Τράπεζες: Προσδοκίες για ένεση στα κέρδη από τις θεραπείες κόκκινων δανείων
Με οργανικό τρόπο κατά κύριο λόγο θα επιχειρήσουν να συμπληρώσουν το τελευταίο κομμάτι του παζλ στη διαχείριση των κόκκινων δανείων οι τράπεζες.
Πρόκειται για μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα συνολικού ύψους περί τα 6 δισ. ευρώ που παραμένουν στους ισολογισμούς των τεσσάρων συστημικών ομίλων.
Οι διοικήσεις τους θεωρούν ότι οι συνθήκες σήμερα είναι ευνοϊκές για την προώθηση βιώσιμων ρυθμίσεων, που θα οδηγήσουν σε ένα βάθος 3 ετών στη θεραπεία ενός σημαντικού τμήματος από το υφιστάμενο απόθεμα επισφαλειών.
Επιπλέον, εκτιμούν ότι οι εισπράξεις από πλειστηριασμούς ακινήτων τα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν, δημιουργώντας μία πρόσθετη πηγή εσόδων, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε αντιστροφή προβλέψεων για τον πιστωτικό κίνδυνο, προσφέροντας μία πρόσθετη ένεση στην κερδοφορία τους.
Ευνοϊκό περιβάλλον
Σύμφωνα με αναλυτές, το περιβάλλον σήμερα για την άσκηση αυτής της πολιτικής με αποτελεσματικό τρόπο είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό. Κι αυτό διότι:
– Οι τιμές στην κτηματαγορά έχουν ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και βρίσκονται μία ανάσα από τα ιστορικά υψηλά τους.
Το γεγονός αυτό δημιουργεί ένα ισχυρό αντικίνητρο στους δανειολήπτες να τραβήξουν το σχοινί στα άκρα και να μην αποδεχθούν μία ρύθμιση του χρέους τους μέσω της οποίας θα διατηρήσουν την ακίνητη περιουσία τους.
Ακόμη όμως και στο σενάριο που εν τέλει ένας συμβιβασμός δεν καταστεί εφικτός, οι τράπεζες θα έχουν την ευχέρεια να ρευστοποιήσουν τα υποθηκευμένα ακίνητα πιο εύκολα και σε υψηλότερες τιμές σε σχέση με το παρελθόν.
– Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός ανεβάζει στροφές, ειδικά μετά τις τελευταίες παρεμβάσεις του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο εργαλείο.
Συγκεκριμένα, με το νέο αλγόριθμο που χρησιμοποιείται εδώ και δύο μήνες, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις προσφέρουν επιπλέον κούρεμα σε τόκους και κεφάλαιο έως και 28% σε σύγκριση με πριν.
Με τον τρόπο αυτό δίνεται κίνητρο στους δανειολήπτες να κάνουν αποδεκτές τις προτάσεις αναδιάρθρωσης που παράγει αυτόματα ο μαθηματικός τύπος.
Ήδη από τον προηγούμενο μήνα, οι απορρίψεις των προτεινόμενων λύσεων ρύθμισης από τους οφειλέτες έχουν πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα από την έναρξη εφαρμογής του εργαλείου.
Άνοδος ρυθμίσεων
Πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη, που μπορεί να στηρίξει σημαντικά την προσπάθεια των τραπεζών για σύγκλιση των δεικτών καθυστερήσεων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο την επόμενη τριετία.
Ενδεικτική της συμβολής που μπορεί να έχουν οι ρυθμίσεις για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι ο χαμηλός σχηματισμός κόκκινων δανείων το 2023, παρά τη μεγάλη άνοδο στα επιτόκια.
Αυτό κατέστη δυνατό καθώς οι νέες εισροές μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων αντισταθμίστηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις θεραπείες παλαιών κόκκινων οφειλών.
Τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι είναι χαρακτηριστικά αυτών των τάσεων:
* Στην Εθνική Τράπεζα επέστρεψαν στα πράσινα χαρτοφυλάκια δάνεια συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ.
Με τον τρόπο αυτό αντισταθμίστηκε το μεγαλύτερο μέρος των νέων εισροών, που έφτασαν το ίδιο διάστημα τα 500 εκατ. ευρώ.
* H Eurobank κατάφερε να περιορίσει το σχηματισμό NPEs σε μόλις 138 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της δυσμενούς αναταξινόμησης δανείων από έναν μόνο πελάτη της, που επηρέασε σημαντικά τα σχετικά μεγέθη.
* Η Τράπεζα Πειραιώς σχεδόν ισοφάρισε τις νέες εισροές μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 400 εκατ. ευρώ, με επιτυχημένες θεραπείες ανοιγμάτων της τάξης των 600 εκατ. ευρώ.
* Η Alpha Bank εμφάνισε αρνητικό σχηματισμό νέων NPEs της τάξης των 180 εκατ. ευρώ, μέσω θεραπειών, αποπληρωμών, ρευστοιήσεων και διαγραφών.
Κλειδί ο εξωδικαστικός
Για τη συνέχεια τόσο οι τράπεζες, όσο και οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις ποντάρουν πολλά στον ανανεωμένο μηχανισμό εξωδικαστικής ρύθμισης χρεών.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το Μάρτιο καταγράφηκε μεγάλη αύξηση των νέων αιτήσεων, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε υπερδιπλάσια επίπεδα σε σχέση με το μέσο μηνιαίο όρο του 2024, ανερχόμενες σε 6.525.
Συνολικά στο α΄ τρίμηνο της νέας χρονιάς υποβλήθηκαν 19.320 νέα αιτήματα έναντι περίπου 9.500 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Επίσης, σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους μέσα στο Μάρτιο πραγματοποιήθηκαν 1.087 νέες επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών, που αντιστοιχούν σε αρχικές οφειλές ύψους 355 εκατ. ευρώ.
Συνεπώς, μέχρι σήμερα, μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού έχουν πραγματοποιηθεί 15.408 επιτυχείς ρυθμίσεις οφειλών που αντιστοιχούν σε 5,52 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών.
Πηγή: ΟΤ