«Χοντρό ψαλίδι» στις συντάξεις χηρείας: Ποιοι χάνουν τις μισές αποδοχές
«Χοντρό ψαλίδι» και μάλιστα … αναδρομικά περιμένει τους δικαιούχους συντάξεων χηρείας. Βάσει του νόμου 4387/2016 έπρεπε να περικοπούν στο μισό οι εν λόγω αποδοχές, για όλους τους συνταξιούχους τόσο του ιδιωτικού όσο και του Δημοσίου τομέα.
Εντούτοις, το 2019 «κουρεύτηκαν» μόνο αυτές του Δημοσίου και εκείνες του ΟΓΑ (ΟΠΕΚΑ), όμως δεν εθίγησαν οι συντάξεις χηρείας στον ιδιωτικό τομέα. Και όπως όλα δείχνουν ήρθε η ώρα και για τη συγκεκριμένη «κίνηση».
Ωστόσο, η κυβέρνηση μοιάζει να ψάχνει «φόρμουλα», ώστε να μην περικοπούν-έστω- αναδρομικά από το 2020 οι συντάξεις χηρείας που δίδονται σε ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα, με όλα τα ενδεχόμενα αυτή την στιγμή να παραμένουν ανοιχτά, σύμφωνα με το enikonomia.gr.
Τι ισχύει για τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα
Όπως προαναφέρθηκε, με βάση το νόμο 4387/2016 τον γνωστό νόμο Κατρούγκαλου, τον οποίο πάντως εξακολουθεί να τον εφαρμόζει κανονικά η Κυβέρνηση μετά την πάροδο 5 ετών, προβλέπεται η περικοπή κατά 50% των συντάξεων χηρείας για όλους του συνταξιούχους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.
Το «ψαλίδι» υιοθετήθηκε το 2019 μόνο στις συντάξεις του δημοσίου και στις συντάξεις του ΟΓΑ (ΟΠΕΚΑ), ενώ δεν εθίγησαν οι συντάξεις χηρείας που χορηγούνται στον ιδιωτικό τομέα.
Η παροχή και για τους δικαιούχους που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, βάσει νόμου πρέπει να μειωθεί κατά 50% μετά την πάροδο της τριετίας, (από το 70%, στο 35%).
Ο λόγος της εξαίρεσης των συντάξεων χηρείας του ιδιωτικού τομέα από την περικοπή ήταν η απουσία του κατάλληλου λογισμικού, αλλά πλέον και αυτό το ζήτημα έχει λυθεί.
Έπειτα από τέσσερα, και πλέον, έτη, το υπουργείο Εργασίας δηλώνει ότι έχει διαμορφωθεί το εν λόγω λογισμικό, αλλά ακόμα δεν έχει αποφασίσει πώς θα διευθετήσει το όλο ζήτημα το οποίο είναι εξαιρετικά πολύπλοκο, επειδή καθυστέρησε η λήψη των αποφάσεων.
Φυσικά, οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά τις ευρωεκλογές και ενώ αυτή την στιγμή βρίσκονται στο τραπέζι 4 διαφορετικά σενάρια για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
Τα σενάρια που έχουν τεθεί επί τάπητος στο υπουργείο Εργασίας είναι τα ακόλουθα:
- Η περικοπή κατά 50% και των συντάξεων χηρείας του ιδιωτικού τομέα αναδρομικά από το 2020 που ξεκίνησε η περικοπή των συντάξεων στον δημόσιο τομέα. Στην περίπτωση αυτή οι δικαιούχοι των συντάξεων χηρείας του ιδιωτικού τομέα θα κληθούν να επιστρέψουν τη διαφορά που έλαβαν όλα αυτά τα χρόνια, σε σχέση με τις συντάξεις που θα ελάμβαναν εάν γινόταν η περικοπή από το 2020, όπως στον δημόσιο τομέα. Πρόκειται για μια απόφαση με μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό κόστος.
- Η περικοπή των συντάξεων χηρείας του ιδιωτικού τομέα, με έναρξη εφαρμογής από τώρα, χωρίς να αναζητηθούν τα αναδρομικά των προηγούμενων ετών. Εκτιμάται ότι θα προσφύγουν στα δικαστήρια οι συνταξιούχοι του δημοσίου, ζητώντας την αναδρομικά κατάργηση και γι’ αυτούς της μείωσης των συντάξεων χηρείας, με μεγάλες πιθανότητες να δικαιωθούν.
- Η μη περικοπή των συντάξεων χηρείας του ιδιωτικού τομέα. Η κίνηση αυτή θα προκαλέσει την αντίδραση των συνταξιούχων του δημοσίου τομέα, οι οποίοι θα προσφύγουν στα δικαστήρια και πιθανότατα θα δικαιωθούν.
- Η κατάργηση της περικοπής των συντάξεων χηρείας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η λύση αυτή έχει τεράστιο κόστος στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ και το επιπλέον κόστος θα πρέπει να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης οι συνταξιούχοι του δημοσίου θα προσφύγουν στα δικαστήρια ζητώντας την επιστροφή των αναδρομικών μειώσεων από το 2020.
enikos.gr