Adolescence: Τα αληθινά στοιχεία – Η βία των νέων, το μπούλινγκ και οι επιθέσεις με μαχαίρι

Η σημερινή είδηση είναι πως η σειρά «Adolescence» – «Εφηβεία» θα προβληθεί δωρεάν σε όλα τα σχολεία της Μεγάλης Βρετανίας μετά από απόφαση του Κιρ Στάρμερ, που είπε να αντιμετωπίσει το πολυεπίπεδο πρόβλημα της βίας με το δόγμα του σοκ και… ποπ κορν.
Προβάλλοντας δηλαδή μια σειρά στα σχολεία, με μεγάλο συναισθηματικό φορτίο και ρεαλιστικά για την βρετανική κοινωνία δεδομένα. Η τελευταία λέξη, τα δεδομένα, είναι η λέξη-κλειδί, καθώς τόσο το μπούλινγκ, η βία των νέων και τα μαχαιρώματα, βρίσκονται σε άνοδο.
Τα στοιχεία που ακολουθούν μαζί με μικρές λεπτομέρειες από τη σειρά χωρίς spoiler, είναι κατατοπιστικές για τον λόγο που η βρετανική κοινωνία σοκαρίστηκε πολλαπλάσια. Η σειρά ήρθε πάνω σε ένα κύμα βίας που δεν δείχνει ικανό να κοπάσει, αλλά μπορεί να γιγαντωθεί. Ο πλημμελής έλεγχος της ηλεκτρονικής παρουσίας των παιδιών στο διαδίκτυο, είναι ένα από τα προβλήματα – κλειδιά.

Η σκηνή που ο τηλεοπτικός πατέρας, ο γιος και ο δικηγόρος βρίσκονται σε διαδικασία ανάκρισης.
Σε ποια αληθινά στοιχεία «πατά» το Adolescence
Με τα παιδιά, σε κάθε εποχή, να μην μοιράζονται τις εμπειρίες τους από το σχολείο, η σειρά Adolescence χτύπησε πρώτα και κύρια την φοβία των γονιών, ως προς την πιθανότητα να μην γνωρίζουν αν τα παιδιά τους είναι θύματα εκφοβισμού ή θύτες. Τα στατιστικά στη Μεγάλη Βρετανία είναι αμείλικτα.
Το 40% των νέων υπέστησαν εκφοβισμό τους τελευταίους 12 μήνες. Το 6% όλων των νέων βίωσαν καθημερινά εκφοβισμό. Το 9% από μία φορά την εβδομάδα έως μία φορά το μήνα. Η συνηθέστερη μορφή εκφοβισμού ήταν η εξύβριση (συμπεριλαμβανομένων των μηνυμάτων και του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) σε ποσοστό 26%, ακολουθούμενη από τον αποκλεισμό από κοινωνικές ομάδες σε ποσοστό 18%.
Το 21% των παιδιών που είχαν βιώσει καθημερινό εκφοβισμό είχαν κάνει κοπάνα τους τελευταίους 12 μήνες, 3 φορές μεγαλύτερο ποσοστό από εκείνα που δεν είχαν υποστεί εκφοβισμό. Οι νέοι που είχαν βιώσει καθημερινό εκφοβισμό είχαν επίσης τις περισσότερες πιθανότητες να κάνουν κοπάνα για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τα κορίτσια είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να κάνουν κοπάνα λόγω εκφοβισμού από ό,τι τα αγόρια.
Το 24% των παιδιών που εκφοβίζονταν τις περισσότερες ημέρες ήταν επίσης πιο πιθανό να μην πάνε σχολείο εν γνώσει των γονιών τους. Το 15% των παιδιών που είχαν βιώσει καθημερινό εκφοβισμό είχαν αποκλειστεί από το σχολείο τους τελευταίους 12 μήνες (σε σύγκριση με το 5% των παιδιών που δεν είχαν υποστεί εκφοβισμό).
Ένας στους τέσσερις νέους με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (SEN) βίωσε βία (πραγματική ή με απειλή). Η πραγματική βία ήταν πιο πιθανό να λαμβάνει χώρα πάντα στο σχολείο σε σύγκριση με άλλες μορφές εκφοβισμού.

Μια από τις σκηνές στο σχολείο στην αρχή της σειράς.
Ποιος ξέρει τι περνάει το παιδί στο σχολείο του;
Ταξικός εκφοβισμός και εναντίον των πιο «αδύναμων»: Οι μαθητές που λαμβάνουν δωρεάν σχολικά γεύματα (28%) και οι μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή αναπηρίες (29%) έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να εκφοβίζονται συχνά.
Τα παιδιά με αναπηρία και τα παιδιά με διανοητική υστέρηση είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να πέσουν θύματα εκφοβισμού.
Τα παιδιά με αναπηρία και τα άτομα με ειδικές ανάγκες είχαν τριπλάσιες πιθανότητες τόσο να εκφοβιστούν όσο και να εκφοβίσουν άλλους («θύτες και ταυτόχρονα θύματα εκφοβισμού»).
Σχεδόν 1 στους 4 μαθητές ανέφερε ότι εκφοβίζεται συχνά ή πάντα. Το 6% των μαθητών αναφέρει ότι εκφοβίζει συχνά άλλους. Το 5% των μαθητών αναφέρει ότι εκφοβίζεται συχνά στο διαδίκτυο.
Θύματα και θύτες δεν περνούν καλά στο σχολείο
Οι μαθητές που αναφέρουν ότι εκφοβίζονται, είτε πρόσωπο με πρόσωπο είτε στο διαδίκτυο, έχουν χειρότερες εμπειρίες στο σχολείο από εκείνους που δεν εκφοβίζονται.
Περιέργως οι μαθητές που αναφέρουν ότι εκφοβίζουν άλλους, είτε πρόσωπο με πρόσωπο είτε στο διαδίκτυο, επίσης είναι πιο πιθανό να αναφέρουν κακές εμπειρίες στο σχολείο. Θύτες και θύματα, έχουν δυσάρεστες εμπειρίες από το σχολείο.
Ο κίνδυνος να υφίστανται συχνά εκφοβισμό μειωνόταν με την ηλικία. Τα αγόρια είχαν περισσότερες πιθανότητες να πέσουν θύματα από ό,τι τα κορίτσια.
Οι μαθητές σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι σημαντικά πιο πιθανό να αναφέρουν ότι είχαν κακές σχολικές εμπειρίες από ό,τι τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, νηπιαγωγεία και άλλα σχολεία.
Νεανική βία στη Μεγάλη Βρετανία
Η νεανική βία δεν αποτελεί μονάχα «πρόβλημα της πόλης» ή μιας πόλης και, σοκαριστικά, οι επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι παιδιά ηλικίας μόλις 11 ετών φέρουν μαχαίρια για τη δική τους «προστασία», όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές υπηρεσίες.
Το 2023, το Youth Endowment Fund διεξήγαγε έρευνα σε 7.500 παιδιά στην Αγγλία και την Ουαλία, διαπιστώνοντας ότι 1 στα 4 είτε είχε πέσει θύμα βίας είτε είχε ασκήσει το ίδιο βία. Σχεδόν τα μισά (47%) είχαν γίνει μάρτυρες βίας τους τελευταίους 12 μήνες και το 60% είχε δει «πραγματικές» βίαιες πράξεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η σημερινή έκθεση παρουσιάζει τα ευρήματα από 6 κοινές στοχευμένες επιθεωρήσεις που επικεντρώθηκαν στον τρόπο με τον οποίο οι τοπικές συμπράξεις της κοινωνικής φροντίδας παιδιών, των υπηρεσιών υγείας, των σχολείων, της αστυνομίας και των υπηρεσιών δικαιοσύνης για τους νέους συνεργάζονται για την αντιμετώπιση της σοβαρής βίας των νέων.
Οι επιθεωρητές παρακολούθησαν τις εμπειρίες εκατοντάδων παιδιών σε όλη την Αγγλία και μίλησαν με πολλές οικογένειες που έχουν πληγεί από τη σοβαρή νεανική βία.
Βγήκαν τα μαχαίρια στη Μεγάλη Βρετανία
Τα στοιχεία της αστυνομικής καταγραφής της εγκληματικότητας για το έτος που έληξε τον Σεπτέμβριο του 2024 έδειξαν ότι τα αδικήματα που αφορούν μαχαίρια ή αιχμηρά αντικείμενα (εξαιρουμένης της αστυνομίας του Μάντσεστερ) αυξήθηκαν κατά 4% (σε 55.008 αδικήματα) σε σύγκριση με το έτος που έληξε τον Σεπτέμβριο του 2023 (52.969 αδικήματα).
Αυτό ήταν παρόμοιο με το έτος που έληξε τον Μάρτιο του 2020, πριν από την πανδημία του κοροναϊού (COVID-19) (55.170 αδικήματα).
Τα εγκλήματα με μαχαίρι εξακολουθούν να εμφανίζονται σε μεγαλύτερη κλίμακα στις μητροπολιτικές περιοχές της Αγγλίας και της Ουαλίας, με το 30% του συνόλου των αδικημάτων να καταγράφεται από τη Μητροπολιτική Αστυνομική Υπηρεσία (δικαιοδοσία στο Λονδίνο και τα περίχωρα) και το 9% από την Αστυνομία των West Midlands.
Τα καταγεγραμμένα από την αστυνομία αδικήματα «κατοχής αντικειμένου με λεπίδα ή αιχμή» μειώθηκαν κατά 1% το έτος έως τον Σεπτέμβριο του 2024 (27.945 αδικήματα) σε σύγκριση με το έτος που έληξε τον Ιούνιο του 2023 (28.181 αδικήματα). Αυτό έπεται σημαντικών αυξήσεων τα τελευταία χρόνια, οι οποίες ενδέχεται να επηρεάστηκαν από τη στοχευμένη δράση της αστυνομίας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας με μαχαίρια.

Ο πρωταγωνιστής, σεναριογράφος και παραγωγός Στίβεν Γκράχαμ δημιούργησε μια δραματική σειρά που θα μείνει στην τηλεοπτική ιστορία.
Το 44% των φόνων αφορά μαχαίρι ή αιχμηρό όργανο
Η αστυνομία κατέγραψε 550 εγκλήματα ανθρωποκτονίας το έτος που έληξε τον Σεπτέμβριο του 2024, σημειώνοντας μείωση κατά 4% σε σχέση με τα 572 εγκλήματα του προηγούμενου έτους.
Από το σύνολο των καταγεγραμμένων ανθρωποκτονιών κατά το έτος που έληξε τον Ιούνιο του 2024, το ποσοστό των ανθρωποκτονιών στις οποίες η μέθοδος θανάτωσης ήταν μαχαίρι ή αιχμηρό όργανο ήταν 44%. Πρόκειται για ελαφρά αύξηση σε σύγκριση με το 42% του προηγούμενου έτους. Τα ποσοστά για τις ανθρωποκτονίες στις οποίες η μέθοδος θανάτου ήταν μαχαίρι ή αιχμηρό όργανο δεν περιλαμβάνουν στοιχεία από την αστυνομία του Greater Manchester.
Τα τελευταία προσωρινά στοιχεία εισαγωγών για τα νοσοκομεία του NHS στην Αγγλία και την Ουαλία έδειξαν μείωση κατά 3% στον αριθμό των εισαγωγών για επίθεση με αιχμηρό αντικείμενο κατά το έτος που έληξε τον Σεπτέμβριο του 2024 (σε 3.735 εισαγωγές). Ο αριθμός αυτός ήταν 22% χαμηλότερος από το έτος πριν από τον κορονοϊό που έληξε τον Μάρτιο του 2020 (4.769 εισαγωγές).
Πως ο Στίβεν Γκράχαμ εμπνεύστηκε το μικρό σοκαριστικό αριστούργημα – Μικρές λεπτομέρειες
To Adolescence δημιουργήθηκε από τον Στίβεν Γκράχαμ ως απάντηση στην αύξηση των βίαιων εγκλημάτων με μαχαίρι στη Βρετανία, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι δολοφονίες των Ελιάν Άνταμ και Έιβα Γουάιτ τις οποίες θεώρησε σοκαριστικές. Παρόλα αυτά δεν αναφέρεται στις υποθέσεις σεναριακά.
Αποφάσισε να δημιουργήσει ένα δράμα που θα διερευνούσε τα κίνητρα των ακραίων πράξεων βίας κατά κοριτσιών από νεαρά αγόρια και ζήτησε την συνεργασία του σεναριογράφου Τζακ Θορν.
Το Adolescence αποτελείται από μεγάλες, συνεχείς σκηνές μιας λήψης (μονοπλάνο), με το πλάνο να κινείται από χαρακτήρα σε χαρακτήρα . Ο συντονισμός για κάτι τέτοιο ειδικά με την εναλλαγή χρήσης drone ή τον χειρισμό στο χέρι την ώρα της λήψης είναι πολύ απαιτητικός. Θυμίζει θέατρο και προσθέτει δραματικότητα. Σαν να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτι του τηλεθεατή.
Ανά περιπτώσεις σε ένα τέτοιο περιστατικό, όλοι σκέφτονται πως τα παιδιά προέρχονται από προβληματικές οικογένειες. Ο Στίβεν Γκράχαμ επέλεξε να αποσυνδέσει την πράξη από το «σπίτι», παρότι με ευκολία θα μπορούσε να εμφανίσει γονείς βίαιους, χρήστες ουσιών ή αλκοόλ, χωρίς την παραμικρή αγάπη για τα παιδιά τους. Αντιθέτως, ο Γκράχαμ παρουσίασε μια τυπική αγγλική οικογένεια.
Τα γεγονότα αυτά προσθέτουν shock value και ευθύνεται για το πόσοι άνθρωποι συγκλονίστηκαν με τη σειρά. Αντίστοιχα πρόσθεσε πολλαπλάσια ανησυχία στους γονείς που σκέφτηκαν πως «μπορεί να συμβεί στον καθένα».