Αφγανιστάν : Προεδρικές εκλογές υπό τον φόβο επιθέσεων και νοθείας
Προεδρικές εκλογές διεξάγονται αύριο Σάββατο στο Αφγανιστάν με αυξημένο τον κίνδυνο επιθέσεων, αλλά και της νοθείας, την ώρα που οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο.
Η προεκλογική εκστρατεία που ολοκληρώνεται σήμερα σημαδεύτηκε από κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας αλλά και σειρά αιματηρών επιθέσεων, δύο συστατικά που ωθούν τους αναλυτές να πιστέψουν ότι το ποσοστό αποχής θα είναι υψηλό, όπως και στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές το 2009 και το 2014.
Εκφοβισμός των Ταλιμπάν σε ψηφοφόρους
Οι Ταλιμπάν, που αντιτίθεται στη διεξαγωγή εκλογών, έχουν προειδοποιήσει τους ψηφοφόρους να παραμείνουν μακριά από τα εκλογικά κέντρα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα κινδυνεύσουν από επιθέσεις.
Ήδη στην Καμπούλ απαγορεύεται από χθες Πέμπτη η είσοδος φορτηγών, σε μια προσπάθεια των αρχών να αποτρέψουν τυχόν επιθέσεις αυτοκτονίας στις οποίες συχνά χρησιμοποιούνται μεγάλα οχήματα γεμάτα με εκρηκτικά.
Επιπλέον το Πακιστάν ανακοίνωσε σήμερα ότι κλείνει όλα τα συνοριακά του περάσματα με το Αφγανιστάν, εξηγώντας ότι θα παραμείνουν κλειστά τόσο για τους πολίτες όσο και για τα φορτηγά μέχρι και αύριο Σάββατο.
Πολλοί ψηφοφόροι από τους συνολικά 9,6 εκατομμύρια που έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν έχουν χάσει κάθε ελπίδα ότι οι πολιτικές ελίτ θα βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσής τους και ενδέχεται να επιλέξουν την αποχή.
Οι ψηφοφόροι δεν πιστεύουν ότι θα βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσής τους
Ο νέος πρόεδρος του Αφγανιστάν θα αναλάβει μια εμπόλεμη χώρα όπου το 55% του πληθυσμού ζούσε το 2017 με λιγότερα από δύο δολάρια την ημέρα και όπου οι συγκρούσεις με τους αντάρτες προκάλεσαν το πρώτο εξάμηνο του 2019 τον θάνατο περισσότερων από 1.300 αμάχων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Δύο υποψήφιοι, από τους συνολικά 18, κυριαρχούν, με την τελική μάχη να προβλέπεται μεταξύ του απερχόμενου προέδρου Άσραφ Γάνι και του επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας Αμπντουλά Αμπντουλά. Η ίδια κατάσταση που προέκυψε και μετά τις εκλογές του 2014.
Τότε είχε προκληθεί συνταγματική κρίση, γεγονός που ανάγκασε τις ΗΠΑ, υπό την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα, να επέμβουν και να επιβάλουν έναν πολιτικό συμβιβασμό μεταξύ των δύο ανδρών.
Ωστόσο τίποτα δεν προμηνύει ότι ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα είναι διατεθειμένος να κάνει το ίδιο, σύμφωνα με τους παρατηρητές.
Αναστολή των συνομιλιών
Αν και ήταν προγραμματισμένες εδώ και καιρό οι προεδρικές εκλογές είχαν βρεθεί όμηροι των πρόσφατων συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και την επίτευξη ειρήνευσης, χωρίς τη συμμετοχή όμως της αφγανικής κυβέρνησης.
Ο Τραμπ τερμάτισε αιφνιδιαστικά τις συνομιλίες στις αρχές Σεπτεμβρίου παρά το γεγονός ότι οι δύο πλευρές εμφανίζονταν κοντά στην επίτευξη συμφωνίας.
Με την διακοπή των συνομιλιών στις 7 Σεπτεμβρίου οι Αφγανοί αξιωματούχοι ανέκτησαν την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να έχουν λόγο στη διαδικασία ειρήνευσης. Επίσης αναβίωσαν την προεκλογική εκστρατεία.
Βία και νοθεία
Όμως οι περισσότεροι υποψήφιοι δεν είχαν πολλές ευκαιρίες να εκμεταλλευθούν από την ευκαιρία αυτή. Στα δύο βασικά τηλεοπτικά δίκτυα κυριάρχησε με την παρουσία του ο Γάνι.
Εξάλλου ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να πραγματοποιηθούν προεκλογικές συγκεντρώσεις εξαιτίας των αυξημένων μέτρων ασφαλείας που απαιτούνται. Οι Ταλιμπάν ελέγχουν μεγάλες περιοχές του Αφγανιστάν, εκτός από τις μεγάλες πόλεις.
Οι αρχές προβλέπουν ότι θα ανοίξουν 5.000 εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα, ενώ περισσότερα από 500 εγκαταλείφθηκαν καθώς δεν υπήρχαν επαρκή μέσα για την προστασία τους. Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ανακοινώσει την ανάπτυξη 72.000 ανδρών που θα αναλάβουν την προστασία της εκλογικής διαδικασίας.
Σύμφωνα με τον αναλυτή Άχμαντ Σαΐντι, «οι απειλές για την ασφάλεια και η απουσία εμπιστοσύνης στη διαφάνεια της εκλογικής διαδικασίας ενδέχεται να μεταφραστούν σε μικρή συμμετοχή, η οποία θα υπονομεύσει τη νομιμότητα των εκλογών και της κυβέρνησης που θα προκύψει από αυτές».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ