Η Παγκρήτια Τράπεζα «αλλάζει» το «παιχνίδι» στον τραπεζικό κλάδο!

Δημοσιεύτηκε στις 20/06/2023 12:22

Η Παγκρήτια Τράπεζα «αλλάζει» το «παιχνίδι» στον τραπεζικό κλάδο!

Με «καπετάνιο» τον Αντώνη Βαρθολομαίο η Παγκρήτια Τράπεζα ετοιμάζεται να αλλάξει όσα ξέρουμε σήμερα για τις τράπεζες ξεκινώντας από τις βασικές αρχές της τραπεζικής. Με απλά λόγια η διοίκηση εφαρμόζει στην πράξη το περίφημο «back to basics» δίνοντας έμφαση στον άνθρωπο, τόσο από την πλευρά της τράπεζας, όσο και από αυτή του πελάτη.

Το πορτοκαλί χρώμα θα κυριαρχεί στον τραπεζικό «χάρτη» της χώρας από την 1η Αυγούστου, καθώς εκείνη την Τρίτη το δίκτυο της HSBC θα περάσει και επίσημα στα χέρια της «ηρακλειώτικης» τράπεζας.

Η «νέα» τράπεζα που θα ενσωματώσει το σημερινό δίκτυο της διεθνούς τράπεζας θα έχει παρουσία, με καταστήματα, σε περισσότερα από 60 σημεία, καθώς σήμερα ο δίκτυο της Παγκρήτιας Τράπεζας αριθμεί 46 καταστήματα ενώ αυτό της HSBC διαθέτει 15 καταστήματα.

Βεβαίως πρόθεση της διοίκηση της Παγκρήτιας Τράπεζας είναι να εξορθολογήσει το δίκτυο της ενιαίας πλέον τράπεζας έχοντας ως στόχο η νέα τράπεζα που θα προκύψει μετά το «due date» ενοποίησης στις 28 Ιουλίου να διαθέτει ένα δίκτυο που θα κινείται πέριξ των 50 καταστημάτων. Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό πως στο επόμενο διάστημα η Παγκρήτια Τράπεζα θα έχει να διαχειριστεί και την «προίκα» του δικτύου της Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι «πρόβες» και η πορεία για την ενοποίηση – συγχώνευση
Η διοικητική ομάδα της Παγκρήτιας Τράπεζας, υπό τις οδηγίες του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας, Αντώνη Βαρθολομαίου, έχει σηκώσει μανίκια και εργάζεται νυχθημερόν προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για την 28η Ιουλίου. Έτσι οι δύο ξεχωριστοί – προς ώρας- οργανισμοί έχουν μπροστά τους δύο «πρόβες» για να γίνει στο τέλος, του επόμενου μήνα, η μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο χωρίς ουσιαστικά προβλήματα.

Στόχος είναι όλα θα δουλεύουν κάτω από την ομπρέλα της Παγκρήτιας Τράπεζας, τόσο σε επίπεδο συστημάτων, όσο και υπηρεσιών, ενώ ιδιαίτερη μνεία έχει δοθεί από την διοίκηση της «ηρακλειώτικης» τράπεζας στο στελεχιακό δυναμικό της HSBC που θα ενσωματωθεί στη νέα πλέον τράπεζα.

Μοναδική παραφωνία, σε αυτό το πλαίσιο, είναι οι περίπου 35 εργαζόμενοι της HSBC που έχουν κινηθεί νομικά ενάντια στην μητρική θεωρώντας επιζήμια την μεταβολή αυτή. Στο πλαίσιο αυτό ωστόσο μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, από την HSBC, τόσο για στελέχη που έχουν κάνει αγωγή, όσο και όσα στελέχη θέλουν να αποχωρήσουν.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως η διοίκηση της Παγκρήτιας Τράπεζας, όπως και το σωματείο των εργαζομένων της τράπεζας έχουν έρθει σε επαφή με τους εργαζόμενους της HSBC και το κλίμα, όπως μεταφέρεται, είναι κάτι παραπάνω από θετικό.

Η «προίκα» της HSBC
Το νέο σχήμα, που θα προκύψει μετά την 28η Ιουλίου, ενισχύει ποσοτικά αλλά και ποιοτικά τα κεφάλαιά του (μέσα από την απόκτηση της HSBC) , αφού η εξαγορά του asset αντανακλά σε καθαρή αξία ενεργητικού ύψους 95 εκατ. ευρώ (net asset value). Παράλληλα, με την απόκτηση των εργασιών και του δικτύου της HSBC, η Παγκρήτια Τράπεζα εισέρχεται σε τομείς που δεν δραστηριότητα και δύσκολα θα αποκτούσε παρουσία. Τέτοιοι τομείς είναι: το Wealth Management, το Corporate και η Ναυτιλία.

Παράλληλα από τις συνολικά καταθέσεις της HSBC, υπολογίζονταν στα 2,2 δισ. ευρώ στην αρχή της διαδικασίας η διοίκηση της Παγκρήτιας Τράπεζας εκτιμά ότι στα ταμεία της τελικά θα εισρεύσουν καταθέσεις ύψους 1,2 με 1,4 δισ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται το ποσό αυτό να διαμορφωθεί τελικά στα 1,7 δισ. ευρώ.

Τα επόμενα βήματα για την Παγκρήτια Τράπεζα
Παράλληλα με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης με την HSBC η Παγκρήτια Τράπεζα «τρέχει» την εξαγορά της Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας για την ολοκλήρωση της οποίας αναμένεται η έγκριση των μετόχων, όπως επίσης και τα Due Diligence με την Attica Bank προκειμένου να υλοποιηθεί η μεταξύ τους συμφωνία.

Μέχρι τότε, η διοίκηση της Παγκρήτιας Τράπεζας «τρέχει» το δικό της Business Plan που περιλαμβάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το καλοκαίρι του 2024 και είσοδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, εκτός και αν η συγχώνευση με την Attica Bank επισπεύσει την διαδικασία, λειτουργώντας ως «όχημα».

Αναφορικά με τη δική της ανάπτυξη, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν αν συγχωνευθεί εν τέλει με την Αttica Bank. Συγκεκριμένα η Παγκρήτια Τράπεζα έχει συμπεριλάβει στον επιχειρησιακό της σχεδιασμό μεταξύ άλλων τα εξής:

– Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 50 – 70 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2024.
– Τιτλοποίηση Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων ύψους 300 εκατ. ευρώ, η οποία είναι προγραμματισμένη για το δεύτερο εξάμηνο του 2024, με ή χωρίς πρόγραμμα Ηρακλή. Σημειώνεται πως σήμερα το σύνολο κόκκινων δανείων είναι 1 δισ. ευρώ και τα 700 εκατ ευρώ έχουν ήδη ανατεθεί προς διαχείριση στην QQuant.
– Μείωση του δείκτη NPE από 64% σήμερα σε 33% στο τέλος του 2024 και 11% στο τέλος του πενταετούς business plan (τέλη του 2027). Το 11% αντιστοιχεί σε 280 εκατ. ευρώ.
– Νέες εκταμιεύσεις 3 δισ. ευρώ την προσεχή τριετία και υψηλή παρουσία ρευστότητας, καθώς και είσοδος σε νέους τομείς μέσα από την εμπειρία και την τεχνογνωσία της HSBC.

Μέχρι τότε, η Παγκρήτια τρέχει το δικό της business plan που περιλαμβάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το καλοκαίρι του 2024 και είσοδο στο Χρηματιστήριο, εκτός και αν η συγχώνευση με την Attica επισπεύσει την διαδικασία, λειτουργώντας ως όχημα.

Η Attica Bank και ο πέμπτος πόλος
Με βάση μια κατ’ αρχήν άτυπη συμφωνία, η Παγκρήτια Τράπεζα και η Attica Bank προετοιμάζουν τη μεταξύ τους συγχώνευση, υπό τον όρο της έγκρισης της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και των αποτελεσμάτων των Due Diligence που θα γίνουν το φθινόπωρο.

Το πρώτο Due Diligence θα γίνει από την Παγκρήτια Τράπεζα το φθινόπωρο για να τεστάρει το χαρτοφυλάκιο δανείων της Attica Bank και παράλληλα το ΤΧΣ, θα κάνει, ως μέτοχος της Attica Bank αντίστοιχο έλεγχο στην Παγκρήτια Τράπεζα.

Στο πλαίσιο αυτό σύντομα θα ορισθεί σύμβουλος που θα ορίσει μεταξύ άλλων χρονοδιάγραμμα για τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν για τη συγχώνευση, ενώ ως το τέλος του έτους, εκτιμάται ότι η Attica Bank θα έχει από πλευράς της παρουσιάσει έναν σχεδιασμό για το πώς θα προχωρήσει ενόψει του πλάνου της συγχώνευσης με την Παγκρήτια Τράπεζα, στο κομμάτι της μείωσης των κόκκινων δανείων (και οι δύο τράπεζες έχουν δείκτη NPE στην περιοχή του 65%) καθώς και σε άλλες παραμέτρους, όπως π.χ. πιθανά νέα προγράμματα εθελούσιας, κλείσιμο καταστημάτων κ.α.

emea.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook