Αμμόχωστος: Εικόνες μέσα από την πόλη – φάντασμα 45 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή
Για πρώτη φορά μετά από 45 χρόνια έρχονται στο «φως» φωτογραφίες από το παραλιακό μέτωπο της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.
Ο φωτογράφος του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων μαζί με μια ομάδα Αμμοχωστιανών, επιβιβάστηκε σε ένα καΐκι που έκανε την διαδρομή από το λιμάνι της Αμμοχώστου κατά μήκος της ακτογραμμής της πόλης και την κατέγραψε με τον φακό της.
Τόσο το βίντεο όσα και οι φωτογραφίες είναι ανατριχιαστικές. Σε ορισμένες εικόνες μάλιστα, διακρίνονται η ανέγερση νέων οικοδομών, κατασκευαστικοί γερανοί και ξαπλώστρες με ομπρέλες σε οργανωμένη πλαζ, με φόντο τα ερειπωμένα κτίρια.
Η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου άνοιξε για περίπου 40 Τούρκους και τουρκοκύπριους δημοσιογράφους χθες, ύστερα από πρόσκληση του «υπουργού Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος έχει δηλώσει ότι «θα έρθουν και πάλι στα Βαρώσια οι διάσημοι του κόσμου και θα ζωντανέψει».
Στις φωτογραφίες που έχουν αναρτήσει στις ιστοσελίδες τους τ/κ ΜΜΕ φαίνονται οι χορταριασμένοι δρόμοι, τα εγκαταλελειμμένα κτήρια και τα σπασμένα τζάμια σε βιτρίνες καταστημάτων, ενώ η φθορά του χρόνου είναι κάτι περισσότερο από εμφανής.
Έντονη αντίδραση από τη Λευκωσία
Η πρόσκληση και η ξενάγηση των Τουρκοκύπριων και Τούρκων δημοσιογράφων εντός της εγκαταλελειμμένης πόλης, την πρώτη (επίσκεψη) από το 1974, έγινε από τον Οζερσάι εν αναμονή της άφιξης της Ειδικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ και μεσούσης της προσπάθειας που καταβάλλεται για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σχολίασε σήμερα τις προκλητικές ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος στην κατεχόμενη περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, λέγοντας ότι «ο κ. Οζερσάι με τις χθεσινές σκηνές έπαιξε με τα αισθήματα, έπαιξε με τον πόνο των Αμμοχωστιανών, καθώς όλοι αντιλαμβανόμαστε πώς είναι να βλέπεις φωτογραφίες από το σπίτι σου 45 χρόνια μετά.
»Εμείς θέλουμε επανέναρξη των συνομιλιών, οι οποίες θα οδηγήσουν σε επίλυση του Κυπριακού. Δεν μπορεί κανείς να παίζει με τον πόνο του κόσμου. Η συνάντηση της ερχόμενης Κυριακής με την κα Λουτ θα είναι καθοριστικής σημασίας έτσι ώστε ν’ ανοίξει ο δρόμος για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανα με ένα και μοναδικό στόχο: την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των Ψηφισμάτων».
Το θέμα θα τεθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Ερωτηθείς για τις ενέργειες της Λευκωσίας αν η άλλη πλευρά προχωρήσει με σταδιακό άνοιγμα της Αμμοχώστου, ο υπουργός σημείωσε πως «το θέμα έχει συζητηθεί και με τον κ. Ακιντζί στη συνάντηση της 9ης Αυγούστου. Από εκεί και πέρα, και σε συνεργασία με τα οργανωμένα σύνολα της Αμμοχώστου και πρώτ’ απ’ όλα με το Δήμο της Αμμοχώστου, με τον οποίο υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς υπάρχουν και σχετικά ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το θέμα θα τεθεί στο ανώτερο δυνατό επίπεδο πέραν των όσων έχουν γίνει ήδη από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ ,έτσι ώστε να τερματιστούν οι όποιες σκέψεις και ό,τι κρύβεται πίσω από τέτοιες σκέψεις.
Να σας πω επίσης ότι στην πρόσφατη απαντητική επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ προς τον Πρόεδρο ήταν ξεκάθαρη η αναφορά του κ. Γκουτέρες πως ό,τι αφορά το θέμα της Αμμοχώστου, αυτό θα πρέπει να είναι εντός του πλαισίου των σχετικών Ψηφισμάτων των σχετικών αναφορών στα Ψηφίσματα που αφορούν την Κύπρο».
Σε ότι αφορά την δήλωση Οζερσάι για την Αμμόχωστο ότι είναι δική του υπόθεση, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως «δεν μπορεί να ισχυρίζεται κάτι τέτειο» διότι όπως εξήγησε «δεν λειτουργεί από μόνος του». «Λειτουργεί σε συνεργασία με την Τουρκία και δεν είναι καθόλου τυχαίο ούτε ο χρόνος ούτε ο τρόπος που επέλεξε δυο μέρες πριν την επίσκεψη της κ. Λουτ, να προχωρήσει στις συγκεκριμένες ενέργειες. Δεν υποτιμούμε τις δηλώσεις του κ. Οζερσάι και θα κινηθούμε το αμέσως επόμενο διάστημα στο πλαίσιο που σας προανέφερα».
Το χρονικό της ερήμωσης
Συγκεκριμένα, η Αμμόχωστος έχει χαρακτηριστεί πόλη-φάντασμα, αφού από τις 14 Αυγούστου του 1974 οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοί της έχουν εκδιωχθεί, και από τότε το μεγαλύτερο μέρος της πόλης παραμένει κλειστό και ερημωμένο, με τον κατοχικό στρατό να μην επιτρέπει την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων του, παρά τα σχετικά ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.
Μετά την εισβολή οι Τούρκοι κατέκτησαν το 65% της καλλιεργήσιμης έκτασης, το 70% του ορυκτού πλούτου, το 70% της βιομηχανίας, το 80% των τουριστικών εγκαταστάσεων.
Επίσης η Αμμόχωστος, μετά την κατάληψή της από τα τουρκικά στρατεύματα, λεηλατήθηκε, σφραγίστηκε και μέχρι σήμερα η πρόσβαση είναι απαγορευμένη.
Τον χαρακτηρισμό «πόλη-φάντασμα» έδωσε ο Σουηδός δημοσιογράφος Jan-Olof Bengston, ο οποίος επισκέφθηκε το λιμάνι της Αμμοχώστου και, αγναντεύοντας τη σφραγισμένη πόλη, έγραψε: «Ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος γέμισε ρωγμές και στα πεζοδρόμια βλάστησαν θάμνοι. Σήμερα –Σεπτέμβριος 1977–, τα τραπεζάκια όπου σερβίρεται το πρόγευμα είναι εκεί, η μπουγάδα απλωμένη στα σχοινιά και οι ηλεκτρικοί λαμπτήρες αναμμένοι. Το Βαρώσι είναι μια πόλη-φάντασμα».
Οι κάτοικοι τότε πίστεψαν ότι θα επέστρεφαν στα σπίτια τους μετά τις εχθροπραξίες, γεγονός όμως που δεν συνέβη, καθώς οι στρατιώτες είχαν εντολή να πυροβολούν οποιονδήποτε προσπαθούσε να μπει στην περιοχή.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ –ΜΠΕ, ΚΥΠΕ, Καθημερινή Κύπρου, Πολίτης Κύπρου