έγραψε σε βίντεο το οδοιπορικό που έκανε στην Κίνα για να ξεφύγει από έναν κακό γάμο. Η Τσεν δήλωσε ότι η ιστορία αυτή, καθώς και τα διαδικτυακά βίντεο που δημοσιεύουν οι γυναίκες για τη ζωή τους, έχουν βαθύνει την εντύπωσή της ότι πολλοί άνδρες επιλέγουν τις γυναίκες κυρίως ως φροντιστές -για τα παιδιά, τους συζύγους και τα δύο ζευγάρια των ηλικιωμένων γονέων.

Αντίστροφα αποτελέσματα

Τον Οκτώβριο του 2015, η Κυβέρνηση του Πεκίνου αποφάσισε να καταργήσει την πολιτική του ενός παιδιού (σ.σ επέτρεπε στα ζευγάρια να αποκτούν ένα παιδί). Η ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβέρνηση αναφέρει ότι η απόφαση κατάργησης του μέτρου του ενός παιδιού «έχει στόχο τη βελτίωση της ισορροπημένης ανάπτυξης του πληθυσμού, αλλά και κρίνεται απαραίτητη εξαιτίας της γήρανσής του».

Μετά την άρση του μέτρου αυτού, χτίστηκαν νέα μαιευτήρια για να κλείσουν λίγα χρόνια αργότερα. Οι πωλήσεις προϊόντων βρεφικής φροντίδας, συμπεριλαμβανομένων των βρεφικών τροφών και των πάνες, μειώθηκαν. Οι επιχειρήσεις που επικεντρώνονταν στα μωρά τώρα απευθύνονται στους ηλικιωμένους. Τα νέα νηπιαγωγεία που χτίστηκαν για να κάνουν την ανατροφή των παιδιών πιο προσιτή, δυσκολεύονται να γεμίσουν τις αίθουσες και πολλά έχουν κλείσει. Το 2022, ο αριθμός των νηπιαγωγείων στην Κίνα μειώθηκε κατά 2%, η πρώτη μείωση εδώ και 15 χρόνια.

Δημογράφοι και ερευνητές προβλέπουν ότι τα στοιχεία θα δείξουν ότι οι κινεζικές γεννήσεις θα πέσουν κάτω από τα 9 εκατομμύρια το 2023. Τα Ηνωμένα Έθνη προβλέπουν 23 εκατομμύρια γεννήσεις στην Ινδία, η οποία το 2023 θα ξεπεράσει την Κίνα ως η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου. Στις ΗΠΑ θα γεννηθούν περίπου 3,7 εκατομμύρια μωρά το 2023, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

Η πολιτική του ενός παιδιού προκάλεσε μεγάλο μέρος της δημογραφικής κατάρρευσης της Κίνας: Υπάρχουν λιγότεροι νέοι άνθρωποι σε σχέση με το παρελθόν, συμπεριλαμβανομένων εκατομμυρίων λιγότερων γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία κάθε χρόνο. Αυτές οι γυναίκες είναι όλο και πιο απρόθυμες να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά, επιταχύνοντας τη μείωση του πληθυσμού.

Κύρια συνέπεια της δημογραφικής κατάρρευσης, η πολιτική του ενός παιδιού.

Η πολιτική του ενός παιδιού επηρέασε τους πολίτες, με τις γυναίκες να επικεντρώνονται περισσότερο στην καριέρα τους

Δύο μετατοπίσεις στην κινεζική κοινωνία

Ο Γουάνγκ Φενγκ, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Ιρβάιν, δήλωσε ότι υπήρξαν δύο αντικρουόμενες μετατοπίσεις στην κινεζική κοινωνία: μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση των δικαιωμάτων των γυναικών και όλο και πιο πατριαρχικές πολιτικές.

Για πρώτη φορά μετά από ένα τέταρτο του αιώνα, καμία γυναίκα δεν είναι μεταξύ των δύο πρώτων δωδεκάδων αξιωματούχων του Πολιτικού Γραφείου. Από τότε που ο Σι ανέλαβε την εξουσία το 2012, η Κίνα έπεσε 38 θέσεις στην Παγκόσμια Έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το χάσμα μεταξύ των φύλων και βρέθηκε στο νούμερο 107 στην κατάταξη του 2023 μεταξύ 146 χωρών.

Στην εποχή του Μάο, το κόμμα υποσχέθηκε να τερματίσει τις κομφουκιανικές παραδόσεις που έκαναν διακρίσεις εις βάρος των γυναικών. Ο Σι έχει αντ’ αυτού τονίσει τις κομφουκιανικές αξίες, συμπεριλαμβανομένου του παιδικού καθήκοντος για την απόκτηση παιδιών. Οι οικογένειες πιέζουν επίσης τις γυναίκες σε παραδοσιακούς ρόλους.

Μια εθνική συζήτηση για τη μεταχείριση των γυναικών ξέσπασε στις αρχές του 2022, όταν το βίντεο μιας γυναίκας – μητέρας οκτώ παιδιών, που κρατούνταν σε ένα υπόστεγο με μια αλυσίδα γύρω από το λαιμό της – προκάλεσε θύελλα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το δράμα της γυναίκας βρήκε απήχηση στις Κινέζες που είδαν μια σύνδεση με τους δικούς τους ρόλους.

in.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook