3D printing: Η μεγαλύτερη εκτυπωμένη γειτονιά του κόσμου ανοίγει για ενοίκους

Δημοσιεύτηκε στις 08/08/2024 16:00

3D printing: Η μεγαλύτερη εκτυπωμένη γειτονιά του κόσμου ανοίγει για ενοίκους

Όπως συμβαίνει με οποιονδήποτε 3D printer, το σύστημα Vulcan δημιουργεί αντικείμενα από διαδοχικά στρώματα υλικού –μόνο που αυτός ο τρισδιάστατος εκτυπωτής έχει μήκος 14 μέτρα, ζυγίζει 4,75 τόνους και χτίζει μονοκατοικίες.

Αυτό το καλοκαίρι, το ρομποτικό σύστημα της εταιρείας ICON ολοκληρώνει τα τελευταία από τα 100 εκτυπωμένα σπίτια του Γουλφ Ραντς, μια κοινότητα στο Τζόρτζταουν του Τέξας, περίπου 50 χλμ από το Όστιν.

Η εταιρεία άρχισε να χτίζει τον Νοέμβριο του 2022 αυτό που ονομάζει τη μεγαλύτερη εκτυπωμένη γειτονιά του κόσμου. Η τεχνολογία 3D printing, λέει, είναι ταχύτερη, φθηνότερη, απαιτεί λιγότερους εργάτες και ελαχιστοποιεί τη σπατάλη υλικών.

«Οπότε, εκεί που είχαμε πέντε συνεργεία για να χτίσουν ένα σύστημα τοίχων, τώρα έχουμε ένα συνεργείο και ένα ρομπότ» λέει στο Reuters o διευθυντής προγράμματος της ICOM Κόνερ Τζένκινς.

O εκτυπωτής μοιάζει με γερανό που πηγαινοέρχεται μέσα στο εργοτάξιο (Reuters)

Όταν διοχετευτεί στον εκτυπωτή ένα μείγμα τσιμέντου, νερού, άμμου και προσθέτων, ένα ακροφύσιο το χύνει σαν οδοντόκρεμα από σωληνάριο πάνω σε μια βούρτσα, η οποία με τη σειρά της αφήνει στρώματα κατά μήκος μιας προσχεδιασμένης διαδρομής, χτίζοντας τοίχους με «ρίγες» σαν ύφασμα κοτλέ.

Χρειάζονται περίπου τρεις εβδομάδες για να κατασκευαστεί κάθε μονώροφη κατοικία των τριών ή τεσσάρων υπνοδωματίων. Τα θεμέλια και η μεταλλική οροφή κατασκευάζονται με τις συμβατικές μεθόδους.

Όπως λέει ο Τζένκινς, οι τοίχοι από μπετόν είναι ανθεκτικοί στο νερό, τη μούχλα και τον ακραίο καιρό.

Τα διαδοχικά στρώματα μπετόν δίνουν στους τοίχους μια «κοτλέ» υφή (Reuters)

Τα διαδοχικά στρώματα μπετόν δίνουν στους τοίχους μια «κοτλέ» υφή (Reuters)

Ο Λόρενς Νούρζαντ, 32χρονος διευθυντής κατασκευαστικής εταιρείας, μαζί με τη σύντροφό του Άντζελα Χόντας, μια 29χρονη ειδικό της δημιουργικής στρατηγικής, αγόρασαν σπίτι στο Γουλφ Ραντς φέτος το καλοκαίρι.

«Μοιάζει με φρούριο» σχολίασε ο Νούρζαντ, πεπεισμένος ότι το νέο του σπίτι αντέχει τους περισσότερους ανεμοστρόβιλους.

Ο Λόρενς Νούρζαντ και η Άντζελα Χόντας στο νέο τους σπίτι στο Γουλφ Ραντς (Reuters(

Ο Λόρενς Νούρζαντ και η Άντζελα Χόντας στο νέο τους σπίτι στο Γουλφ Ραντς (Reuters(

Οι τοίχοι προσφέρουν θερμομόνωση από τον καυτό καιρό του Τέξας και κρατούν το εσωτερικό δροσερό χωρίς να δουλεύει το κλιματιστικό στο φουλ, είπε το ζευγάρι.

Δυστυχής, εκτός από τη ζέστη οι τοίχοι εμποδίζουν και το σήμα του WiFi. Η λύση είναι η εγκατάσταση πολλαπλών σημείων πρόσβασης σε κάθε κατοικία.

Τα εκτυπωμένα σπίτια του Γουλφ Ραντς κυμαίνονται σε τιμές από τα 450 μέχρι τα 500 χιλιάδες δολάρια. Μέχρι στιγμής έχει πουληθεί λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο.

in.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook