Ζωοτροφές: Πώς κινήθηκε η παραγωγή το 2021 – Οι προοπτικές τη νέα σεζόν

Δημοσιεύτηκε στις 31/05/2022 12:52

Ζωοτροφές: Πώς κινήθηκε η παραγωγή το 2021 – Οι προοπτικές τη νέα σεζόν

Σταθερή παρέμεινε η παραγωγή βιομηχανικών σύνθετων ζωοτροφών το 2021. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Ζωοτροφών (FEFAC), η εξάπλωση των ζωικών ασθενειών και η επικείμενη έλλειψη σιτηρών λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αναμένεται να μειώσει τη ζήτηση σύνθετων ζωοτροφών το 2022 κατά 4 – 5 εκατ. τόνους.

Η παραγωγή σύνθετων ζωοτροφών στην ΕΕ για ζώα εκτροφής το 2021 εκτιμάται σε 150,2 εκατ. τόνους, σημειώνοντας αύξηση κατά 0,03 % σε σύγκριση με το 2020, σύμφωνα με στοιχεία της FEFAC.

Εκτός όμως, από τον τομέα των ζωοτροφών για χοίρους, όλοι οι άλλοι κλάδοι κατάφεραν να σταθεροποιήσουν/ή να αυξήσουν ελαφρώς την παραγωγή τους παρά τη συνεχιζόμενη πανδημία του κοροναϊού, το ράλι της παγκόσμιας αγοράς σιτηρών, τις διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας και την εξάπλωση ζωικών ασθενειών το 2021.

Ειδικότερα, η παραγωγή χοιροτροφών μειώθηκε κατά -1,5% το 2021, ενώ ο τομέας των ζωοτροφών πουλερικών της ΕΕ κατάφερε να αυξήσει την παραγωγή του κατά 1,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ανακάμπτοντας εν μέρει από τις απώλειες που συνδέονται με τα μέτρα περιορισμού του κοροναϊούτο 2020.

Η παραγωγή ζωοτροφών για βοοειδή αυξήθηκε ελαφρά κατά 0,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος λόγω της υψηλότερης αύξησης της παραγωγής στην Ιρλανδία, τη Βουλγαρία και την Αυστρία (+6%) μετά από μια σοβαρή ξηρασία, που επηρέασε την ανάπτυξη του χόρτου. Μάλιστα, στην Ιταλία και τη Δημοκρατία της Τσεχίας, οι γαλακτοπαραγωγοί αποφάσισαν να αγοράσουν βιομηχανικές σύνθετες ζωοτροφές αντί να αναμειγνύουν τις ζωοτροφές τους σε φάρμες, αντιδρώντας στο υψηλό κόστος για τις πρώτες ύλες. 

Προοπτικές αγοράς για το 2022

Η αβεβαιότητα της αγοράς παραμένει πολύ ψηλά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Εξετάζοντας τις προοπτικές της αγοράς για το 2022, ο τομέας χοίρων και πουλερικών της ΕΕ αναμένεται να μειώσει τις δραστηριότητές του λόγω του υψηλού κόστους των πρώτων υλών ζωοτροφών, της χαμηλότερης ζήτησης στην αγορά και της επέκτασης των επιδημιών γρίπης των πτηνών σε πολλές χώρες. Ως εκ τούτου, οι εκτιμήσεις της FEFAC κάνουν λόγο για μείωση κατά 4,2% στις ζωοτροφές χοίρων και κατά 3% για τις ζωοτροφές πουλερικών.

Συνολικά, η παραγωγή βιομηχανικών σύνθετων ζωοτροφών το 2022 εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 2,9% (δηλαδή 4,3 εκατ. τόνοι) σε σύγκριση με το 2021. Η έλλειψη αραβοσίτου, ηλίανθου και άλλων πρώτων υλών ζωοτροφών από την Ουκρανία και τη Ρωσία θα μπορούσε να αντισταθμιστεί μόνο εν μέρει από τις αυξημένες εισαγωγές ζωοτροφών, κυρίως από τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

in.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook