Υδρογονάνθρακες: Στα ΕΛΠΕ και στην Energean το βάρος των ερευνών για φυσικό αέριο
Με τις ελληνικές εταιρείες Ελληνικά Πετρέλαια και Energean απομένει το κυβερνητικό σχέδιο για την έρευνα εντοπισμού πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη χώρα.
Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πριν από περίπου δύο εβδομάδες για την επανεκκίνηση του project της εξερεύνησης και της αξιοποίηση των υδρογονανθράκων συνοδεύτηκε από την επίσημη ανακοίνωση της γαλλικής TotalEnergies για την αποχώρηση της από τα δύο θαλάσσια blocks της Κρήτης, ενώ επίκειται ανάλογη κίνηση και από την αμερικανική ExxonMobil.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, η κυβέρνηση ήταν, πριν από αυτές τις εξελίξεις, σε γνώση των προθέσεων των δύο εκ των μεγαλύτερων πετρελαϊκών κολοσσών του πλανήτη, ωστόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέλαβε το πολιτικό ρίσκο της επίσημης ανακοίνωσης του εθνικού στρατηγικού σχεδίου για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο δεν αφήνουν περιθώρια ενεργειακού εφησυχασμού και η χώρα πρέπει να εξαντλήσει κάθε πιθανότητα για την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια της», σχολιάζουν αρμόδιες πηγές για τη φυγή των μεγάλων πετρελαϊκών κολοσσών από τη χώρα μας. Να υπενθυμίσουμε ότι στις αρχές του καλοκαιριού έφυγε και η ισπανική Repsol από παραχωρήσεις στο Ιόνιο.
Τα γεωπολιτικά μηνύματα
Σύμφωνα με αναλυτές, η έξοδος των TotalEnergies και η αναμενόμενη φυγή και της ExxonMobil, είναι πιθανόν να σηματοδοτούν και γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Όταν είχαν έρθει οι δύο πολυεθνικές, σε κοινοπραξία με τα ΕΛ.ΠΕ, το 2017 οι διπλωματικές ερμηνείες έδειχναν την πρόθεση της Γαλλίας και των ΗΠΑ να αποκτήσουν μία πιο ισχυρή γεωπολιτική θέση στην ευαίσθητη και γεμάτη εντάσεις περιοχή. Οι τοποθετήσεις των δύο ενεργειακών κολοσσών, δεν είναι απλές επενδυτικές κινήσεις αλλά έχουν στρατηγική σημασία για τα συμφέροντα των δύο χωρών. Την εποχή εκείνη είχαν πάρει φωτιά… οι ανακαλύψεις στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Επίσης το 2019 – 2020 το αμφισβητούμενο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβυής για την ΑΟΖ καθώς και η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου για την κοινή ΑΟΖ ανέβαζαν κι άλλο το θερμόμετρο στην περιοχή. Όπως επίσης και η συμφωνία Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας για τον EastMed. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, Γαλλία και ΗΠΑ επιδίωκαν με την τοποθέτηση τους και στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης να παίξουν έναν ρόλο όχι απλά παρατηρητή των γεγονότων αλλά ενδεχομένως και ισορροπιστή ανάμεσα στα αντικρουόμενα γεωπολιτικά συμφέροντα.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει μετατοπίσει το βάρος των γαλλο-αμερικανικών συμφερόντων σε άλλα γεωγραφικά καθώς και οικονομικά πεδία, όπως ερμηνεύουν αρμόδιες πηγές. Οι ΗΠΑ προωθούν ξεκάθαρα το εθνικό τους LNG προς αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και δεν ενδιαφέρονται στην ανάπτυξη εθνικών κοιτασμάτων. Επιπλέον, είναι σε εξέλιξη και απόπειρα νέας ελληνοτουρκικής προσέγγισης, ενώ προς εξομάλυνση φέρεται να οδεύουν και οι σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας.
Η Γαλλία, κατά τις ίδιες πηγές, χωρίς να παραγκωνίζει το ρόλο της στην Ν.Α. Μεσόγειο δείχνει να δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στις εξελίξεις στην ενδοχώρα της Ευρώπης, ενώ δείχνει να συμφωνεί με το νέο αμερικανικό δόγμα στη νοτιότερη περιοχή της Γηραιάς Ηπείρου που συνορεύει με τη Μέση Ανατολή και τη Β. Αφρική
Οι έρευνες στην Ελλάδα
Με δεδομένα τα προαναφερόμενα γεγονότα στη Ν.Α. Μεσόγειο η οποία προφανώς θα αξιοποιηθεί από την Ε.Ε. για την άντληση νέων ενεργειακών πόρων, το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την αξιοποίηση των δικών της πηγών φαίνεται να περιορίζεται σε πρώτη φάση στην απλή έρευνα για την καταγραφή του μεγέθους των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην επικράτειά της.
Οι ελληνικές εταιρείες που είναι ήδη τοποθετημένες στις θαλάσσιες και χερσαίες παραχωρήσεις θα σηκώσουν το βάρος της διενέργειας των σεισμικών ερευνών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη η Energean έχει σε εξέλιξη διαγωνιστική διαδικασία για την ανάθεσε σε εταιρεία της διενέργειας σεισμικών ερευνών στο block 2 βορειοδυτικά της θαλάσσιας περιοχής της Κέρκυρας. Σημειώνεται ότι η εταιρεία που δραστηριοποιείται σε μεγάλες παραχωρήσεις του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Αδριατικής, έχει ως εταίρο με 35% στο συγκεκριμένο block τα Ελληνικά Πετρέλαια.
Από την άλλη μεριά στα πολλά υποσχόμενα κοιτάσματα της Κρήτης, τα Ελληνικά Πετρέλαια σε συνεργασία με την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων θα πραγματοποιήσουν τις αναγκαίες γεωφυσικές έρευνες. Ο στόχος είναι να γίνουν την ερχόμενη χειμερινή περίοδο 2022-2023. Τα αποτελέσματα τους θα ξεκλειδώσουν ενδεχομένως και την έλευση νέων επενδυτών, ικανών να πραγματοποιήσουν τις γεωτρήσεις. Αν φυσικά, σε αυτό το ευαίσθητο κομμάτι της Ελλάδας, το επιτρέψουν οι νέοι γεωπολιτικοί συσχετισμοί, οι οποίοι θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται τα προσεχή χρόνια.
in.gr