Υδρογονάνθρακες: Σε Ιωάννινα και Κέρκυρα τα πρώτα γεωτρύπανα – Το μυστήριο της Κρήτης

Δημοσιεύτηκε στις 13/04/2022 08:15

Υδρογονάνθρακες: Σε Ιωάννινα και Κέρκυρα τα πρώτα γεωτρύπανα – Το μυστήριο της Κρήτης

Στη χερσαία παραχώρηση των Ιωαννίνων και το θαλάσσιο «block 2» που βρίσκεται Βορειοδυτικά της Κέρκυρας αναμένεται να γίνουν οι πρώτες γεωτρήσεις που θα δώσουν την πρώτη εικόνα για το μέγεθος των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη χώρα μας.

Το γκάζι… για την άφιξη των γεωτρύπανων πατάνε η Energean και τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ άγνωστες παραμένουν προσώρας οι προθέσεις της γαλλικής TotalEnergies η οποία και είναι η εντολοδόχος της κοινοπραξίας με την ExxonMobil και τα Ελληνικά Πετρέλαια κι έχουν μισθώσει τα πλέον πολλά υποσχόμενα θαλάσσια blocks της Κρήτης.

Αναλυτικά και σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, το roadmap των ενεργειών ανά περιοχή έχει ως εξής:

Block «Ιωάννινα». Η πρώτη γεώτρηση, όπως έγινε γνωστό από τον ίδιο τον πρωθυπουργό αλλά και τον επικεφαλής της Energean θα πραγματοποιηθεί στα μέσα του 2023 στη χερσαία παραχώρηση των Ιωαννίνων. Είναι η πλέον ώριμη περιοχή σε σχέση με τις υπόλοιπες πέντε. Η εταιρεία που έχει μισθώσει το συγκεκριμένο block έχει ολοκληρώσει τις σεισμικές έρευνες και άλλες προκαταρκτικές εργασίες και προγραμματίζει ερευνητική γεώτρηση. Αν διαπιστωθεί εκμεταλλεύσιμο κοιτάσματα τότε το 2024 θα προχωρήσει η ανάπτυξη του. Σημειώνεται ότι τα «Ιωάννινα» έχουν παραχωρηθεί από το 2014.

«Block 2 – Β.Δ. της Κέρκυρας». Την παραχώρηση έχουν μισθώσει η Energean (75%) και τα ΕΛΠΕ (25%). Στη χειμερινή περίοδο 2022 – 2023 προγραμματίζονται απευθείας τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες ώστε να έρθει πιο κοντά ο χρόνος της πρώτης γεώτρησης, το 2024.

Blocks “Ιόνιο» και «Κυπαρισσιακός». Οι δύο παραχωρήσεις έχουν μισθωθεί κατά 100% από τα Ελληνικά Πετρέλαια. Έχουν ήδη γίνει δισδιάστατες σεισμικές έρευνες. Μέχρι το τέλος του 2022 θα εντοπιστούν οι στόχοι ενδιαφέροντος ώστε το 2023 να ληφθούν τρισδιάστατες σεισμικές και το 2024 να πραγματοποιηθεί η πρώτη ερευνητική γεώτρηση.

Blocks “Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης. Τα δύο θαλάσσια «οικόπεδα» είναι τα πλέον φιλόδοξα ως προς την ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου, ωστόσο είναι τα λιγότερο «ώριμα» επενδυτικά blocks. Απαιτείται άμεσα η πρόσκτηση δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων. Ο στόχος είναι για τη χειμερινή περίοδο 2022 – 2023. Οι δύο παραχωρήσεις έχουν μισθωθεί από την κοινοπραξία των TotalEnergies (εντολοδόχος 40%), την ExxonMobil (40%) και τα ΕΛ.ΠΕ (20%). Όπως έγραψαν τα ΝΕΑ και ο ΟΤ το περασμένο Σαββατοκύριακο η TotalEnergies φέρεται να ανασχεδιάζει τα επενδυτικά της πλάνα σε σχέση με την τύχη της στις συγκεκριμένες θαλάσσιες παραχωρήσεις.

Πηγή: ΟΤ

© Πηγή: In.gr