Τουρισμός : Το τελειωτικό χτύπημα στον κλάδο – «Στέγνωσαν» τα δημόσια ταμεία

Δημοσιεύτηκε στις 21/09/2020 23:30

Τουρισμός : Το τελειωτικό χτύπημα στον κλάδο – «Στέγνωσαν» τα δημόσια ταμεία

Τεράστιο είναι το πλήγμα που έχει υποστεί ο τουριστικός κλάδος εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού.

Πότε, τελικά, θα ανακάμψει η τουριστική αγορά; Αυτό το ερώτημα συνεχίζει να απασχολεί τους επιχειρηματίες του χώρου.

Ο προγραμματισμός των επόμενων μηνών, με το βλέμμα στη σεζόν του 2021 γίνεται με αργούς ρυθμούς καθώς οι συνεχείς μεταβολές των επιδημιολογικών δεδομένων σε κύριες τουριστικές χώρες, οι συνεχείς αλλαγές στις ταξιδιωτικές οδηγίες, οι υποχρεωτικές καραντίνες και η αναμονή για το εμβόλιο έχουν δημιουργήσει ένα εύθραυστο κλίμα.

Μετά από ένα δύσκολο Φθινόπωρο, όπου η σεζόν ήδη μετρά ημέρες για την πλειονότητα των τουριστικών προορισμών, εκτιμάται πως τα πλέον κρίσιμα διαστήματα, που θα κρίνουν τη βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων, θα είναι το τέταρτο τρίμηνο φέτος και το πρώτο της επόμενης χρονιάς περίοδος που η Ελλάδα έχει έτσι κι αλλιώς τον χαμηλότερο αριθμό ξένων τουριστών.

Την ίδια στιγμή, μεγάλοι tour operators έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το πώς θα εξελιχθεί η ζήτηση τη χρονιά που έρχεται και αναμένεται να κινηθούν εξαιρετικά «συντηρητικά» ως προς τον αριθμό των ταξιδιωτικών πακέτων που θα διαθέσουν.

Ωστόσο, η προσοχή έχει επικεντρωθεί και στους εργαζόμενους σε τουριστικές επιχειρήσεις. Άλλωστε για αυτό μίλησε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης στον Θέμα 104,6 εκτιμώντας ότι την άνοιξη του 2021 «οι άνθρωποι θα ξαναμπούν στη δουλειά τους, ειδικά στον κλάδο του τουρισμού».

Στα «τάρταρα» οι ταξιδιωτικές εισπράξεις τον Ιούλιο

Πιέσεις στα έσοδα από τον τουρισμό τον Ιούλιο, πρώτο μήνα που άνοιξαν αεροδρόμια και ξενοδοχεία στην πλειονότητά τους, καταγράφει η έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ειδικότερα, τον Ιούλιο του 2020, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 875 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 1,3 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2019, λόγω της σημαντικής επιδείνωσης του ισοζυγίου υπηρεσιών, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς μόνο από τη βελτίωση που παρουσίασαν τα ισοζύγια αγαθών, πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων.

Η μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών κατά 414 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019 οφείλεται στο γεγονός ότι η μείωση των εισαγωγών (κατά 15,8% σε τρέχουσες και 5,2% σε σταθερές τιμές) υπερέβη τη μείωση των εξαγωγών (κατά 12,6% σε τρέχουσες τιμές), οι οποίες ωστόσο σε σταθερές τιμές σημείωσαν άνοδο κατά 4%.

Ο περιορισμός του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 3,2 δισ. ευρώ οφείλεται κυρίως στη μείωση των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Επίσης, μειώθηκαν και οι καθαρές εισπράξεις από μεταφορές, ενώ αυξήθηκε και το έλλειμμα του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών. Σημειώνεται ότι οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 84,4%, ενώ οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών μειώθηκαν κατά 85,4% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019. Οι εισπράξεις από μεταφορές, κυρίως θαλάσσιες, σημείωσαν πτώση κατά 26,2%.

Ειδικότερα, τον Ιούλιο, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν μόλις σε 577 εκατ. ευρώ από 3,7 δισ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Στο ναδίρ οι πληρότητες στα ξενοδοχεία στην Αθήνα

«Με την πλειοψηφία των ξενοδοχείων κλειστά φέτος, οι πληρότητες στην Αθήνα κυμάνθηκαν στο 35% και με τιμές χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι», σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού Ε. Βασιλικός.

«Με τα συνέδρια να έχουν ακυρωθεί, τον επαγγελματικό τουρισμό να βαίνει συνεχώς μειούμενο η Αθήνα θα πονέσει πολύ το χειμώνα», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Δραματική η εικόνα και στα αεροδρόμια

Εξίσου δραματική είναι η εικόνα της επιβατικής κίνησης, τόσο στο αεροδρόμιο της Αθήνας, όσο και στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport Greece. Στο πρώτο, η κίνηση τον Αύγουστο σημείωσε «βουτιά» της τάξης του 60%, με 1,2 εκατ. επιβάτες περίπου.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, για τον μήνα Αύγουστο, οι επιβάτες, τόσο των πτήσεων εσωτερικού όσο και των διεθνών πτήσεων, κατέγραψαν μείωση της τάξης του 47% και 66,2% αντίστοιχα. Συνολικά, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, η κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε στο επίπεδο των 6 εκατ. επιβατών, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 65,3% σε σχέση με το 2019 λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας κατά την περίοδο Μαρτίου-Αυγούστου. Η διεθνής κίνηση μειώθηκε κατά 68,4%, ενώ οι επιβάτες εσωτερικού παρουσίασαν πτώση της τάξης του 58,3%.

Μειωμένοι κατά 74,5% ήταν οι επιβάτες που διακινήθηκαν στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport Greece το οκτάμηνο. Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς πτήσεις, η πτώση της επιβατικής κίνησης ήταν 79%, από 16,9 εκατομμύρια επιβάτες πέρσι, σε μόλις 3,6 εκατομμύρια φέτος. Συνολικά (εσωτερικό και εξωτερικό) , οι επιβάτες ήταν 5,53 εκατ. έναντι 21,73 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα Αυγούστου του 2020, στα αεροδρόμια διακινήθηκαν 2,4 εκατ. επιβάτες έναντι 5,4 εκατ. τον Αύγουστο του 2019, παρουσιάζοντας μείωση 55,5%.

Νέα μέτρα στήριξης των τουρισμών επιχειρήσεων ζητούν οι φορείς

Θα χρειαστούν νέα μέτρα για τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων, τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, σε μήνυμά του μέσω twitter, με αφορμή τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στην Αττική.

«Τα περιοριστικά μέτρα στην Αττική επιβεβαιώνουν ότι η πανδημία καθορίζει τις εξελίξεις στον τουρισμό. Θα χρειαστούν νέα μέτρα, όπως 100% επιδότηση εργοδοτικών εισφορών για επιχειρήσεις 12μηνης λειτουργίας και υποχρεωτική εφαρμογή του -40% στα ενοίκια όπου εκμισθωτής είναι το Δημόσιο» .

 

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook