Κορωναϊός και εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να προσέξουν οι έγκυοι

Δημοσιεύτηκε στις 20/03/2020 07:00

Κορωναϊός και εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να προσέξουν οι έγκυοι

Δεδομένου ότι ο νέος κορωνοϊός έχει εισβάλει δυναμικά στη Γηραιά Ηπειρο, με τη χώρα μας να μην αποτελεί εξαίρεση, αναρωτιόμαστε πώς μπορούμε να προστατέψουμε καλύτερα ιδιαίτερες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι έγκυοι. «ΤΑ ΝΕΑ» σε συνεργασία με την Ιωάννα Μανιού, ειδικευόμενη Μαιευτικής – Γυναικολογίαs στο Πανεπιστήμιο της Λωζάννης, μας απαντά στις πέντε πιο συχνές ερωτήσεις που αφορούν τη σχέση του κορωνοϊού με την εγκυμοσύνη.

Οι εγκυμονούσες παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης από τον COVID-19 σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό;

Οι ιατρικές πληροφορίες δεν είναι αρκετές ώστε να έχουμε μια σαφή απάντηση σχετικά με τον κορωνοϊό. Το ανοσοποιητικό σύστημα της εγκύου είναι κατά φύσιν πιο ευάλωτο στις λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων των αναπνευστικών, όπως εκείνη του κορωνοϊού. Ανατρέχοντας όμως σε έρευνες που υπάρχουν σχετικά με συγγενικούς ιούς, όπως ο ιός του SARS (Severe Αcute Respiratory Syndrome) και του MERS (Middle East Respiratory Syndrome), διαπιστώνεται ότι ο κίνδυνος είναι αυξημένος σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Υπάρχουν επιπρόσθετα μέτρα πρόληψης για τις εγκύους;

Tα μέτρα πρόληψης είναι ίδια με τον γενικό πληθυσμό.

Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης μας και του στόματος στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο.
Συχνή απολύμανση των χεριών, είτε με σαπούνι και άφθονο νερό είτε με αντισηπτικό.
Αποφυγή χειραψίας.
Αποφυγή παραμονής σε χώρoυς συνεστίασης πολλών ατόμων.
Σε περίπτωση πυρετού, βήχα και συμπτωμάτων του αναπνευστικού με ή χωρίς πυρετό συνίσταται η παραμονή κατ’ οίκον και η αποχή από την εργασία.
Η ιατρική εκτίμηση κρίνεται απαραίτητη.

Σε περίπτωση λοίμωξης της εγκύου από τον COVID-19, το έμβρυο κινδυνεύει να μολυνθεί;

Λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής για τους ιούς του SARS και MERS – ιοί με αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με τον κορωνοϊό -, δεν προκύπτει ότι η κατηγορία των ιών αυτών μπορεί να προσβάλει το έμβρυο σε περίπτωση μόλυνσης της μητέρας. Αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι ότι συνδέεται με αυξημένο ποσοστό αποβολών στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, αλλά είναι άγνωστο το έαν οφείλεται στον ιό ή στον πυρετό που δημιουργείται από τη λοίμωξη. Επίσης, στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο ο ιός μπορεί να εμποδίσει τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου, γι’ αυτό προτείνεται ένας υπέρηχος κάθε δεκαπέντε μέρες για τη μέτρηση του βάρους του εμβρύου μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης.

Υπάρχει κάποιο εμβόλιο για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού;

Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποιο εμβόλιο που να συστήνεται για την προφύλαξη από τον κορωνοϊό. Ας μην ξεχνάμε ότι η γνωριμία μας με αυτό το είδος του κορωνοϊού διαρκεί κάποιους μήνες, αλλά η δημιουργία ενός εμβολίου αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της ιατρικής και φαρμακευτικής κοινότητας.

Επηρεάζεται ο θηλασμός σε περίπτωση που η μητέρα νοσήσει;

Ο θηλασμός αποτελεί το καλύτερο δώρο της μητέρας προς το νεογνό. Υπάρχουν ελάχιστες ασθένειες όπου ο θηλασμός αντενδείκνυται. Προς το παρόν και μέχρι τα τωρινά δεδομένα, ο ιός του κορωνοϊού COVID-19 δεν έχει βρεθεί στο μητρικό γάλα. Βέβαια, δεδομένου ότι το ανοσοποιητικό σύστημα ενός νεογνού είναι αρκετά ευαίσθητο, τα μέτρα προστασίας του από τη μητέρα είναι παραπάνω από uποχρεωτικά και σύμφωνα με τις νέες οδηγίες η χρήση θηλάστρου ενδείκνυται ώστε η άμεση επαφή μητέρας / νεογνού να αποφευχθεί για το διάστημα των 14 ημερών από την ημέρα της λοίμωξης.

 

Η περίπτωση εννιά γυναικών που διαγνώστηκαν με COVID-19

 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι σε έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην ιατρική επιθεώρηση «Lancet» εξετάστηκε η περίπτωση εννιά εγκύων που διαγνώστηκαν με λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό στο τελευταίο τρίμηνο της κύησης. Τα κυριότερα συμπτώματά τους ήταν πυρετός, βήχας, κακουχία και μυαλγίες, ενώ μια εγκυμονούσα ανέφερε συμπτώματα από το γαστρεντερικό. Ολες οι γυναίκες χρειάστηκαν χορήγηση οξυγόνου και εμφάνιζαν τα τυπικά διηθήματα στον πνεύμονα στις αξονικές τομογραφίες που πραγματοποιήθηκαν. Ωστόσο καμία από τις εγκύους δεν εμφάνισε σοβαρή πνευμονία για την οποία να χρειαστεί μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Ολες οι γυναίκες βρίσκονταν μετά την 36η εβδομάδα της κύησης και γέννησαν με καισαρική τομή κυρίως λόγω της αβεβαιότητας για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο νέος κορωνοϊός στη μητέρα και στο παιδί. Ο έλεγχος που έγινε στα σωματικά υγρά των εμβρύων μετά τη γέννησή τους για τον νέο κορωναϊό με δύο διαφορετικές δοκιμασίες ήταν αρνητικός.

Με βάση τα περιστατικά αυτά, δεν υπάρχουν δεδομένα που να καταδεικνύουν κάθετη μετάδοση του νέου κορωνοϊού κατά τη διάρκεια τουλάχιστον του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης.in.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook