Ι. Ανυφαντάκης: Με δημιουργικό πρόγραμμα μπορούμε να διαχειριστούμε το άγχος της πανδημίας

Δημοσιεύτηκε στις 19/03/2021 12:26

Ι. Ανυφαντάκης: Με δημιουργικό πρόγραμμα μπορούμε να διαχειριστούμε το άγχος της πανδημίας

“Μόνο με ένα προσωπικό δημιουργικό πρόγραμμα, που θα είναι στα δικά μας μέτρα, μπορούμε να διαχειριστούμε το άγχος της πανδημίας και να αντιστρέψουμε τις αρνητικές επιπτώσεις προς όφελος μας” υποστηρίζει ο Ψυχολόγος Γιάννης Ανυφαντάκης, που φιλοξενήθηκε στην εκπομπή “Δημοσίως” του politica 89.8 και απάντησε στις ερωτήσεις του Νίκου Παπαδάκη.

Διαβάστε τι μας απάντησε:

Ο τελευταίος χρόνος είναι δεδομένο ότι αύξησε τα επίπεδα του άγχους στον πληθυσμό. Εκτιμάτε ότι στο άμεσο μέλλον θα πυροδοτήσει ασθένειες; 

-Αναμφισβήτητα, το επίπεδο του άγχους έχει αυξηθεί στον πληθυσμό και όχι μόνον. Αυτό οφείλεται στο σύνθετο και συνεχές στρες που υφιστάμεθα για διάφορους λόγους, όπως ο περιορισμός της ελευθερίας μας, ο φόβος της νόσησης, η έλλειψη άσκησης, η επαγγελματική και οικονομική ανασφάλεια, ο βομβαρδισμός της πληροφορίας που μας πνίγει, η «παθολογική» ενσυναίσθηση, δηλαδή ο πόνος του διπλανού μας, η εξάρτηση από τις οθόνες, η απώλεια συγγενών και φίλων και πολλά άλλα ακόμη. Αλλά το στρες δεν προκαλεί μόνο άγχος.

Προκαλεί καταθλιπτικές σκέψεις, θυμό, βία, ανάδυση παλαιότερων ψυχολογικών προβλημάτων, διαταραχές του ύπνου, συναισθηματική υπερφαγία, ψυχοσωματικά συμπτώματα, χρήση φαρμάκων εξάρτησης και άλλα. Επιπλέον, σε πολλούς ανθρώπους έχει ήδη προκαλέσει αύξηση σωματικού βάρους με ταυτόχρονη ελάττωση της μυϊκής μάζας, αλλαγές που αυξάνουν τη νοσηρότητα και επιταχύνουν τη γήρανση.

Στο παρελθόν έχετε επισημάνει ότι «η φύση του ανθρώπου δεν είναι πεπρωμένο και η ψυχική και σωματική ανθεκτικότητα στο στρες (υπέρστασις) είναι εφικτή».

Ισχύει και σε αυτήν την τόσο δύσκολη περίοδο; Βεβαίως και ισχύει. Η λύση για την ψυχολογική και σωματική προφύλαξη του οργανισμού από το στρες αυτής της βλαπτικής περιόδου, καθώς και η αναστροφή τυχόν ανεπτυγμένων αρνητικών εκδηλώσεων, είναι η τήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής με σωστή διατροφή, μέτρια άσκηση, επαρκή ύπνο, διατήρηση κανονικότητας των γευμάτων και του ύπνου και διαχείριση του στρες με τρόπους που να αυξάνουν την ψυχοσωματική ανθεκτικότητα.