Τουρισμός : Σε διμερείς συμφωνίες και κρατήσεις τελευταίας στιγμής προσβλέπει η Ελλάδα για το 2021
Οι πολυαναμενόμενοι εμβολιασμοί σε όλον τον κόσμο δεν αναμένεται να φέρουν μόνο την ελευθερία από τον κοροναϊό, αλλά να αποτελέσει και μια… ένεση τόνωσης για τον ελληνικό τουρισμό, του οποίου οι προοπτικές παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες.
Η αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας παγκοσμίως, οι μεταλλάξεις του ιού σε Ηνωμένο Βασίλειο, Νότια Αφρική και Βραζιλία, τα αυστηρότερα lockdowns που υιοθετούν σειρά από χώρες, η αργή έναρξη της διαδικασίας εμβολιασμών, αλλά και οι καθυστερήσεις παραδόσεων εμβολίων, τα οποία συνθέτουν τη «θολή εικόνα» που έχει στα χέρια της η τουριστική βιομηχανία για τη φετινή σεζόν.
Ένα άλλο ζήτημα είναι αυτό του πιστοποιητικού εμβολιασμού που έχει προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αν και κάποιες χώρες, όπως η Δανία, έχουν ήδη υιοθετήσει το μέτρο αυτό, γενικά από την ΕΕ υπάρχει χλιαρή υποδοχή για το διαβατήριο εμβολιασμού, ενώ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το έχει απορρίψει ως ιδέα.
Από αυτή την άποψη, η Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα και να συνάψει διμερείς συμφωνίες με άλλες χώρες, όπως έκανε με την Κύπρο και το Ισραήλ.
Όπως επεσήμανε και ο διευθύνων σύμβουλος του ξενοδοχειακού ομίλου, Sani/Ikos, Ανδρέας Ανδρεάδης, σε ανάρτησή του στο Twitter: «Το κλειδί της φετινής τουριστικής σεζόν είναι η αποφυγή υπερβολικών περιορισμών και όχι η ζήτηση που θα είναι από τις υψηλότερες σε παγκόσμιο επίπεδο. Αρκεί να δρομολογηθούν σύντομα ασφαλείς και ευέλικτες στρατηγικές συν διμερείς συμφωνίες με χώρες κλειδιά, όπως Αγγλία, Ρωσία, Ισραήλ».
Το κλειδί της φετινής τουριστικής σαιζόν είναι η αποφυγή υπερβολικών περιορισμών & όχι η ζήτηση που θα είναι από τις υψηλότερες σε παγκόσμιο επίπεδο. Αρκεί να δρομολογηθούν σύντομα ασφαλείς & ευέλικτες στρατηγικές συν διμερείς συμφωνίες με χώρες κλειδιά όπως Αγγλία, Ρωσία, Ισραήλ
— Andreas Andreadis (@AAAndreadis) February 5, 2021
Από την άλλη, η χώρα μας ίσως χρειαστεί να διακινδυνέψει και ένα άνοιγμα του τουρισμού, όπως αυτό το 2020, όταν υπό την πίεση ξένων παραγόντων τα σύνορα της Ελλάδας άνοιξαν για τους περισσότερους τουρίστες μόνο με τυχαιοποιημένους έλεγχους.
Πάντως, σύμφωνα με την πρώτη μοριακή επιδημιολογική μελέτη των στελεχών SARS-CoV-2 στην Ελλάδα, φαίνεται ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων στις διεθνείς μετακινήσεις σε συνδυασμό με μέτρα δημόσιας υγείας, το καλοκαίρι 2020, δεν οδήγησε σε αύξηση μεταδόσεων από εισαγόμενα στελέχη στην Αττική. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των εισαγόμενων λοιμώξεων ήταν μόλις 8,8% το τρίμηνο Ιούλιος – Αύγουστος – Σεπτέμβριος.
Το κόστος από την καθυστέρηση των εμβολιασμών
Πέντε εβδομάδες πίσω έχει μείνει το πρόγραμμα εμβολιασμών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπολογίζει η Allianz, μια καθυστέρηση που υπολογίζεται ότι θα κοστίσει 90 δισ. ευρώ.
Επισήμως, η Κομισιόν επιμένει στον προγραμματισμό που θέλει το 70% των ενηλίκων στην Ευρώπη να έχει εμβολιαστεί έως το καλοκαίρι, κυρίως γιατί ποντάρει σε μία σημαντική επιτάχυνση των παραδόσεων εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες, μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Ωστόσο, ο κ. Ανδρεάδης έχει επισημάνει επίσης σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας: «Το επίπεδο του 70% ως τέλος καλοκαιριού είναι πιθανόν αποδεκτό για μη τουριστικές χώρες όπως η Γερμανία, όχι όμως για χώρες όπως Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία που στηρίζονται σε τουρισμό. Εκεί πρέπει να έχει επιτευχθεί ως την αρχή του καλοκαιριού, όπως στην Αγγλία».
Αγαπητέ @Georgios_GM το επίπεδο του 70% ως τέλος καλοκαιριού είναι πιθανόν αποδεκτό για μη τουριστικές χώρες όπως η Γερμανία όχι όμως για χώρες όπως Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία που στηρίζονται σε τουρισμό. Εκεί πρέπει να έχει επιτευχθεί ως την αρχή του καλοκαιριού όπως σε Αγγλία. https://t.co/DDHjaH28WK
— Andreas Andreadis (@AAAndreadis) February 4, 2021
«Αν πετύχουμε το 50% από αυτό που θα είχαμε σε μια κανονική χρονιά, θα είναι και πάλι 100% καλύτερα σε σχέση με πέρυσι» δήλωνε σε παλιότερη συνέντευξή του στο Reuters ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Χαμηλά ο πήχης για το πρώτο εξάμηνο του 2021
Στην Ελλάδα οι φορείς της αγοράς αντιλαμβάνονταν από τα Χριστούγεννα ότι θα χαθούν οι πρώτοι μήνες του νέου έτους, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας έδειχνε τα δόντια του. Υπάρχει ελπίδα όμως ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί από τον Απρίλιο – εφόσον το επιτρέψουν και οι συνθήκες – με τον ερχομό των πρώτων επισκεπτών κατά το Πάσχα των Καθολικών.
«Είναι ακόμα νωρίς να κάνουμε προβλέψεις, ωστόσο ευελπιστούμε πως είτε η Ανάσταση των Καθολικών (4 Απριλίου) είτε των Ορθοδόξων (2 Μαΐου) μπορεί να φέρει τις πρώτες αφίξεις στη χώρα μας και να μας δώσει την ώθηση για μια καλύτερη χρονιά, αν και πολλοί από εμάς μιλάμε από τώρα για το 2022», ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος.
Ο πήχυς των προσδοκιών για την άνοιξη οπωσδήποτε πέφτει μετά και τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών και στόχος είναι πάλι το καλοκαίρι. Αυτό διότι ακόμη και εάν χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα εντός των χωρών, οι απαγορεύσεις στα ταξίδια στο εξωτερικό θα μπορούσαν να θέσουν την καλοκαιρινή τουριστική σεζόν της Ευρώπης σε κίνδυνο.
«Περιμένω μία αρκετά αδύναμη σεζόν για τον διασυνοριακό τουρισμό κατά τους μήνες του Απριλίου και του Μαΐου, οι οποίοι είναι παραδοσιακά σημαντικοί για τα οργανωμένα πακέτα στην Ελλάδα. Αυτό οφείλεται στις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς στην Ευρώπη και κατ΄ επέκταση στους ισχύοντες ταξιδιωτικούς περιορισμούς στις χώρες της Ευρώπης, οι οποίες θα προωθήσουν μόνο τον τοπικό τουρισμό τουλάχιστον έως τον Απρίλιο», λέει στο moneyreview.gr ο Jacob Suwalski, διευθυντής κρατικών αξιολογήσεων του οίκου Scope Ratings.
Ήδη, οι όποιες προσδοκίες για το Πάσχα βρίσκονται στον αέρα, καθώς οι Καθολικοί θα το γιορτάσουν φέτος στις 4 Απριλίου. «Με την αργή πρόοδο στους εμβολιασμούς, δεν είναι ξεκάθαρο ότι θα έχουμε μία καλή πασχαλινή σεζόν», είπε στο Bloomberg ο Reinhard Cluse, της UBS. Πρόσθεσε μάλιστα ότι και η καλοκαιρινή σεζόν πλέον κινδυνεύει, καθώς πολλοί ταξιδιώτες κλείνουν τις διακοπές τους την άνοιξη, και επομένως ενδεχομένως να αποφασίσουν να παραθερίσουν στη χώρα τους για μία ακόμα χρονιά.
«Οι προβλέψεις μας κάνουν λόγο για ανάκαμψη της διεθνούς επιβατικής κίνησης στις αεροπορικές πτήσεις στο 45-50% των επιπέδων του 2019 για φέτος. Όμως αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εκτίμησή μας ότι τα περιοριστικά μέτρα θα αρχίσουν να αίρονται τον Απρίλιο, με τα μέτρα που προκαλούν τη μεγαλύτερη οικονομική ζημιά να αίρονται έως το Μάιο/Ιούνιο. Αυτό με τη σειρά του, προϋποθέτει μία ομαλή διάθεση των εμβολίων. Αυτό δεν έχει συμβεί και η εκκίνηση των προγραμμάτων εμβολιασμού έχει υπάρξει πολύ αργή. Επιπλέον, γίνεται όλο και πιο σαφές ότι ακόμα και εάν οι περιορισμοί αρθούν στο εσωτερικό των χωρών, οι περιορισμοί στα ταξίδια θα συνεχίσουν να ισχύουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επομένως, οι εκτιμήσεις μας για την αεροπορική κίνηση σίγουρα κινδυνεύουν», εξηγεί η οικονομολόγος της Capital Economics, Melanie Debono, μιλώντας στο moneyreview.gr.
Τα θετικά νέα
Από την άλλη μεριά, ο γρήγορος εμβολιασμός σε Μεγάλη Βρετανία και Ισραήλ ανοίγει μια «χαραμάδα αισιοδοξίας» ότι μπορεί ένα σημαντικό τμήμα των δύο πληθυσμών να έχει αποκτήσει την πολυπόθητη ανοσία και έτσι να μπορεί να ξεκινήσει τα ταξίδια.
Σύμφωνα με άρθρο του Guardian, οι Βρετανοί άνω των 50 ετών – η πλειονότητα των οποίων έχει ήδη εμβολιαστεί – έχει ήδη κάνει κρατήσεις για καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα, την Τουρκία ή τις Βαλεαρίδες Νήσους.
Η TUI αναμένει «τουριστική έκρηξη» το καλοκαίρι του 2021 και τοποθετεί στους top προορισμούς την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία και την Πορτογαλία. Μιλώντας στη Bild, η TUI αναμένει ότι από το Πάσχα θα δούμε τα πρώτα ταξιδιωτικά αιτήματα, από τον Μάιο αναμένουμε μεγαλύτερο αριθμό ταξιδιών στο εξωτερικό και το καλοκαίρι οι Γερμανοί θα επιθυμούν να ταξιδέψουν ξανά.
Ο εκπρόσωπος της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε θέματα Τουρισμό, Τόμας Μπαράις, κατέταξε τη χώρα μας στους ασφαλείς προορισμούς, αν και προειδοποίησε ότι το 2021 θα εξακολουθεί να είναι χρονιά κρίσης για τον τουρισμό.
«Το κρίσιμο τώρα είναι το πώς θα ανοίξουμε και όχι το πότε», τόνισε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, σε συνέντευξή του, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο κλάδος του τουρισμού θα ανοίξει σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι υπάρχουν ισχυροποιημένες ενδείξεις πως υπάρχει και θα υπάρχει ζήτηση, ιδιαίτερα από τις μακρινές αγορές, για μετά τον Σεπτέμβριο. «Όμως, ακόμα το τοπίο παραμένει θολό λόγω του υφιστάμενου φόβου για τις μεταλλάξεις του ιού».