Αμερικανοί αξιωματούχοι : Το ευκολότερο πρόβλημα στα Βαλκάνια ήταν η ονομασία της ΠΓΔΜ
Το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ήταν το ευκολότερο από τα μεγάλα προβλήματα των Βαλκανίων, αναφέρουν οι πρώην αμερικανοί πρεσβευτές Κάμερον Μάντερ και Φρανκ Γουίσνερ σε κοινό άρθρο τουςγια τα Δυτικά Βαλκάνια με τον καθηγητή Μάρκο Πρέλετς, στην αμερικανική ιστοσελίδα The National Interest.
«Στην περιοχή υπάρχει πρόβλημα, και αυτό μπορεί να επεκταθεί εύκολα στην υπόλοιπη Ευρώπη και να επηρεάσει τα συμφέροντα και την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Ωρα για μια νέα προσέγγιση»
»Το χειρότερο είναι η σχέση μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, καθώς και οι συγκρούσεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όσον αφορά την ταυτότητα και την επιβίωση αυτής της χώρας», σημειώνεται στο άρθρο, υπό τον τίτλο «Ωρα για μια νέα προσέγγιση στα Βαλκάνια».
«Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σε πόλεμο, θέτοντας βασικά ζητήματα ταυτότητας, τα οποία είναι βαθιά συναισθηματικά», προστίθεται, πριν διατυπωθεί η άποψη για την «ευκολία» λύσης του ελληνικού προβλήματος σε σχέση με την ονομασία της, τότε, ΠΓΔΜ.
Η τρίτη πρόκληση
«Υπήρξε και τρίτη πρόκληση: η άρνηση της Ελλάδας να δεχθεί το όνομα της γειτονικής χώρας της ως “Μακεδονία”. Οι δύο χώρες το διευθέτησαν με το νέο συμβιβαστικό όνομα “Βόρεια Μακεδονία”. Ηταν το ευκολότερο από τα μεγάλα προβλήματα των Βαλκανίων» τονίζουν οι αρθρογράφοι.
Ωστόσο, χρειάστηκαν σχεδόν 30 χρόνια, με τεράστια έξοδα. Η Βόρεια Μακεδονία έχασε περίπου 15 χρόνια προόδου στην πορεία ένταξής της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, επειδή η ποιότητα της διοίκησής της υποχώρησε από τα καλύτερα μέχρι τα χειρότερα, στην περιοχή. Η Βόρεια Μακεδονία βρίσκεται πλέον σε δύσκολο αλλά αξιόπιστο δρόμο», υπογραμμίζεται στο άρθρο.
- Ο Μάντερ είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανατολής-Δύσης στη Νέα Υόρκη και πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Σερβία (από το 2007 έως το 2009).
- Ο Γουίσνερ διετέλεσε τέσσερις φορές πρεσβευτής, καθώς και υπουργός Αμυνας και υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα ασφαλείας.
- Ο Πρέλετς είναι ειδικός για τη νότια και ανατολική Ευρώπη, καθώς και για τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. πηγή:in.gr