Airbus: Παρουσίασε το αεροσκάφος υδρογόνου της σειράς ZEROe που θα πετά την δεκαετία του 2030

Η Airbus ποντάρει στο υδρογόνο για να φέρει στην αγορά το πρώτο σχεδόν «πράσινο» εμπορικό αεροσκάφος. Το υδρογόνο έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην απαλλαγή από τον άνθρακα στις αερομεταφορές μακροπρόθεσμα και να φέρει μια επανάσταση στις αερομεταφορές ανάλογη με εκείνη των ηλεκτρικών οχημάτων στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Το έργο ZEROe ξεκίνησε το 2020 για να διερευνήσει τη σκοπιμότητα δύο πρωταρχικών τεχνολογιών πρόωσης υδρογόνου: της καύσης υδρογόνου και των κυψελών καυσίμου υδρογόνου. Το 2025, η Airbus ανακοίνωσε ότι η τεχνολογία κυψελών καυσίμου υδρογόνου είχε επιλεγεί ως μέθοδος πρόωσης για αυτό το μελλοντικό αεροσκάφος.
Τα αποτελέσματα των δοκιμών του πρωτοτύπου κυψελών καυσίμου και του συστήματος κίνησης, καθώς και η έρευνα σε συμπληρωματικές τεχνολογίες, όπως η κρυογενετική, υποστήριξαν τη βιωσιμότητα αυτής της τεχνολογίας.
Το ZEROe θα διαθέτει ένα ηλεκτρικό σύστημα πρόωσης με έλικα (αν δεν έχει διαφορές στην τεχνολογία, πρόκειται για τεχνολογία με ελικοστρόβιλο – turboprop, που αλλάζει απλά το καύσιμο) που θα τροφοδοτείται από κυψέλες καυσίμου υδρογόνου, οι οποίες μετατρέπουν το υδρογόνο σε ηλεκτρική ενέργεια μέσω μιας χημικής αντίδρασης.
Το μόνο παραπροϊόν αυτής της αντίδρασης θα είναι το νερό, πράγμα που σημαίνει ότι η διαδικασία θα είναι σχεδόν ουδέτερη ως προς τον άνθρακα, εφόσον το υδρογόνο παράγεται με χρήση ανανεώσιμης ενέργειας. Θα υπάρχουν τέσσερις έλικες, κάθε μία από τις οποίες θα τροφοδοτείται από τη δική της συστοιχία κυψελών καυσίμου.

Έτσι θα είναι ο ανεφοδιασμός αεροπλάνου με υδρογόνο.
Η Airbus θέλει να διασφαλίσει πως θα υπάρχει καύσιμο υδρογόνου για τις πτήσεις της
Το πρόγραμμα Airbus Hydrogen Hubs at Airports στοχεύει στην προώθηση της επέκτασης του παγκόσμιου οικοσυστήματος υδρογόνου, ώστε να διασφαλιστεί ότι μπορεί να υποστηρίξει τις πτήσεις με υδρογόνο.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία συνεργασίας, η οποία φέρνει σε επαφή αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια, φορείς της βιομηχανίας, παρόχους ενέργειας και ειδικούς σε θέματα τεχνολογίας για την αντιμετώπιση των βασικών ζητημάτων σχετικά με την παραγωγή, την αποθήκευση και τη διανομή υδρογόνου. Το πρόγραμμα αριθμεί σήμερα περισσότερους από 220 αερολιμένες ως εταίρους, εκτός από πολυάριθμους παρόχους ενέργειας και αεροπορικές εταιρείες.
Οι τεχνολογίες αυτές παρουσιάστηκαν κυρίως ως μέρος μιας νέας, νοητής ιδέας ενός αεροσκάφους υδρογόνου που τροφοδοτείται από τέσσερις ηλεκτρικούς κινητήρες πρόωσης ισχύος 2 μεγαβάτ, ο καθένας από τους οποίους κινείται από ένα σύστημα κυψελών καυσίμου που μετατρέπει το υδρογόνο και το οξυγόνο σε ηλεκτρική ενέργεια.
Τα τέσσερα συστήματα κυψελών καυσίμου θα τροφοδοτούνται μέσω δύο δεξαμενών υγρού υδρογόνου. Η ιδέα αυτή θα συνεχίσει να βελτιώνεται τα επόμενα χρόνια, καθώς πρόσθετες δοκιμές θα βοηθήσουν στην ωρίμανση των τεχνολογιών που σχετίζονται με την αποθήκευση και τη διανομή υδρογόνου, καθώς και με τα συστήματα πρόωσης.

Από την παρουσίαση του κινητήρα της Airbus.
Τι δήλωσαν οι υπεύθυνοι της Airbus για το μεγαλόπνοο σχέδιο
Ο επικεφαλής των μελλοντικών προγραμμάτων της Airbus, Μπρούνο Φισεφέ, είπε ότι «το υδρογόνο βρίσκεται στο επίκεντρο της δέσμευσής μας για την απαλλαγή της αεροπορίας από τις ανθρακούχες εκπομπές. Ενώ έχουμε προσαρμόσει τον οδικό μας χάρτη, η αφοσίωσή μας στις πτήσεις με υδρογόνο είναι ακλόνητη».
Έκανε μάλιστα τον παραλληλισμό με την αυτοκινητοβιομηχανία, συμπληρώνοντας πως «τα πλήρως ηλεκτρικά αεροσκάφη που κινούνται με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου έχουν τη δυνατότητα μακροπρόθεσμα να φέρουν επανάσταση στις αερομεταφορές προς το καλύτερο, συμπληρώνοντας τη βιώσιμη πορεία των αεροπορικών καυσίμων».
Ο επικεφαλής του έργου ZEROe της Airbus, Γκλεν Λιούελιν, ανέφερε ότι «κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, διερευνήσαμε πολλαπλές έννοιες προώθησης υδρογόνου, πριν επιλέξουμε αυτή την αμιγώς ηλεκτρική ιδέα. Είμαστε βέβαιοι ότι θα μπορούσε να παρέχει την απαραίτητη πυκνότητα ισχύος για ένα εμπορικό αεροσκάφος με κινητήρα υδρογόνου και θα μπορούσε να εξελιχθεί καθώς ωριμάζει η τεχνολογία».
«Τα επόμενα χρόνια, θα επικεντρωθούμε στην πρόοδο των συστημάτων αποθήκευσης, διανομής και πρόωσης, ενώ παράλληλα θα υποστηρίξουμε το ρυθμιστικό πλαίσιο που απαιτείται για να διασφαλιστεί ότι αυτά τα αεροσκάφη θα μπορούν να πετάξουν».