Υπ. Οικονομικών: Έτοιμοι για πρόσθετες παρεμβάσεις και μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ως το τέλος του έτους

Δημοσιεύτηκε στις 06/10/2020 10:16

Υπ. Οικονομικών: Έτοιμοι για πρόσθετες παρεμβάσεις και μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ως το τέλος του έτους

Απολύτως έτοιμοι για πρόσθετες παρεμβάσεις και μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων έως το τέλος του έτους, για να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις από την πανδημία, δηλώνουν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Οι εν λόγω παρεμβάσεις θα «αποτυπωθούν» στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού τον Νοέμβριο και, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, στο συγκεκριμένο πλαίσιο αυξάνεται και το αποθεματικό του προϋπολογισμού. Ειδικότερα, το αποθεματικό θα ανέλθει σε 3,2 δισ. ευρώ συνολικά, καθώς στο 1 δισ. ευρώ του «κανονικού αποθεματικού» προστίθενται 600 εκατ. ευρώ για δράσεις Covid και 1,2 δισ. ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια του προγράμματος React EU (όταν θα εισπραχθούν).

Μια από τις πρώτες παρεμβάσεις αφορά στο επίδομα θέρμανσης και στην καταβολή εντός του τρέχοντος έτους του κονδυλίου των 84 εκατ. ευρώ για τη χειμερινή περίοδο 2020- 2021. Όπως μάλιστα αναφέρεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, η κίνηση αυτή γίνεται «προκειμένου να διευκολυνθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ αρχικά είχε προβλεφθεί να καταβληθεί στις αρχές του 2021». Παράλληλα, αναμένεται να ενισχυθεί και η ρευστότητα των πρατηριούχων με τις παραγγελίες του πετρελαίου θέρμανσης, δεδομένου ότι υπήρξε κάθετη πτώση στον τζίρο τους κατά την περίοδο του lockdown. ‘Αλλες παρεμβάσεις, για τις οποίες προς το παρόν τα στελέχη του υπουργείου κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, αναμένεται να αφορούν στην υπό σχεδίαση ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την καραντίνα.

Όπως εξηγεί παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, το βασικό σενάριο του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το πρωτογενές έλλειμμα, προβλέπει ότι οι επιπτώσεις από την πανδημία με τη σημερινή ένταση θα διαρκέσουν έως τα τέλη Μαρτίου- Απριλίου 2021 και στη συνέχεια θα επανέλθει η κανονικότητα και ειδικά στο σκέλος του τουρισμού. Στο υπουργείο απεύχονται να παραταθεί η υγειονομική κρίση (με τις αντίστοιχες επιπτώσεις στα τουριστικά έσοδα) και να οδηγηθεί η οικονομία στο δημοσιονομικό σενάριο για πρωτογενές έλλειμμα 3%. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα απαιτηθούν επιπλέον δαπάνες ή αναστολές των φορολογικών εσόδων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook