Παράθυρο νέων στοχευμένων μέτρων μέσω των οποίων θα ενισχυθούν οι επιχειρήσεις την επόμενη ημέρα της πανδημίας έχει ανοίξει η κυβέρνηση, υπό τον φόβο χιλιάδων λουκέτων τους επόμενους μήνες αλλά και να μείνουν απλήρωτοι φόροι δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν συσσωρεύσει νοικοκυριά, επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
Με την αγορά να πιέζει για μια γενναία ρύθμιση αλλά και κούρεμα οφειλών προς την Εφορία, το οικονομικό επιτελείο βάζει στο τραπέζι μια ρύθμιση «ειδικού σκοπού» για την εξόφληση των χρεών σε έως 120 δόσεις.
Μια ρύθμιση, η οποία εξετάζεται να ισχύσει a la carte και όχι οριζόντια. Δηλαδή να εφαρμοστεί σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζομένους για τους οποίους θα προκύπτει από τα οικονομικά τους δεδομένα ότι θα την έχουν πραγματικά ανάγκη για να σταθούν στα πόδια τους. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για νέες ευκολίες εξόφλησης των οφειλών προς την Εφορία αναμένεται να κλειδώσουν την άνοιξη αφού ούτως ή άλλως μέχρι το τέλος Απριλίου έχουν παγώσει οι πληρωμές φόρων για τους επαγγελματίες που πλήττονται από την κρίση. Μοντέλο για τη νέα ρύθμιση αναμένεται να αποτελέσει η ρύθμιση των 100 δόσεων για τις οφειλές προς τους δήμους που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή και αφορά τελικά τους πληττόμενους και τα χρέη που βεβαιώθηκαν από τις 15 Φεβρουαρίου 2020 και μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2021.
Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τα φυσικά πρόσωπα, ενώ για τις επιχειρήσεις βασικό κριτήριο θα αποτελεί η πτώση του τζίρου τους με το ξέσπασμα του κοροναϊού και τα δύο lockdown.
Μέχρι τον Απρίλιο
Ετσι, η πορεία των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών μέχρι τον Απρίλιο θα είναι καθοριστικό στοιχείο για τα μέτρα στήριξης που θα δικαιούται ο καθένας την επόμενη ημέρα της πανδημίας. Οσο μεγαλύτερη θα είναι η ζημιά σε επίπεδο εσόδων τόσο μεγαλύτερες θα είναι και οι διευκολύνσεις που θα παρασχεθούν για την αποπληρωμή των χρεών προς την Εφορία, αλλά και τον ΕΦΚΑ, τα οποία μέχρι και την άνοιξη ενδεχομένως να πλησιάσουν τα 4 δισ. ευρώ.
Οι οφειλές πάντως έχουν γίνει βουνό για τους φορολογούμενους που δηλώνουν ότι είναι αδύνατον να εξοφληθούν ακόμα και με την έκτακτη ρύθμιση των 12 άτοκων δόσεων ή 24 χαμηλότοκων δόσεων και την αγορά να πιέζει και να ζητεί ακόμα και κούρεμα των χρεών που έχουν φουσκώσει επικίνδυνα. Στους φόρους που έχει ανασταλεί η πληρωμή τους μέχρι και τον Απρίλιο θα έρθουν να προστεθούν και τα χρέη που δεν πληρώθηκαν από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και δόσεις ρυθμίσεων, ενώ παράλληλα θα τρέχουν και οι φορολογικές υποχρεώσεις του νέου έτους αλλά και οι δόσεις των ενεργών ρυθμίσεων.
«Στις υποχρεώσεις που έχουν δημιουργηθεί θα πρέπει να δούμε: πόσες δημιουργήθηκαν από την κρίση, τι χαρακτήρα και τι διάρκεια έχουν και ποιες δυνατότητες έχουν οι επιχειρήσεις για να τις αποπληρώσουν» έχει δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, προσθέτοντας ότι «πρέπει να γίνει μια εξατομικευμένη διαχείριση, ώστε να σωθούν οι επιχειρήσεις που κινδυνεύουν. Οποιαδήποτε παρέμβαση δεν θα έχει γενικό χαρακτήρα, αυτό είναι σίγουρο».
Ανοιχτό όμως είναι και το ενδεχόμενο να μετουσιωθεί σε επιδότηση το 50% των τριών πρώτων κύκλων επιστρεπτέας προκαταβολής. Μέσω των τριών πρώτων φάσεων των φθηνών κρατικών δανείων έγιναν στην αγορά ενέσεις ρευστότητας συνολικού ύψους 3,7 δισ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα πρέπει να επιστραφούν εξ ολοκλήρου στο διάστημα από τον Ιανουάριο του 2022 και μετά σε 40 δόσεις που θα τοκίζονται με επιτόκιο 0,9%. Στο τραπέζι του διαλόγου έχει πέσει με έντονο τρόπο το τελευταίο διάστημα το ενδεχόμενο να κουρευτούν αυτές οι οφειλές, αλλά όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αν και οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν την άνοιξη, το κούρεμα δεν θα είναι οριζόντιο αλλά στοχευμένο σε όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη.in.gr