Τσακλόγλου: «Η υγεία του ασφαλιστικού εξαρτάται από την υγεία της οικονομίας»

Δημοσιεύτηκε στις 18/04/2022 19:52

Τσακλόγλου: «Η υγεία του ασφαλιστικού εξαρτάται από την υγεία της οικονομίας»

Τις αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση και τις πιθανές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στο ασφαλιστικό σύστημα ανέλυσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου.

Σε συνέντευξή του στο euro2day, ο κ. Τσακλόγλου υποστήριξε ότι αν ο πόλεμος στην Ουκρανία τελειώσει σύντομα, η ελληνική οικονομία θα πάει καλύτερα και κατά συνέπεια το ασφαλιστικό δεν θα επηρεαστεί μακροπρόθεσμα από τις συνέπειες στην ανάπτυξη.

«Το εγχείρημα της δημιουργίας ενός νέου θεσμού Κοινωνικής Ασφάλισης εκ του μηδενός είναι μία πολύπλοκη και σύνθετη διαδικασία, που απαιτεί συντονισμό ανθρώπων, οργανισμών και πληροφοριακών συστημάτων που εφαρμόζουν ασφαλιστικούς κανόνες. Από την ημέρα ίδρυσης του ΤΕΚΑ, οι ρυθμοί εργασίας τόσο στο Υπουργείο Εργασίας όσο και στην Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του υπήρξαν εξαιρετικά εντατικοί καθώς έπρεπε να γίνουν πολλές ενέργειες σε ελάχιστο χρόνο» τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας.

Ο υφυπουργός εκτίμησε ότι το νέο επικουρικό δεν θα επηρεαστεί, καθώς οι σωρευμένες εισφορές του ΤΕΚΑ είναι ακόμα, εκ των πραγμάτων, πάρα πολύ χαμηλές και κατά συνέπεια οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία αμελητέες.

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί μια ιστορική τομή στη γεωπολιτική ισορροπία της Ευρώπης και της Δύσης συνολικά, με απροσδιόριστες ακόμη επιπτώσεις στην παγκόσμια ασφάλεια και, φυσικά, στην παγκόσμια οικονομία» τόνισε ο υφυπουργός, συμπληρώνοντας: «Σε αυτή τη συγκυρία, η οποία ήταν ήδη εύθραυστη λόγω της ανάκαμψης από την άλλη εξωγενή κρίση -δηλαδή αυτή της πανδημίας- πλήττεται τόσο το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών όσο και οι επιχειρήσεις λόγω της εισαγόμενης ενεργειακής ακρίβειας. Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση επιχειρούν να απορροφήσουν μέρος του αυξημένου ενεργειακού κόστους, με στόχευση στις πλέον ευάλωτες ομάδες, παρά την υφιστάμενη υψηλή αναλογία δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ».

«Η υγεία του ασφαλιστικού συστήματος εξαρτάται από την υγεία της οικονομίας και αντίστροφα. Οι επιπτώσεις του πολέμου -εφόσον αυτός οδηγεί σε χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης- είναι σίγουρα αρνητικές για την οικονομία και για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Ωστόσο τα μέτρα στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας κατάφεραν να θωρακίσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τον κόσμο της εργασίας και κατά συνέπεια το ασφαλιστικό σύστημα. Η ανεργία μειώνεται με γρήγορους ρυθμούς και βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ποσοστά που είχαμε να δούμε πάνω από μια δεκαετία» πρόσθεσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε ότι ότι μέσα στο 2022 θα ενταχθούν στο ΤΕΚΑ 50.000 – 60.000 νέα μέλη, τα οποία θα αυξάνονται με τα έτη. «Μέσα στο 2022 υπολογίζουμε ότι θα ενταχθούν στο ΤΕΚΑ γύρω στις 50.000-60.000 νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας με υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης. Το 2023 αναμένουμε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σημαντικά, διότι, πέραν των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασία στο 2023, θα ενταχθούν προαιρετικά στο ΤΕΚΑ και ασφαλισμένοι κάτω των 35 ετών που είτε είναι τώρα ασφαλισμένοι στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ είτε δεν έχουν υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης» υποστήριξε ο κ. Τσακλόγλου.

Επίσης, ο κ. Τσακλόγλου αναφέρθηκε και στις εκκρεμείς συντάξεις, αλλά και την προσπάθεια της κυβέρνησης για τον περιορισμό τους.

«Δυόμισι χρόνια τώρα καταβάλλουμε μια ασταμάτητη προσπάθεια για την απομείωση του αριθμού των εκκρεμών συντάξεων. Οι αριθμοί είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της αλλαγής που έχει συντελεστεί. Από 123.000 αποφάσεις για κύριες συντάξεις το 2019, φτάσαμε στις 224.000 αποφάσεις το 2021. Αύξηση 83%. Αυτό είναι ρεκόρ στην έκδοση συντάξεων όλων των εποχών. Επιπλέον, έχουν μειωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα οι προ του 2020 εκκρεμείς συντάξεις, εκτός των διεθνών» ανέφερε.

«Οι χρόνοι απονομής εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τους πολίτες. Με την πρόσφατη ψήφιση του νόμου του υπουργείου Εργασίας «Δουλειές ξανά», προχωρούμε σε μια ακόμα πιο τολμηρή ρύθμιση με δύο σκέλη: τις «fast track» συντάξεις, που αλλάζουν τον τρόπο απονομής συντάξεων για τις νέες αιτήσεις και τις «συντάξεις εμπιστοσύνης», που αφορούν στις εκκρεμείς αιτήσεις» συμπλήρωσε και εξήγησε πως για τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης αυτό σημαίνει ότι ο e-ΕΦΚΑ θα έχει στη διάθεσή του τρεις μήνες περιθώριο για να ολοκληρώσει τον έλεγχο προκειμένου να εκδώσει την απόφαση συνταξιοδότησης. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό εντός αυτού του χρονικού διαστήματος, τότε η απόφαση θα πρέπει να εκδοθεί μόνο βάσει των στοιχείων που μπορούν να αντληθούν από το σύστημα ΑΤΛΑΣ και από τα στοιχεία που μπορεί να προσκομίσει ο ίδιος ο ασφαλισμένος.

«Στην ίδια λογική κινείται και η έκδοση των εκκρεμών συντάξεων. Για τους ασφαλισμένους που είναι ήδη σε αναμονή, η σύνταξη θα εκδίδεται με βάση τη δήλωση του ασφαλισμένου για το ασφαλιστικό του ιστορικό, χωρίς περαιτέρω έλεγχο σε αυτό το στάδιο. Φυσικά, και στις δύο περιπτώσεις, οι πολίτες θα λαμβάνουν άμεσα τη σύνταξή τους και ο e-ΕΦΚΑ θα προβαίνει στον έλεγχο της πλήρωσης των προϋποθέσεων σε δεύτερο χρόνο. Η πρόοδος στην απομείωση είναι σημαντική και τα όπλα που ρίχνουμε στη μάχη είναι όλο και πιο αποτελεσματικά. Πλήρως ικανοποιημένοι θα είμαστε μόνο όταν ο χρόνος απονομής σύνταξης μειωθεί σε τέτοιο επίπεδο, που δεν θα αποτελεί είδηση η έκδοσή της» κατέληξε.

Παράλληλα, ο κ. Τσακλόγλου αναφέρθηκε και στο δεύτερο πυλώνα ασφάλισης, τα Επαγγελματικά Ταμεία, που αναμένεται να είναι η επόμενη μεγάλη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης.

«Η κυβέρνηση αναγνωρίζει τη σημασία και τον κρίσιμο οικονομικό και κοινωνικό ρόλο που μπορεί να παίξει ο δεύτερος πυλώνας ασφάλισης, τόσο για την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης του εισοδήματος των συνταξιούχων όσο και για την αύξηση των αποταμιεύσεων που χρηματοδοτούν επενδύσεις προς όφελος της ελληνικής οικονομίας συνολικά. Γι’ αυτό τον λόγο, το Υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, που θα προωθήσει την ανάπτυξη του θεσμού της Επαγγελματικής Ασφάλισης, με βάση τις αρχές της καλής διακυβέρνησης, της διαφάνειας και της αποτελεσματικής εποπτείας των επαγγελματικών ταμείων» τόνισε.

«Η ανάπτυξη ενός τόσο σημαντικού θεσμού πρέπει να στηρίζεται σε αρχές, κανόνες, δεσμούς εμπιστοσύνης και υψηλή ποιότητα υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους, και όχι σε εφήμερα φορολογικά κίνητρα. Σε όλο τον δυτικό κόσμο, ο κανόνας είναι ότι τα Επαγγελματικά Ταμεία προσφέρουν κυρίως συμπληρωματικό μηνιαίο εισόδημα -δηλαδή, σύνταξη. Στην Ελλάδα, ο σχεδόν καθολικός κανόνας είναι η παροχή αποκλειστικά και μόνο εφάπαξ και μάλιστα αφορολόγητου. Αυτό αντίκειται στην οικονομική λογική τόσο από την άποψη της επιθυμητής διαφοροποίησης συντάξεων και εφάπαξ όσο και από την άποψη της ευημερίας του πληθυσμού συνολικά» συμπλήρωσε.

Τέλος, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υπογράμμισε ότι η ενοποίηση κανόνων στο συνταξιοδοτικό σύστημα αποτελεί προτεραιότητα για την παρούσα κυβέρνηση.

«Ως προς το δικαίωμα της πρόωρης συνταξιοδότησης στο Δημόσιο με μειωμένη παροχή -που αφορά όσους είχαν συμπληρώσει εικοσιπενταετία κατά την περίοδο 2010-2012-, θέλω να επισημάνω ότι δεν πρόκειται να αλλάξουμε τους κανόνες αυθαίρετα και εν θερμώ» εξήγησε, τονίζοντας ότι έχει γίνει σχετικό ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους» συμπλήρωσε, εξηγώντας ωστόσο ότι «ανεξαρτήτως της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, δεν πρόκειται να αφήσουμε μετέωρους όσους έχουν κάνει ή πρόκειται να κάνουν αίτηση συνταξιοδότησης». © πηγή: in.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook