Τρίμηνο φωτιά στην αγορά ακινήτων με εξονυχιστικούς ελέγχους σε οκτώ πεδία

Δημοσιεύτηκε στις 29/09/2024 19:00

Τρίμηνο φωτιά στην αγορά ακινήτων με εξονυχιστικούς ελέγχους σε οκτώ πεδία

Τρίμηνο «φωτιά» στην αγορά για πωλητές και αγοραστές ακινήτων θα είναι το τελευταίο, καθώς η ΑΑΔΕ ανεβάζει ταχύτητες στο «ξεσκόνισμα» χιλιάδων υποθέσεων αγοραπωλησιών, κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών ακινήτων.

Επισημαίνεται ότι μέχρι τέλους το έτους ο στόχος είναι να έχουν «ανοίξει» 2.500 φάκελοι που χαρακτηρίζονται «υψηλού κινδύνου» για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και παράλληλα να έχουν γίνει «φύλλο και φτερό» όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων του 2018 οι οποίες παραγράφονται στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Κεντρική  φυσικά στόχευση του ελεγκτικού μηχανισμού είναι να αποκαλυφθούν παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας, κυρίως μετά την καθιέρωση του αφορολογήτου ορίου των 800.000 ευρώ που ισχύει για τις γονικές παροχές, αλλά και η διαπίστωση ότι όλες οι κινήσεις γίνονται από συμβολαιογράφους και πελάτες μόνο ηλεκτρονικά μέσω του myProperty, λόγοι για τους οποίους οι ελεγκτές θα προχωρούν στην «ακτινογραφία» του «πόθεν έσχες» αγοραστών και πωλητών, σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, αλλά ακόμη και σε «σάρωμα» του οικονομικού προφίλ των υπόχρεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μικροσκόπιο των ελεγκτών βρίσκονται ήδη πάνω από 40.000 υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων που έγιναν μετά τον Μάρτιο του 2021, ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myProperty και η εξόφληση του τιμήματος έγινε εξ ολοκλήρου με μετρητά. Ως είθισται οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από τα συμβόλαια μεγάλης αξίας, με τους ελεγκτές να «ξεσκονίζουν» όχι μόνο τους αγοραστές, αλλά και τους πωλητές, για να εντοπιστούν περιπτώσεις εικονικών μεταβιβάσεων ακινήτων.

Παράλληλα, στο στόχαστρο βρίσκονται και οι ανοιχτές υποθέσεις του 2018 που αφορούν μεταβιβάσεις ακινήτων τα οποία βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού με τους φορολογούμενους να μην έχουν δεχθεί την προεκτίμηση της Εφορίας.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι εκκρεμείς υποθέσεις του 2018 βρίσκονται ψηλά στη λίστα του φοροελεγκτικού μηχανισμού καθώς παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2024 και θα πρέπει πριν την εκπνοή του έτους να έχουν αποσταλεί τα «ραβασάκια» με τους έξτρα φόρους και πρόστιμα στους φορολογούμενους.

Επισημαίνεται ότι πέρυσι μόνο το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου διενήργησε δεκάδες ελέγχους σε υποθέσεις φορολογίας μεταβιβάσεων ακινήτων, δωρεών, κληρονομιών, γονικών παροχών, ΕΝΦΙΑ, Ειδικού Φόρου Ακινήτων και λοιπών φόρων κεφαλαίου, καταλογίζοντας φόρους και πρόστιμα συνολικού ύψους 12,23 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων εισπράχθηκαν 1,48 εκατ. ευρώ.

Έλεγχοι σε οκτώ πεδία

Στο πλαίσιο αυτό και με βάση τις οδηγίες που έχουν δοθεί στον ελεγκτικό μηχανισμό, εξονυχιστικός θα είναι ο έλεγχος για:

1. Υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων με προσωρινή αξία ακινήτου. Οι υποθέσεις αυτές αφορούν ακίνητα σε περιοχές εκτός αντικειμενικών αξιών, δεν έχει γίνει δεκτή από τον φορολογούμενο η προεκτίμηση προσωρινή αξία της Δ.Ο.Υ. και η διαφορά δηλωθείσας αξίας και προεκτίμησης υπερβαίνει το 30% ή η αξία της προεκτίμησης υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις αυτές ελέγχονται οι προϋποθέσεις απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης, το εμβαδόν των ακινήτων καθώς και η αναγραφόμενη στο συμβόλαιο, τιμή του ακινήτου.

2. Υποθέσεις γονικών παροχών πρώτης κατοικίας. Στις υποθέσεις αυτές ελέγχεται εάν το τέκνο δικαιούται απαλλαγή από το φόρο γονικής παροχής, λόγω πρώτης κατοικίας.

3. Υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων για τις οποίες χορηγήθηκε απαλλαγή πρώτης κατοικίας με κριτήριο το ύψος της αξίας του ακινήτου.

4. Υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών – δωρεών – γονικών παροχών, στις οποίες περιλαμβάνονται κινητές αξίες, μετοχές, μερίδια, μερίδες και γενικά επιχειρήσεις (μη εισηγμένες σε χρηματιστήριο).

5. Υποθέσεις ειδικού φόρου επί των ακινήτων, ως προς τα δικαιολογητικά απαλλαγής.

6. Υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων σε αλλοδαπούς στο πλαίσιο του προγράμματος «Χρυσής Βίζα», αλλά και εκτός αυτού.

7. Υποθέσεις στις οποίες μέσα στον φάκελο μεταβίβασης δεν υπήρξε πιστοποιητικό πληρωμής ή απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ για τα μεταβιβαζόμενα ακίνητα.

8 Υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων με μετρητά με υποψία για χρήση αδήλωτων και «μαύρων» κεφαλαίων για τις αγορές ακινήτων.

Εκτός από την Εφορία εμπλοκή με τις συγκεκριμένες υποθέσεις έχει και η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Στο «στόχαστρο» του ελεγκτικού μηχανισμού μπαίνουν και συμβολαιογράφοι και υποθηκοφύλακες για το πιστοποιητικό του ΕΝΦΙΑ, καθώς εξετάζεται αν για τα ακίνητα που μεταβιβάστηκαν είχε πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ των τελευταίων 5 ετών, αλλά και τυχόν «κόλπα» με βραχυχρόνιες μισθώσεις καθώς μεταβιβάσεις ακινήτων με μετρητά μετά τη ριζική απαγόρευσή τους.


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook