Ακροάσεις στο Διεθνές Δικαστήριο για τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Ράφα
Το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ΔΔΔ) πρόκειται να εκδικάσει την αίτηση της Νότιας Αφρικής που ζητά πρόσθετα έκτακτα μέτρα που θα διατάξουν το Ισραήλ να αποσυρθεί από την Ράφα της Γάζας.
Οι διήμερες ακροάσεις θα ξεκινήσουν στη Χάγη σήμερα στις 15:00 (ώρα Ελλάδος) και θα ολοκληρωθούν αύριο, Παρασκευή 17 Μαΐου.
Το αίτημα της Νότιας Αφρικής αποτελεί μέρος της υπόθεσης που έχει καταθέσει κατά του Ισραήλ κατηγορώντας το ότι παραβιάζει τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία στη Γάζα. Το Ισραήλ αρνείται την κατηγορία.
Tο νέο αίτημα για πρόσθετα προσωρινά μέτρα παρέχει «πολλά στοιχεία» για τις διεθνείς δυνάμεις να παρέμβουν και να «ασκήσουν πραγματική πίεση στο Ισραήλ»
Τον Ιανουάριο, το δικαστήριο εξέδωσε τα πρώτα έκτακτα μέτρα στην υπόθεση, διατάσσοντας το Ισραήλ να διασφαλίσει ότι τα στρατεύματά του δεν θα διαπράξουν πράξεις γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα, να επιτρέψει την είσοδο περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας και να διαφυλάξει κάθε αποδεικτικό στοιχείο για παραβιάσεις.
Οι ακροάσεις στις 16 και 17 Μαΐου θα επικεντρωθούν μόνο στα πρόσθετα έκτακτα μέτρα. Θα χρειαστούν πιθανότατα χρόνια μέχρι το δικαστήριο να αποφανθεί επί της ουσίας της υπόθεσης.
Τι να περιμένουμε από τη σημερινή ακρόαση
Ο Ουίλιαμ Σάμπας, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Μίντλεσεξ, του οποίου το έργο επικεντρώνεται στα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές ποινικό δίκαιο, αναλύσει την υπόθεση στο Al Jazeera.
Λέει συγκεκριμένα ότι «αυτό είναι το τέταρτο αίτημα της Νότιας Αφρικής για τη λήψη προσωρινών μέτρων. Η Νότια Αφρική θα παρουσιάσει ενώπιον του δικαστηρίου τις συνθήκες στη Ράφα και ουσιαστικά με την απειλούμενη καταστροφή της πόλης θα ισχυριστεί ότι αυτό είναι το τέλος της Γάζας. Έτσι, θα ζητήσει νέα μέτρα, τα οποία θα επικεντρώνονται στην κατάπαυση του πυρός, για να σταματήσουν εντελώς οι στρατιωτικές δραστηριότητες».
Ο Σάμπας επισημαίνει επίσης ότι «το δικαστήριο έχει υποδείξει ξεκάθαρα τον επείγοντα χαρακτήρα του θέματος. Η αίτηση κατατέθηκε την Παρασκευή της περασμένης εβδομάδας και ορίστηκε ακρόαση για σήμερα, πέντε ημέρες αργότερα. Αυτό είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο».
«Ευκαιρία να ασκηθεί πραγματική πίεση στο Ισραήλ»
Ο Χασάν Μπαράρι, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Κατάρ, λέει ότι η σημερινή ακρόαση στο Διεθνές Δικαστήριο αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας της Νότιας Αφρικής που ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου έτους, όταν προσέφυγε στο δικαστήριο κατηγορώντας το Ισραήλ ότι παραβίασε τις υποχρεώσεις του βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία κατά τη διάρκεια του πολέμου του στη Γάζα.
Μιλώντας στο Al Jazeera, ο Μπαράρι εξηγεί ότι το νέο αίτημα για πρόσθετα προσωρινά μέτρα παρέχει επίσης «πολλά στοιχεία» για τις διεθνείς δυνάμεις να παρέμβουν και να «ασκήσουν πραγματική πίεση στο Ισραήλ».
«Όταν λέω “πραγματική πίεση”, λέω [να βάλουμε] ένα τίμημα, γιατί αν συνεχίσετε να λέτε ότι “το Ισραήλ πρέπει να κάνει αυτό” ή “το Ισραήλ δεν πρέπει να κάνει εκείνο”, οι Ισραηλινοί θα το ακούσουν αυτό, αλλά στη συνέχεια θα συνεχίσουν τη δουλειά τους ως συνήθως. Όταν όμως βάζεις μια τιμή, το Ισραήλ θα επανεξετάσει τη θέση του», προσθέτει.
Και καταλήγει ότι η ακρόαση είναι «πολύ σημαντική», αλλά σημειώνει επίσης ότι «το ερώτημα αν πρόκειται να είναι ένα τέλος του πολέμου, νομίζω, ότι αυτό είναι ίσως τραβηγμένο».