Το δρόμο προς τη Βουλή παίρνει τις επόμενες ημέρες το νομοσχέδιο με τα νέα «όπλα» καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου στοχεύοντας στην είσπραξη τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ έως το 2026 με τη μείωση του κενού ΦΠΑ από 15% που εκτιμάται ότι ανέρχεται σήμερα σε 9%.
Τα επιπλέον έσοδα που θα προκύψουν από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής αποτελούν το «κλειδί» που θα ανοίξουν την «πόρτα» σε νέες φοροελαφρύνσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται μετά τις διατάξεις που νομοθετήθηκαν το καλοκαίρι για το χτύπημα της φοροδιαφυγής μέσα από τις ψηφιακές πλατφόρμες ενώ στις αρχές του 2024 θα έρθει ένα ακόμα νομοσχέδιο με τις αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο των ελεύθερων επαγγελματιών με την κυβέρνηση να αποκλείει αύξηση των φορολογικών συντελεστών και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη να αναφέρει (στον Σκάι) ότι το σύστημα που θα υιοθετηθεί θα οδηγήσει αυτούς που φοροδιαφεύγουν να πληρώνουν περισσότερα στην Εφορία.
Τα επιπλέον έσοδα που θα προκύψουν από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής θα ανοίξουν την «πόρτα» σε νέες φοροελαφρύνσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα προβλέπει:
- Υποχρεωτική χρήση των ηλεκτρονικών τιμολογίων, έτσι ώστε οι συναλλαγές να διασταυρώνονται και να επαληθεύονται σε πραγματικό χρόνο. Παράλληλα αυξάνονται, αυτοματοποιούνται και ψηφιοποιούνται οι έλεγχοι των φορολογικών Αρχών.
- Καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων (myDATA). Τα έσοδα που δηλώνονται δεν μπορεί να υπολείπονται από αυτά που προκύπτουν από την ηλεκτρονική πληροφόρηση (myDATA, ταμειακές-POS), ενώ ως τιμολόγια εξόδων θα προσμετρώνται για φορολογικούς σκοπούς μόνο όσα έχουν διαβιβαστεί ηλεκτρονικά στο myDATA.
- Επέκταση των POS στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν την υποχρέωση. Σήμερα δεν είναι υποχρεωτικό να διαθέτουν POS δεκάδες επαγγελματικοί χώροι, όπως γυμναστήρια, φροντιστήρια, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, κινηματογράφοι, θέατρα, καθώς και εταιρείες ενοικιάσεως οχημάτων που δεν είναι υποχρεωμένες να διαθέτουν και ταμειακή μηχανή. Επίσης, δεν υπάρχει υποχρέωση εγκατάστασης POS στα περίπτερα ή στα ταξί. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη πολλοί επαγγελματίες διαθέτουν POS για τις συναλλαγές με τους πελάτες τους.
- Ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής (πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως πριν από το τέλος του ίδιου έτους) με στόχο να γίνεται σε πραγματικό χρόνο (real time) η παρακολούθηση των διακινούμενων αγαθών.
- Αύξηση του προστίμου χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής, με ενίσχυση των ελέγχων για εφαρμογή του μέτρου μέσω ψηφιακής πληροφόρησης.
- Πληρωμή της πλειονότητας των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων (επιδόματα τέκνων, επίδομα γέννησης, επιδόματα ανεργίας) μέσω χρεωστικών καρτών.
- Αποκλεισμό των παραβατών λαθρεμπορίας από συνεργασία με όλες τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων και δημιουργία μητρώου παραβατών.
- Τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν σε ψηφιακή πλατφόρμα τρία ή περισσότερα ακίνητα θα πρέπει να προβούν σε έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας καταβάλλοντας για το εισόδημα που τις ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές, το τέλος επιτηδεύματος και το ΦΠΑ από το πρώτο ακίνητο.
- Το εισόδημα από βραχυχρόνια μίσθωση των νομικών προσώπων και των ατομικών επιχειρήσεις με ΚΑΔ θα υπόκειται σε ΦΠΑ, τέλος Παρεπιδημούντων και φόρο διαμονής, όπως ισχύει για τα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων.
- Για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης το πρόστιμο αυξάνεται και διαμορφώνεται ανά χρήση στο 50%, των ακαθαρίστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους με ελάχιστο ποσό τα 5.000 ευρώ ενώ σήμερα είναι οριζόντιο στα 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής για επόμενη χρήση το πρόστιμο θα διπλασιάζεται.