Χρυσός αντί δολαρίων – Πώς οι ρωσικές τράπεζες ξεγλιστρούν από τις δυτικές κυρώσεις

Δημοσιεύτηκε στις 10/02/2024 23:15

Χρυσός αντί δολαρίων – Πώς οι ρωσικές τράπεζες ξεγλιστρούν από τις δυτικές κυρώσεις

Ορισμένες ρωσικές τράπεζες φαίνεται να έχουν παρακάμψει την απαγόρευση αποστολής δολαρίων και ευρώ στη χώρα με την εμπορία χρυσού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Τουρκία, σύμφωνα με έρευνα μιας εταιρείας χρηματοοικονομικών πληροφοριών, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Οι κυρώσεις για την εξαγωγή δολαρίων και ευρώ, εισήχθησαν μετά την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία. Η έκθεση που συνέταξε ο Sayari διαπίστωσε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2023, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα – τα οποία περιλαμβάνουν την Lanta Bank JSC, οι ιδιοκτήτες της οποίας ελέγχουν την εταιρεία εξόρυξης χρυσού GV Gold και τουλάχιστον έναν δανειστή στον οποίο δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις – εισήγαγαν περισσότερα από το ισοδύναμο των 82 εκατομμυρίων δολαρίων σε ευρώ, δολάρια και ντιράμ ΗΑΕ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι αρκετές από τις ίδιες οντότητες που χρησιμοποιούνται για την αποστολή μετρητών στη Ρωσία εισήγαγαν επίσης χρυσό από τη Ρωσία εντός παρόμοιων χρονικών πλαισίων.

Το Bloomberg δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα όλα τα εμπορικά και εταιρικά δεδομένα και δεν είναι σαφές εάν οι τράπεζες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τη στρατηγική χρυσός έναντι μετρητών. Τα στοιχεία του Sayari έδειξαν ότι διάφορες ρωσικές τράπεζες συνέχισαν να στέλνουν χρυσό για τραπεζογραμμάτια τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο του περασμένου έτους, δήλωσε ο Zachary Tvarozna, ανώτερος αναλυτής της εταιρείας. Είπε ότι οι παραδόσεις χρυσού φαίνεται να έχουν επεκταθεί στο Χονγκ Κονγκ, εκτός από τα ΗΑΕ και την Τουρκία.

Ο πάροχος πληροφοριών εμπορικού κινδύνου με έδρα την Ουάσιγκτον συγκέντρωσε τα δεδομένα σχετικά με το ρωσικό εμπόριο από τις λεγόμενες φορτωτικές, οι οποίες συνήθως περιλαμβάνουν τα ονόματα του εισαγωγέα και του εξαγωγέα, καθώς και άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τις αποστολές. Οι φαινομενικές κυκλικές συναλλαγές έρρεαν μέσω ενός δικτύου μεσαζόντων, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία σημείωσε ότι τα δεδομένα δεν έδειχναν ποιοι ήταν οι τελικοί παραλήπτες των νομισμάτων ή αν είχαν δεσμούς με ρωσικές οντότητες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Τα ΗΑΕ «έχουν πλήρη επίγνωση των ευθυνών τους για την προστασία της ακεραιότητας του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος», δήλωσε αξιωματούχος των ΗΑΕ την Τετάρτη.

«Θα συνεχίσουμε να παίρνουμε αυτές τις ευθύνες εξαιρετικά σοβαρά, ειδικά δεδομένου του σημερινού γεωπολιτικού περιβάλλοντος. Τα ΗΑΕ συμμορφώνονται αυστηρά με τις κυρώσεις του ΟΗΕ και διαθέτουν σαφείς και ισχυρές διαδικασίες για την αντιμετώπιση οντοτήτων που υπόκεινται σε κυρώσεις».

Η υπηρεσία Τύπου της Lanta Bank δεν απάντησε σε ερωτήσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η κυβέρνηση της Τουρκίας αρνήθηκε να σχολιάσει, σύμφωνα με το Bloomberg.

Πώς αποφεύγει η Μόσχα τις δυτικές κυρώσεις

Η Ρωσία αντιμετωπίζει έλλειψη δολαρίων και ευρώ, καθώς αποκλείεται όλο και περισσότερο από το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Είναι πιθανό ορισμένες από τις τράπεζες της χώρας να ζήτησαν πρόσβαση στα νομίσματα για να διευκολύνουν τις εισαγωγές και άλλες συναλλαγές.

Η τακτική έγινε ευρέως διαδεδομένη αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ επέβαλαν περιορισμούς για να περιορίσουν την πρόσβαση της Ρωσίας στα δυτικά νομίσματα ως μέρος των κυρώσεων που εισήχθησαν ως απάντηση στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με την έρευνα του Sayari. Στους πελάτες της εταιρείας περιλαμβάνονται αρκετές ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ.

Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στον κόσμο, εξορύσσοντας περισσότερους από 330 τόνους του πολύτιμου μετάλλου ετησίως. Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς, αλλά οι αποστολές σε εμπορικούς κόμβους όπως το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη σταμάτησαν μετά τις κυρώσεις σε ανθρακωρύχους και δανειστές.

Έκτοτε, η Ρωσία αύξησε τις εγχώριες πωλήσεις και μεταπήδησε σε εναλλακτικές εξαγωγικές διαδρομές. Στις αρχές του πολέμου, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έγιναν σημαντικοί κόμβοι, αλλά οι κυρώσεις των ΗΠΑ στους κορυφαίους ανθρακωρύχους χρυσού της Ρωσίας το 2023 ανάγκασαν ένα σημαντικό μερίδιο των συναλλαγών να μεταφερθεί στο Χονγκ Κονγκ.

Τα ΗΑΕ, η Τουρκία και η Κίνα κατατάσσονται πλέον μεταξύ των σημαντικότερων εμπορικών εταίρων της Ρωσίας. Από το τέλος του 2023, οι δανειστές και στις τρεις χώρες έχουν αυξήσει τον έλεγχο των συναλλαγών που συνδέονται με τη Ρωσία για να αποφύγουν να έρθουν σε σύγκρουση με τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Αυτές οι τρεις δικαιοδοσίες έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί από τη Μόσχα για να παρακάμψει τους εμπορικούς περιορισμούς που επιβάλλονται από την ΕΕ και τις ΗΠΑ σε βασικές τεχνολογίες, όπως προηγμένα τσιπ, που χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία για την παραγωγή όπλων.

Πηγή: ΟΤ


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook