Υπουργός σε απόγνωση… Η νοοτροπία Σταϊκούρα για τα ΜΜΕ: «Γιατί το γράψατε;»
Στην πολιτική πολλά πράγματα λέγονται και δεν γίνονται και πολλά πράγματα γίνονται και δεν λέγονται, έλεγε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής. Η ιστορικά αποδεδειγμένη αυτή πραγματικότητα φαίνεται ότι έχει διηθήσει μέρος της δημοσιογραφικής καθημερινότητας, όπου πολλά πράγματα γίνονται και δεν λέγονται…
Ενας «Καραμανλικός» όμως πολιτικός όφειλε να γνωρίζει ότι στο τέλος όλα έρχονται στο φως της δημοσιότητας και πως η εξουσία έχει όρια.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, «ξεγυμνωμένος» πια από αρμοδιότητες, αποκαμωμένος από την κρίση της πανδημίας, εξαντλημένος από την προσπάθεια να ανακτήσει τη χαμένη δημοτικότητα, έκρινε σωστό να ξεσπάσει σε βάρος του «Βήματος» για μια αποκλειστική είδηση που δημοσιεύσαμε στην ηλεκτρονική έκδοση τη Δευτέρα, για την έκδοση του 10ετούς ομολόγου, θεωρώντας ότι υπέστη… «γκάφα» αφού δεν κατάφερε να ελέγξει την πληροφόρηση και ότι «κάναμε κακό στη… χώρα»(!).
Τι συνέβη λοιπόν. Τη Δευτέρα το μεσημέρι (13.14′) αναρτήσαμε στo in.gr και στο www.vima.gr την είδηση για τη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα ξαναβγαίνει στις αγορές με 10ετές ομόλογο – Ανησυχία για τη μείωση των δημοσίων εσόδων» και υπότιτλο «Η νέα έξοδος στις αγορές παρά το γεγονός ότι έχει υπερκαλυφθεί το δανειακό πρόγραμμα της χρονιάς κρίνεται ως «αμυντική κίνηση» καθώς το οικονομικό επιτελείο προβλέπει ότι η διάρκεια και οι επιπτώσεις της πανδημίας υπερβαίνουν τα αρχικά σενάρια».
Επί περίπου οκτώ ώρες η είδηση βρισκόταν στον «αέρα» του Διαδικτύου κανονικά και μάλιστα είχε αναπαραχθεί και από άλλα MME. Ομως το βράδυ της ίδιας ημέρας (21.56′) που προφανώς αντιλήφθηκαν την είδηση στο υπουργείο Οικονομικών, δέχθηκα τηλεφώνημα από τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος ασυνήθιστα εκνευρισμένος – για άλλη μία φορά – επιτέθηκε σε εμένα και στην εφημερίδα. Ξεκίνησε χωρίς να πει ούτε «καλησπέρα», αναφέροντας επί λέξει τα εξής:
– «Γνωρίζετε ότι μετά από την προαναγγελία της έκδοσης ομολόγου θα αναβάλω την έκδοση. Γιατί το γράψατε; Το γνωρίζετε ότι θα ανέβει το κόστος δανεισμού; Θα την αναβάλω και θα καταγγείλω εσάς και το «Βήμα»».
Στην έκδηλη κρίση… άγχους που είχε κυριεύσει τον κ. Σταϊκούρα, προσπάθησα να τον ηρεμήσω λέγοντας ότι «Το Βήμα», όπως το Reuters και το Bloomberg και όλα τα μέσα, έχουν προαναγγείλει όπως οφείλουν – αν έχουν την είδηση – όλες τις εκδόσεις ελληνικών ομολόγων τα τελευταία χρόνια. Δεδομένου μάλιστα ότι μετά το PSI η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και η εξέλιξη του κόστους δανεισμού της χώρας αποτελούσε σημαντικό γεγονός για τον τόπο, την ευρωζώνη και φυσικά τις αγορές.
Στη συνέχεια σκέφτηκα ότι ο επεξηγηματικός υπότιτλος ήταν ίσως αυτός που έκανε έξω φρενών τον κ. Σταϊκούρα και καθώς αντιλαμβανόμουν ότι ερχόταν όλο και περισσότερο εκτός εαυτού, του υπενθύμισα ότι αυτός είναι υπουργός και εγώ δημοσιογράφος. Ρόλοι διακριτοί και ξεκαθαρισμένοι…
Ο κ. Σταϊκούρας συνέχισε περνώντας από το ένα επίπεδο… κρίσης στο άλλο. Επαναλάμβανε συνεχώς «εγώ γιατί δεν προαναγγέλλω τις εκδόσεις; Ποιος σας το είπε, ποιος σας έβαλε…», υπονοώντας προφανώς ότι οι μόνες ειδήσεις που πρέπει να γράφονται είναι όσα ανακοινώνει και όσα ο ίδιος διαρρέει!
«Γιατί το γράψατε;»
Το αποκορύφωμα όμως της παρέμβασης στην εργασία και στο έργο κάθε μέσου ενημέρωσης που σέβεται τον εαυτό του, ενδεικτικό της «νοοτροπίας του πολιτικού Σταϊκούρα», ήταν η επόμενη αντίδραση, στα όρια της υστερίας:
«Αφού δεν το ανακοίνωσα εγώ, γιατί το γράψατε (σ.σ.: λες και έπρεπε να τον ρωτήσουμε); Τι προσφέρετε με αυτή την είδηση στη χώρα, ποιον εξυπηρετείτε;» και συνεχίζοντας να έχει το ίδιο πρωτοφανούς αθλιότητας ύφος, επιτέθηκε και κατά πάντων στο «Βήμα», αδυνατώντας προφανώς να κατανοήσει ποια είναι η δουλειά η δική του και ποια των δημοσιογράφων και γενικά των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών το ότι αναγκάστηκε να επιβεβαιώσει την είδηση την Τρίτη το μεσημέρι ανακοινώνοντας στο Bloomberg ότι η Ελλάδα ξαναβγαίνει στις αγορές για να δανειστεί 1,5-2 δισ. ευρώ που έχει ανάγκη η χώρα.
Ο Μπομπ Τράα έφυγε νύχτα
Για την ιστορία, να σημειώσω ότι ανάλογης αθλιότητας επίθεση-παρέμβαση είχε γίνει στην εφημερίδα από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Ελλάδα Μπομπ Τράα το 2011, όταν αποκαλύψαμε το ναυάγιο του πρώτου μνημονίου και των μέτρων λιτότητας της τρόικας, που τότε είχαν πέσει στο κενό.
Τότε είχαμε περιγράψει στο «Βήμα» την ιστορία του «τραγικού ανθύπατου Μπομπ Τράα» στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας. Η ΕΣΗΕΑ όπως και η Ευρωπαϊκή Ενωση Δημοσιογράφων είχαν καταδικάσει απερίφραστα τη στάση του, μέχρι που απομακρύνθηκε νύχτα από το ελληνικό πρόγραμμα σταθεροποίησης (μνημόνια).
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο που προκάλεσε την οργή του υπουργού, ο οποίος προφανώς βρίσκεται σε… απόγνωση μπροστά στη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία, και η ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ που επιβεβαίωσε 24 ώρες αργότερα όσα έγραψε πρώτο «Το Βήμα».
Τι έγραψε tovima.gr τη Δευτέρα
«Η Ελλάδα ξαναβγαίνει στις αγορές με 10ετές ομόλογο – Ανησυχία για τη μείωση των δημοσίων εσόδων». «Σε νέα έκδοση δεκαετούς ομολόγου προχωρεί εντός της εβδομάδας – εκτός απροόπτου την Τετάρτη – ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προκειμένου να αντλήσει περί τα δύο δισ. ευρώ και να στηρίξει τα ταμειακά αποθέματα καθώς τα κρατικά έσοδα δέχονται ισχυρό πλήγμα από την πανδημία.
Η νέα έξοδος στις αγορές παρά το γεγονός ότι έχει υπερκαλυφθεί το δανειακό πρόγραμμα της χρονιάς κρίνεται ως «αμυντική κίνηση» καθώς το οικονομικό επιτελείο προβλέπει ότι η διάρκεια και οι επιπτώσεις της πανδημίας υπερβαίνουν τα αρχικά σενάρια. Οι δανειακές ανάγκες στο τέλος Ιουλίου, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, ξεπέρασαν τα 12 δισ. ευρώ.
Οπως έγραψε «Το Βήμα της Κυριακής», εφέτος η χώρα έχει προσφύγει ήδη τρεις φορές στις αγορές αντλώντας 7,5 δισ. ευρώ, ενώ μία ακόμα έκδοση ύψους 1,5-2 δισ. ευρώ αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες μέσω επανέκδοσης (reopening) παλαιάς έκδοσης.
Η κίνηση αυτή επισπεύδεται καθώς οι συνθήκες στις αγορές το επιτρέπουν, το κόστος χρήματος είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αλλά κανείς δεν γνωρίζει κατά πόσο αυτές οι ιδανικές συνθήκες θα διατηρηθούν μέχρι το τέλος του έτους, όταν θα βγουν στις αγορές Ιταλία και Ισπανία προκειμένου να δανειστούν τεράστια, υπέρογκα ποσά λόγω της COVID που έχει εκτροχιάσει τα δημόσια οικονομικά τους.
Παράλληλα ο ΟΔΔΗΧ συνεχίζει τις εκδόσεις των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου που επανήλθαν στο ύψος των 13 δισ. ευρώ προκειμένου να κρατά γεμάτα τα ταμεία με χαμηλό κόστος δανεισμού, καθώς τα επιτόκια στα έντοκα κινούνται στο μηδέν».
Τι ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ την Τρίτη
Την περασμένη Τριτη Το site naftemporiki.gr έγραψε:
«Στην επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου προχωρά ο ΟΔΔΗΧ. Σύμφωνα με την εν λόγω ανακοίνωση του Οργανισμού, δόθηκε εντολή στις Barclays, Citi, IMI-Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale να δρομολογήσουν την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου που είχε εκδοθεί τον Ιούνιο με απόδοση 1,5% και λήξη στις 18 Ιουνίου του 2030.
Η εν λόγω έκδοση αναμένεται να πραγματοποιηθεί αύριο, αν και αναφέρεται ότι θα γίνει στο «άμεσο μέλλον σύμφωνα με τις συνθήκες στην αγορά».
Η κίνηση έχει ως στόχο την ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων του ελληνικού Δημοσίου, σε μια περίοδο με αυξημένες ανάγκες».