Τουρισμός : Στο ναδίρ οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία
Περιορισμένες παραμένουν οι κρατήσεις σε κεντρικούς τουριστικούς προορισμούς γεγονός που εξηγεί και τον μικρό αριθμό των ξενοδοχείων που έχουν ήδη ανοίξει.
Μέχρι στιγμής κλειστό παραμένει ακόμη ένα μεγάλο μέρος των περίπου 9.500 ξενοδοχείων της χώρας, αδυνατώντας να επωμιστεί το οικονομικό βάρος της επαναλειτουργίας και μάλιστα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που απαιτούνται, έστω και με την ισχυρή κρατική στήριξη που έχει δοθεί.
Το στοίχημα των επόμενων ημερών παραμένει μεγάλο και αφορά αφενός τη διατήρηση της πανδημίας υπό έλεγχο και αφετέρου την εξασφάλιση της καλύτερης δυνατής εμπειρίας για τους ξένους ταξιδιώτες που θα έρθουν για διακοπές στην χώρα μας.
Οι επιχειρηματίες αισιοδοξούν ωστόσο ότι οι δείκτες θα βελτιωθούν περί τα μέσα Ιουλίου, ενώ επενδύουν και στην εσωτερική αγορά.
Οι ξενοδόχοι και οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και το άνοιγμα των αεροδρομίων.
Με το άνοιγμα των αεροδρομίων οι ξενοδόχοι ελπίζουν πως η εικόνα του τουρισμού θα είναι καλύτερη το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου και του Αυγούστου.
Άρχισαν να… χτυπούν τα τηλέφωνα
Μεγάλοι ξενοδόχοι δηλώνουν πως ήδη στα συστήματά τους έχουν αρκετές ενεργές κρατήσεις από αυτές που έγιναν μέχρι τις 15 Μαρτίου, ώστε να λειτουργήσουν όχι όλα αλλά κάποια από τα ξενοδοχεία τους, με την πληρότητα όμως στο 50%.
Κάποιοι άλλοι μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι έχουν αρχίσει να βλέπουν και κάποιες κρατήσεις να μπαίνουν, αλλά για τον Οκτώβριο.
Διαβάστε επίσης: Στους ταξιδιώτες της τελευταίας στιγμής επενδύουν οι ξενοδόχοι
Άλλωστε, όλοι ελπίζουν στον γαλάζιο ελληνικό ουρανό για να μπορέσει η σεζόν να επεκταθεί ενδεχομένως έως και τις αρχές Νοεμβρίου, προκειμένου να ανακτήσουν ό,τι περισσότερο μπορούν από αυτό που έχασαν τον Μάιο και τον Ιούνιο. Πολλά είναι και τα τηλέφωνα από Έλληνες πελάτες σε μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες που απευθύνονται στην ελληνική αγορά και γνωστοποίησαν ήδη το άνοιγμα των ξενοδοχείων τους τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.
Μοναδική ελπίδα για τους ξενοδόχους και τους επιχειρηματίες του κλάδου του τουρισμού αποτελεί ο Ιούλιος, οπότε η Ελλάδα θα ξεκινήσει να υποδέχεται τουρίστες από όλες τις χώρες.
Υποχρεωτική πιστοποίηση «Health First»
Στην ΚΥΑ που έχει υπογραφεί ξεχωρίζει η θέσπιση του Σήματος Πιστοποίησης που φέρει τον τίτλο «Health First» και το οποίο θα είναι υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων που θα λειτουργήσουν κατά το έτος 2020.
Το εν λόγω σήμα πρέπει να αναρτάται σε εμφανές σημείο του κοινόχρηστου χώρου υποδοχής του καταλύματος και θα αποδεικνύει ότι η επιχείρηση τηρεί τα πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου. Για τα μη κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, το σήμα χορηγείται από το υπουργείο Τουρισμού μετά από αίτηση της επιχείρησης, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του (http://www.mintour.gov.gr/).
Στην ΚΥΑ γίνεται εκτενή αναφορά των μέσων προστασίας και υγιεινής και ορίζονται τα εξής:
α) Μέσα Ατομικής Προστασίας (εφεξής ΜΑΠ): μάσκα (απλή χειρουργική ή πάνινη/υφασμάτινη), γάντια μιας χρήσης. Ειδικά για το προσωπικό της υπηρεσίας υποδοχής, μπορεί να γίνεται χρήση προσωπείου/ασπίδας προσώπου.
β) Βασικά μέτρα αποφυγής μετάδοσης του κορονοϊού – COVID-19: υγιεινή χεριών, χρήση αντισηπτικών, αποφυγή χειραψιών, τήρηση σωματικών αποστάσεων, αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο και εν γένει τήρηση μέτρων προσωπικής και αναπνευστικής υγιεινής.
γ) Διαχείριση ύποπτου κρούσματος COVID-19: η διαδικασία που περιγράφεται στο Παράρτημα ΙΙΙ της παρούσας, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας.
δ) Βιβλίο συμβάντων – COVID-19: βιβλίο (μη θεωρημένο), το οποίο περιλαμβάνει την καταγραφή περιστατικών που συνδέονται με την πρόληψη ή αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος
ε) Προσωπικό του τουριστικού καταλύματος: το σύνολο των απασχολούμενων, συμπεριλαμβανομένων όσων πραγματοποιούν πρακτική άσκηση.
Ειδική αναφορά γίνεται μεταξύ άλλων στα μέτρα που θα ισχύσουν στα εστιατόρια που διαθέτουν μπουφέ (buffet) και αυτά ορίζονται ως εξής:
* Παροχή απολυμαντικού μέσου χεριών στην είσοδο του μπουφέ και έλεγχος από το προσωπικό ότι χρησιμοποιείται από τους πελάτες
* Τήρηση απαιτούμενων αποστάσεων κατά το σερβίρισμα των πελατών στο μπουφέ
* Υποχρεωτική τοποθέτηση διαχωριστικού προστατευτικού (sneeze guards)
* Το σερβίρισμα στον μπουφέ θα πραγματοποιείται μόνο από το προσωπικό εστίασης, το οποίο θα φέρει τα ενδεδειγμένα Μ.Α.Π. και θα τηρεί τα βασικά μέτρα αποφυγής μετάδοσης του κοροναϊού – COVID -19. Σκοπός των μέτρων είναι να μην υπάρχει επαφή του πελάτη με τα φαγητά και τα σκεύη στο μπουφέ.
* Συνιστάται η παράθεση των προϊόντων σε ατομικά σκεύη στο μπουφέ, όπου δεν είναι δυνατό το σερβίρισμα από το προσωπικό
* Η χρήση κοινόχρηστων σκευών/αντικειμένων dispenser, αυτόματες μηχανές σερβιρίσματος (καφέ, χυμό κ.λπ.) θα γίνεται μόνο από το προσωπικό εστίασης, το οποίο θα φέρει τα ενδεδειγμένα Μ.Α.Π. και θα τηρεί τα βασικά μέτρα αποφυγής μετάδοσης του κοροναϊού – COVID -19.
Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση ποτών στα μπαρ παρέχονται μόνο συσκευασμένα ατομικά συνοδευτικά. Την ίδια στιγμή θα υπάρχει προτροπή για room service χωρίς επιπλέον χρέωση.
Τα πρωτόκολλα
Παράλληλα ιδιαίτερη σημασία δίδεται και στην παρακολούθηση εκπαιδευτικού προγράμματος για τα υγειονομικά πρωτόκολλα των τουριστικών καταλυμάτων. Αυτή όπως τονίζεται θα είναι υποχρεωτική και θα συνδέεται με την ασφαλή και νόμιμη λειτουργία κάθε επιχείρησης.. Η διαδικασία της πιστοποιημένης εκπαίδευσης θα τελεί υπό την ευθύνη του υπουργείου Τουρισμού, το οποίο μπορεί να αναθέτει στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ) και συνεργαζόμενους φορείς την εκτέλεσή της.
Τέλος, στα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που παραβιάζουν τους όρους των ειδικών πρωτοκόλλων υγειονομικού περιεχομένου, σύμφωνα με την ΚΥΑ, θα επιβάλλονται πρόστιμα από πεντακόσια (500) ευρώ έως πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας της τουριστικής επιχείρησης για χρονικό διάστημα από δεκαπέντε (15) έως ενενήντα (90) ημέρες.
Εν αναμονή της λίστας
Από ώρα σε ώρα αναμένεται να οριστικοποιηθεί και να ανακοινωθεί ο κατάλογος των χωρών από τις οποίες θα επιτρέπεται η είσοδος στην Ελλάδα.
Εφόσον δοθεί σήμερα το «πράσινο φως», η ΕΕ θα δέχεται πλέον από αύριο, ταξιδιώτες από τις παρακάτω «τρίτες» χώρες: Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Καναδά, Ιαπωνία, Σερβία, Σαν Μαρίνο, Μονακό, Βατικανό, Γεωργία, Μαυροβούνιο, Ανδόρα, Νότια Κορέα, Αλγερία, Μαρόκο, Τυνησία, Ρουάντα, Ταϊλάνδη, Ουρουγουάη.
Σημειώνεται ότι η λίστα θα αναθεωρείται κάθε δύο εβδομάδες και για να συμπεριληφθεί μία χώρα σε αυτή θα πρέπει τα επιδημιολογικά δεδομένα της να είναι αντίστοιχα ή χαμηλότερα του μέσου όρου της ΕΕ.
ΣΕΤΕ: Να παραταθεί το μέτρο αναστολής συμβάσεων έως και τον Σεπτέμβριο
Την ίδια στιγμή, ο ΣΕΤΕ ζητά από την κυβέρνηση επέκταση του μέτρου αναστολής συμβάσεων για σειρά τουριστικών επιχειρήσεων.
Ο ΣΕΤΕ επισημαίνει στην επιστολή του ότι «από την αρχή της κρίσης της πανδημίας του Covid-19, είμαστε σε διαρκή επικοινωνία, παρακολουθώντας τις εξελίξεις και προσπαθώντας να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες, κατά το δυνατόν, προϋποθέσεις, επιβίωσης επιχειρήσεων και εργαζομένων. Έχουμε συμφωνήσει ότι η κατάσταση είναι δυναμική και τα μέτρα θα πρέπει να επανεξετάζονται ανάλογα με τα δεδομένα. Από την 1η Ιουνίου έχει αρθεί η απαγόρευση λειτουργίας καταλυμάτων 12μηνης λειτουργίας, ενώ από τις 15 Ιουνίου έχουν ξεκινήσει πτήσεις στα αεροδρόμια Αθηνών-Θεσσαλονίκης και έχουν ανοίξει και τα οδικά σύνορα σε τέσσερις μεθοριακούς σταθμούς».
Διαβάστε επίσης : Επιστρέφουν σε… δράση οι tour operators
Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, ωστόσο, «η κίνηση παραμένει σχεδόν ανύπαρκτη και τα περισσότερα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας παραμένουν κλειστά, χωρίς να έχουν ανακοινώσει ημερομηνίες ανοίγματος. Αυτό προφανώς συμπαρασύρει σε απραξία και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις, όπως τα τουριστικά γραφεία και λεωφορεία.»
Ο ΣΕΤΕ καταλήγοντας αναφέρει: «Δεδομένου ότι τα πράγματα δεν φαίνεται να αλλάζουν άμεσα, από την άλλη όμως είναι κρίσιμη η δημιουργία συνθήκης που θα αποτρέψει απολύσεις, ζητούμε να εξετάσετε άμεσα και να προχωρήσετε στην επέκταση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας για καταλύματα συνεχούς λειτουργίας, τουριστικά γραφεία και λεωφορεία και για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2020, όπως ήδη έχει γίνει για τις εποχικές τουριστικές επιχειρήσεις. Αναμένουμε τις ενέργειές σας και παραμένουμε στη διάθεσή σας για συνεργασία, προκειμένου να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.»