α «θέλω» του Κρεμλίνου για τον τερματισμό του πολέμου – Τι θα απαιτήσει ο Πούτιν από τον Τραμπ
Μια αποκάλυψη που θα συζητηθεί φιλοξενεί στις σελίδες του, το Bloomberg. Σύμφωνα με το έγκυρο πρακτορείο ειδήσεων ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα απαιτήσει από τον Αμερικανό ομόλογό του η Ουκρανία να μειώσει δραστικά τους στρατιωτικούς δεσμούς της με τη συμμαχία του ΝΑΤΟ και να γίνει ένα ουδέτερο κράτος με περιορισμένο στρατό.
Ενώ γίνεται ολοένα και περισσότερο βέβαιος ότι έχει το πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι αποφασισμένος να επιτύχει τον στόχο του να μην ενταχθεί ποτέ η Ουκρανία στη Συμμαχία και να τεθούν όρια στη στρατιωτική της ικανότητα, δήλωσαν άνθρωποι με γνώση στα θέματα που αφορούν Κρεμλίνου ζητώντας να μην κατονομαστούν.
Έξω από το ΝΑΤΟ, ουδέτερο κράτος με περιορισμένο στρατό οι αξιώσεις της Μόσχας για το Κίεβο
Η θέση του Κρεμλίνου είναι ότι μεμονωμένα μέλη του ΝΑΤΟ μπορούν να συνεχίσουν να στέλνουν όπλα στην Ουκρανία στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών ασφαλείας, οποιαδήποτε τέτοια όπλα όμως δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ρωσίας ή για την ανακατάληψη εδαφών, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους, ο οποίος γνωρίζει τις προετοιμασίες της Μόσχας σε πιθανές διαπραγματεύσεις.
Τα ανοιχτά αιτήματα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι δυσάρεστα στους Ουκρανούς ηγέτες, καθώς ο πόλεμος συμπληρώνει τα τρία χρόνια από την έναρξή του. Η στάση του Ρώσου ηγέτη αψηφά επίσης τη δηλωμένη επιθυμία του Τραμπ να τερματιστεί η σύγκρουση το συντομότερο δυνατό. Στο μεταξύ, τα ρωσικά κέρδη στα ανατολικά της Ουκρανίας έρχονται αργά και έχουν βαρύ κόστος.
Συνομιλίες σχετικά με τους κανόνες για τη θωράκιση των πυρηνικών εγκαταστάσεων
Η Ουκρανία και η Ρωσία διεξάγουν περιορισμένες συνομιλίες στο Κατάρ σχετικά με τους κανόνες για τη θωράκιση των πυρηνικών εγκαταστάσεων, δήλωσε πρόσωπο που γνωρίζει τις προετοιμασίες του Κρεμλίνου.
Ουκρανοί αξιωματούχοι εξοικειωμένοι με τις συνομιλίες δήλωσαν ότι οι μόνες διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας περιορίζονται επί του παρόντος στην ανταλλαγή κρατουμένων και στην επιστροφή απελαθέντων ανήλικων.
Οι ρωσικοί όροι περιλαμβάνουν επίσης τη διατήρηση τουλάχιστον του de facto ελέγχου του σχεδόν 20% που κατέχει η Ρωσία στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας που προσαρτήθηκε το 2014, αν και η Μόσχα είναι ανοιχτή σε κάποιες ανταλλαγές εδαφών, είπαν ορισμένοι από τους ανθρώπους αυτούς.
Το Κρεμλίνο δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό που απηύθυνε το Bloomberg.
Καμία ουσιαστική προετοιμασία για συνομιλίες
Ο Τραμπ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι προετοιμάζεται για μια συνομιλία με τον Πούτιν, αν και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν έχει γίνει ακόμη ουσιαστική προετοιμασία για συνομιλίες. Καμία διαπραγμάτευση για τον τερματισμό των συγκρούσεων δεν έχει ξεκινήσει.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις μέσα στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες, όπως είπε ένας κορυφαίος σύμβουλος του Τραμπ, ο οποίος πρόσθεσε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να επιχειρηθεί η απομάκρυνση των Ρώσων στρατιωτών από κάθε σπιθαμή του ουκρανικού εδάφους.
Ο Τραμπ, ο οποίος αναμένεται να επιστρέψει στην αμερικανική προεδρία στις 20 Ιανουαρίου, εμφανίζει εαυτόν ως κορυφαίο στην επίτευξη συμφωνιών και έχει δεσμευτεί να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο στην Ουκρανία, χωρίς ωστόσο να έχει πει με ποιόν τρόπο.
Ο ρεπουμπλικανός βουλευτής Μάικ Γουόλτς, ο οποίος θα είναι ο νέος σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, δήλωσε πρόσφατα ότι ο πόλεμος έχει γίνει ένας πόλεμος τύπου Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, μια «κρεατομηχανή ανθρώπων και πόρων» με «επιπτώσεις Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου», σύμφωνα με το ABC.
«Ολοι γνωρίζουν ότι αυτό πρέπει να σταματήσει με κάποιο τρόπο και με διπλωματικά μέσα», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ο Γουόλτς, πιστός στον Τραμπ ο οποίος έχει υπηρετήσει ως συνταγματάρχης στην Εθνοφρουρά.
Στο μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον Νοέμβριο φάνηκε να μαλακώνει τη θέση του σχετικά με μια πιθανή κατάπαυση του πυρός ενώ η Ρωσία εξακολουθεί να κατέχει εδάφη, λέγοντας ότι το Κίεβο θα πρέπει να βασιστεί στη διπλωματία για να ανακτήσει τα εδάφη που κατέλαβε η Μόσχα.
Η θέση της Μόσχας παραμένει «ακλόνητη»
«Το ζήτημα των εδαφών δεν είναι το κύριο πρόβλημα της σύγκρουσης», δήλωσε η Τατιάνα Στανόβαγια, ιδρύτρια της συμβουλευτικής εταιρείας R.Politik και ανώτερη συνεργάτης του Carnegie Russia Eurasia Center. «Έχει ένα πολύ ευρύτερο πλαίσιο το οποίο, προφανώς, δεν έχει γίνει ακόμη πλήρως κατανοητό στη Δύση» είπε, επισημαίνοντας τη θέση της Μόσχας σχετικά με την υποψηφιότητα της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, η οποία, όπως είπε, είναι «αμετακίνητη» όπως και ο αφοπλισμός.
Ενώ ο επερχόμενος ηγέτης των ΗΠΑ και οι κορυφαίοι βοηθοί του έχουν δείξει ελάχιστο ενθουσιασμό για δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία, ιδίως μέσω της ένταξης στο ΝΑΤΟ, ορισμένοι στο στρατόπεδο του Τραμπ υποστηρίζουν το Κίεβο εάν αυτό επιδιώξει τη διπλωματία, ώστε να μπορέσει να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος.
Η μεγαλύτερη ανησυχία της Ουκρανίας είναι ότι μια διακοπή των μαχών θα επέτρεπε στη Ρωσία να ανασυνταχθεί και να ξαναχτυπήσει, γι’ αυτό και το Κίεβο λέει ότι χρειάζεται δυτικά όπλα και έναν επαρκή στρατό. in