Υπερτουρισμός: Ασκήσεις ισορροπίας επενδυτών, κοινωνίας και ανάπτυξης
Τρομάζει την Ευρώπη το ντόμινο των αντιδράσεων για τον υπερτουρισμό, που απλώνεται στα μεγάλα τουριστικά θέρετρα και κυρίως σε αυτά της Ισπανίας και της Ιταλίας, ενώ προειδοποιητικά «καμπανάκια» ηχούν πλέον και για τη χώρα μας.
Μεγάλοι tour operators, βλέποντας το κύμα των αντιδράσεων των κατοίκων δημοφιλών τουριστικών προορισμών να δυναμώνει, σπεύδουν πυροσβεστικά στις εστίες του υπερτουρισμού, με στόχο να προστατεύσουν το οικοδόμημα της τουριστικής βιομηχανίας.
Την ίδια στιγμή, στη χώρα μας, όλα δείχνουν να κυλούν χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι διαμαρτυρίες κατά του μαζικού τουρισμού σε Βαρκελώνη, Κανάρια Νησιά, Βενετία, Λισαβόνα, Πράγα και Αμστερνταμ. Στο πλαίσιο αυτό, το νέο χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει αύξηση των τουριστικών επενδύσεων, ακόμα και σε περιοχές που θεωρούνται κορεσμένες, ενώ προχωρούν κανονικά και οι εγκρίσεις για νέες πεντάστερες τουριστικές υποδομές σε δημοφιλείς προορισμούς.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το ζήτημα του υπερτουρισμού στην Ελλάδα, έχουν διαμορφωθεί πλέον δύο «στρατόπεδα»:
Το ένα (η πλευρά των επιχειρηματιών του τουρισμού) λέει ότι «τα φαινόμενα του αποκαλούμενου «υπερτουρισμού» στη χώρα είναι περισσότερο φαινόμενα συνωστισμού σε περιορισμένα χρονικά διαστήματα».
Το άλλο (ελεγκτικές αρχές) διαπιστώνει ήδη προβλήματα από την αλόγιστη μεγέθυνση του τουρισμού: από την καταστροφή του τοπίου και του περιβάλλοντος, μέσω της εκτός σχεδίου δόμησης και της προνομιακής μεταχείρισης του τουριστικού κλάδου από τη νομοθεσία, έως την επιβάρυνση του οικιστικού χώρου μέσω της ηχορύπανσης, της έλλειψης νερού, της παράνομης κατάληψης δημόσιων χώρων, των αυθαίρετων κατασκευών κ.ο.κ. IN