Υπό πίεση ξανά το Χρηματιστήριο Aθηνών μετά τις άκαρπες διαπραγματεύσεις
Η άκαρπη συνάντηση του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, παρουσία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Αττάλεια της Τουρκίας, για την εξεύρεση λύσης και την παύση του πολέμου που συνεχίζεται για 15η μέρα, επηρέασε σήμερα την πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.
Οι επενδυτές περίμεναν πως θα μπορούσε να βρεθεί μία λύση και ξεκίνησε η συνεδρίαση ανοδικά. Ωστόσο, το αποτέλεσμα έφερε πιέσεις και το Γενικό Δείκτη πάλι κοντά στις 800 μονάδες και με τη συσχέτιση με τις ξένες αγορές να είναι και πάλι αυξημένη. «Η Ουκρανία πρότεινε 24ωρη εκεχειρία και ανθρωπιστικό διάδρομο στη Μαριούπολη, για να επιλυθούν επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση», ανέφερε ο Κουλέμπα, ο οποίος χαρακτήρισε τη συνάντηση «και εύκολη και δύσκολη», καθώς όπως σημείωσε: «σ’ αυτό γιατί άλλοι αποφασίζουν γι’ αυτά τα ζητήματα στη Ρωσία».
Η παραπάνω εξέλιξη αύξησε τη μεταβλητότητα και διεύρυνε τις απώλειες στις αγορές επηρεάζοντας και την εγχώρια αγορά. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 803,47 μονάδες με απώλειες 2,37% και υψηλό τζίρο 108 εκατ. ευρώ. Την ώρα του κλεισίματος της εγχώριας αγοράς οι ξένοι δείκτες άρχισαν να βελτιώνουν λίγο την εικόνα τους και να περιορίζουν τις απώλειες που είχαν νωρίτερα.
Η ανακοίνωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα για τον Φεβρουάριο, ο οποίος αναρριχήθηκε στα ύψη και συγκεκριμένα στο 7,2% λόγω της έκρηξης των τιμών στην ενέργεια και στα τρόφιμα, ήταν μάλλον μία αναμενόμενη εξέλιξη.
Η ΕΚΤ από την άλλη διαβεβαίωσε ότι θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού. Όσον αφορά στην Ελλάδα επαναβεβαίωσε την πρόθεση της να συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος πανδημίας ΡΕΡΡ ανεξάρτητα με το ύψος των ομολόγων που κατέχει και λήγουν. Και τούτο προκειμένου -όπως αναφέρει- να μην παρεμποδιστεί η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην ελληνική οικονομία, ενώ αυτή εξακολουθεί να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις από την πανδημία.
Οι τράπεζες δέχθηκαν τη μεγαλύτερη πίεση με τον δείκτη να υποχωρεί 4,38% και οι συστημικές να καταγράφουν αξιόλογη υποχώρηση και μάλιστα με υψηλούς και πάλι όγκους. Η Εθνική είχε τη μεγαλύτερη υποχώρηση (-6,46%), η Πειραιώς έχασε 5,35% και η Alpha Bank 5,21%. Η Eurobank είχε καλύτερη εικόνα και έχασε μόνο 1,54%. Ημέρα πιέσεων και για τα διυλιστήρια, την Aegean και τη ΔΕΗ, με τις μετοχές να κλείνουν με σημαντικές απώλειες. Μόνο η Τέρνα Ενεργειακή και ο ΟΤΕ, από την υψηλή κεφαλαιοποίηση κατάφεραν να κλείσουν με οριακή άνοδο, ενώ με οριακές απώλειες έκλεισαν Τιτάν, Jumbo και Σαράντης. Ο FTSE 25 υποχώρησε 2,58%.
Συνολικά οι επενδυτές έδειξαν να επηρεάζονται και πάλι από τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις απώλειες των ξένων αγορών και ρευστοποιούσαν θέσεις οδηγώντας την πλειονότητα των μετοχών σε απώλειες (16 ανοδικές και 91 πτωτικές). Από το σύνολο των μετοχών τις μεγαλύτερες απώλειες και άνω του 8% είχαν οι μετοχές των Lavipharm, Euroxx και Βιοκαρπέτ και ακολούθησε η ΜIG (-7,39%). Αν κάποια ανοδική ξεχώρισε αυτή ήταν η Κλουκίνας – Λάππας, η οποία με καλό όγκο ενισχύθηκε 5,40%. Με άνοδο έκλεισε και η Τράπεζα Αττικής.
Για τη συνέχεια δεν αναμένεται διαφοροποίηση και οι εξελίξεις στην Ουκρανία θα συνεχίσουν να δίνουν την τάση. Οι επενδυτές επίσης παρακολουθούν την πορεία των τιμών ενέργειας καθώς επηρεάζει τα κόστη των περισσότερων εισηγμένων.
Liberal.gr