Τουρισμός : Στα επίπεδα Μαϊού οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία – Κρίσιμο το επόμενο 10ημερο
«Απότομα» έχουν προσγειωθεί οι προσδοκίες των ξενοδόχων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας για τις κρατήσεις οι οποίες ακόμη παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.
Το αν θα υπάρξουν νέες κρατήσεις μέσα στο επόμενο διάστημα στα ξενοδοχεία, θα καθορίσει και τις τελικές αποφάσεις για το πόσα θα λειτουργήσουν τελικά μέσα στη σεζόν ή θα αναβάλουν το άνοιγμα για την επόμενη χρονιά.
Μέχρι στιγμής οι πληρότητες βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κοντά στο 20%, υπάρχουν ακυρώσεις, αλλά κυρίως μεταθέσεις ημερομηνιών για παλιότερες κρατήσεις.
Όπως σημειώνουν οι ξενοδόχοι, οι κρατήσεις πλέον γίνονται μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν από το ταξίδι, ενώ ενδιαφέρον υπάρχει κυρίως για κρατήσεις τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο. Πηγές από το χώρο των ξενοδόχων εκφράζουν την ικανοποίησή τους αν οι πληρότητες φτάσουν κοντά στο 60% κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου.
Η έναρξη των διεθνών πτήσεων προς τα περιφερειακά αεροδρόμια ήταν ένα πρώτο βήμα για την τόνωση της τουριστικής ζήτησης, ενώ επισημαίνουν ότι η εικόνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει μετά τις 15 Ιουλίου.
Όπως άλλωστε ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ξαναρχίζουν οι απευθείας πτήσεις από τη Βρετανία στις 15 Ιουλίου.
Όσον αφορά στη Σουηδία, μια χώρα που βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής διεθνώς για την ατυχή της διαχείριση στην κρίση του κοροναϊού, προς το παρόν δεν προβλέπεται άνοιγμα των συνόρων.
Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα αξιολογούνται συνεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα και η απόφαση θα ληφθεί ανάλογα με τις εξελίξεις.
Έτσι, παρά την ανησυχία τους για την πορεία των κρατήσεων και ενώ πολλά ξενοδοχεία παραμένουν ακόμη κλειστά, εκτιμούν ότι οι επόμενες δύο τουλάχιστον εβδομάδες θα είναι αυτές που θα καθορίσουν την τουριστική ζήτηση και ελπίζουν σε ανάκαμψη.
Η Ελλάδα στη «λευκή λίστα» της Βρετανίας
Υπενθυμίζεται ότι έπειτα από ένα μικρό «θρίλερ», το Ηνωμένο Βασίλειο συμπεριέλαβε την Ελλάδα στη λίστα με τις χώρες των οποίων οι ταξιδιώτες δεν χρειάζεται να περάσουν 14ημερη καραντίνα κατά την άφιξη τους επί βρετανικού εδάφους.
Αρχικά, το Λονδίνο είχε «τιμωρήσει» την Αθήνα, λόγω της ισχύουσας απαγόρευσης απευθείας πτήσεων σε Βρετανούς τουρίστες, βάζοντας με τη σειρά του τη χώρα μας στη λίστα καραντίνας.
Τελικά, όμως, οι βρετανικές αρχές έβαλαν την Ελλάδα στη «λευκή λίστα».
Οι χώρες στη «λευκή λίστα» της Βρετανίας αναμένεται να χωριστούν στη συνέχεια σε «πράσινες» και «πορτοκαλί», ανάλογα με τη διασπορά του κοροναϊού και τις τυχόν συμφωνίες που έχει κάνει η βρετανική κυβέρνηση με τις χώρες αυτές. Η Ελλάδα αναμένεται να είναι ανάμεσα στις «πράσινες» χώρες.
Ποιες περιοχές πάνε καλύτερα
Με βάση τις εκτιμήσεις από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, η επαναλειτουργία των μονάδων θα φτάσει σταδιακά κοντά στο 60% συνολικά, με τις πληρότητες για το μήνα Ιούλιο να φτάνουν σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα, μόλις στο 20%, με τους ξενοδόχους να παρακολουθούν με αγωνία τα δεδομένα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στο Ηράκλειο, έχει ανοίξει μέχρι στιγμής το 1/3 των ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ η πληρότητα δεν ξεπερνά το 10%. Σύμφωνα με τον πρόεδρο ταξιδιωτικών πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλη Βλατάκη, οι περισσότεροι τουρίστες πάνω στο δήμο Χερσονήσου και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 20.000 επισκέπτες από την 1η Ιουλίου. Ανέφερε ότι ο Αύγουστος αναμένεται να κινηθεί σε επίπεδο τουριστικής κίνησης αντίστοιχα με τον Ιούλιο του 2019 και ο Σεπτέμβριος όπως ο Μάιος του 2019. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι θα υπάρξει κάποια κίνηση και τον Οκτώβριο.
Η έλλειψη τουρισμού από τη Βρετανία έχει πλήξει σοβαρά και τα νησιά του Ιονίου, που τροφοδοτούνται κυρίως από Άγγλους τουρίστες Είναι μεγάλη η εξάρτηση από την βρετανική αγορά, εξηγεί στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Κεφαλονιάς και Ιθάκης Γεράσιμος Τιμοθεάτος.
Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι ξενοδόχοι στην Πάτμο ελπίζοντας ότι από τις 15 Ιουλίου οι τουρίστες θα επισκεφθούν το νησί. Από τα συνολικά 40 ξενοδοχεία μόλις τα τρία θα παραμείνουν κλειστά.
Ταυτόχρονα, παρά τον όγκο ταξιδιωτών που παρατηρείται στα σύνορα, η τουριστική κίνηση στη Βόρεια Ελλάδα παραμένει χαμηλή. Στη Χαλκιδική και την Πιερία, οι επαγγελματίες και ξενοδόχοι παρακολουθούν προβληματισμένοι τα νούμερα, ενώ σχεδόν το 40% των ξενοδοχείων στον νομό Χαλκιδικής φαίνεται πως δεν έχουν σκοπό να λειτουργήσουν.
Το γραφικό Πήλιο κρατά τα ηνία της Θεσσαλίας με την περιοχή να καταγράφει αυξητικές τάσεις στον τουρισμό. Σύμφωνα με τον Κώστα Λεβέντη επίτιμο πρόεδρο των Ξενοδόχων Μαγνησίας, από την 1η Ιουλίου οπότε άνοιξαν τα αεροδρόμια παρατηρείται αυξητική τάση και οι τουρίστες πληθαίνουν όσο προχωρούν οι μέρες. Εξήγησε ότι το Πήλιο έχει μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία, πάνω από το 80% έχει ανοίξει. Αποκαρδιωτική είναι ωστόσο η εικόνα στην Αρχαία Ολυμπία, όπου η βασικότερη «δεξαμενή» τουριστών είναι από τις κρουαζιέρες.
Σε ανάκαμψη μετά τις 15 Ιουλίου ελπίζουν οι ξενοδόχοι
Με τα στοιχεία για τις κρατήσεις να μην είναι καλά, το τοπίο για τους ξενοδόχους των νησιών στο μέσον της τουριστικής περιόδου είναι θολό. Οι κρατήσεις στα περισσότερα καταλύματα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα προσδοκώντας σε μία αύξηση μετά τις 15 Ιουλίου, όταν θα έχει φτάσει το πρώτο μεγάλο κύμα τουριστών.
Αξίζει να σημειωθεί πως εφόσον διατηρηθεί το αίσθημα της ασφάλειας και δεν υπάρχουν προβλήματα με τη διαχείριση πιθανών κρουσμάτων, η χώρα θα διατηρήσει το σημαντικό πλεονέκτημα που έχει στην υγειονομική κρίση, κάτι που με τη σειρά του θα ενισχύσει τη ροή τουριστών από τους tour operators.
Βέβαια, πολλές ξενοδοχειακές μονάδες παραμένουν κλειστές, ενώ οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι θα υπάρξει ραγδαία πτώση του τζίρου στον κλάδο αυτό.
Αποκαλυπτική είναι πρόσφατη έκθεση της EY Ελλάδος, η οποία ανεβάζει στα 10 δισ. ευρώ τις εκτιμώμενες απώλειες εισπράξεων του τουριστικού κλάδου το 2020, στα 4,46 δισ. ευρώ την εκτιμώμενη ζημία για τα ελληνικά ξενοδοχεία.
Θεοχάρης: Ο Αύγουστος θα είναι καλύτερος
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Τουρισμός Χάρης Θεοχάρης σε παρέμβασή του δηλώνει ότι «το στοίχημα του επόμενου μήνα, είναι το στοίχημα του τουρισμού για την επόμενη τριετία τουλάχιστον. Διότι η ομαλή επανέναρξη των τουριστικών ροών θα έρθει, όταν αυτός ο μήνας αποδείξει σε όλους ότι μπορούμε να είμαστε στην πρωτοπορία και του ανοίγματος της τουριστικής αγοράς».
Ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι από τις επαφές που έχει σε όλη την χώρα, διαπιστώνει ότι «η αισιοδοξία όσο περνάει ο καιρός θα ανεβαίνει. Ο Αύγουστος θα είναι καλύτερος από τον Ιούλιο, φυσικά και ο Σεπτέμβριος. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει ένας φόβος, υπάρχει μία άγνοια ή ακόμα και μία αγωνία και μία οικονομική δυσκολία που δεν επιτρέπει σε πολύ κόσμο να ταξιδέψει. Όμως αν κερδίσουμε αυτό το στοίχημα των πρώτων εβδομάδων και η διαχείριση από κάθε άποψη είναι αυτή που πρέπει, τότε θεωρώ ότι πολύ περισσότερος ο κόσμος θα θελήσει να έρθει στη χώρα μας. Οι πρώτοι τουρίστες που υποδεχτήκαμε είναι πραγματικά πολύ ενθουσιώδεις που έρχονται Ελλάδα, βλέπουν τα μέτρα που παίρνουμε με θετικό μάτι -παρόλο που υπάρχει μια σχετική ταλαιπωρία- όμως δείχνουν ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει τα ζητήματα με επαγγελματισμό, όπως το έχει κάνει όλους αυτούς τους μήνες».