Τουρισμός: Προ των πυλών ξενοδοχεία καραντίνας και γιατροί αναφοράς στα νησιά

Δημοσιεύτηκε στις 15/05/2020 12:44

Τουρισμός: Προ των πυλών ξενοδοχεία καραντίνας και γιατροί αναφοράς στα νησιά

Το πακέτο μέτρων με το οποίο θα επιχειρηθεί να διασωθεί ότι είναι δυνατόν από τη φετινή τουριστική περίοδο αναμένουν οι επιχειρηματίες του χώρου προκειμένου να οριστικοποιήσουν τις αποφάσεις τους για τη λειτουργία ή μη των επιχειρήσεών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει να υπάρχει σε κάθε ξενοδοχειακή μονάδα ένας γιατρός αναφοράς και να θεσμοθετηθεί ένα «ξενοδοχείο covid», ανά νόμο για πιθανά ήπια κρούσματα.

Το κρούσμα θα εξετάζεται μέσα στα ξενοδοχεία, ώστε να μην επιβαρύνεται το νοσοκομείο ή το κέντρο υγείας της περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ξενοδοχεία 12μηνης διαρκειας θα ξεκινήσουν κανονικά την 1η Ιουνιου, ενώ επισπεύδεται και η λειτουργία των εποχικών ξενοδοχείων κατά 15 ημέρες και γι’ αυτά θα αρχίσει η σεζόν στις 15 Ιουνίου.

Σχεδιάζονται αυστηρά πρωτόκολλα καθαριότητας και απολύμανσης των χώρων των ξενοδοχείων, καθώς και των δωματίων. Οι είσοδοι και οι έξοδοι κάθε δωματίου και πιθανόν και οι διαδρομές εντός του συγκροτήματος θα προσδιορίζονται επακριβώς για κάθε δωμάτιο για να μη συμπίπτουν κατά το δυνατόν οι επισκέπτες.

Τα εντός δωματίων γεύματα αναμένεται να πολλαπλασιαστούν καθώς ο κόσμος θα αποφεύγει την επαφή.

Οι συστάσεις Κομισιόν

Μετά τις συστάσεις της Κομισιόν για το άνοιγμα του τουρισμού, η κυβέρνηση αναζητά τρόπους, ώστε να στηρίξει τους επαγγελματίες. Οι ξενοδόχοι που θα ανοίξουν θα δικαιούνται επιδοτήσεις ασφάλισης για τους εργαζομένους.

Οι συστάσεις της Κομισιόν, αν και μη-δεσμευτικές, περιλαμβάνουν και στοχευμένα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου, διασφαλίζοντας ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να αποτελεί τον νούμερο ένα προορισμό για τους επισκέπτες.

Η Κομισιόν παρουσίασε μια ενιαία στρατηγική για το restart της τουριστικής βιομηχανίας με στόχο τη σταδιακή ανάκαμψη από το 2020 και μετά.

– Μια κοινή προσέγγιση για την αποκατάσταση της ελεύθερης κίνησης και την άρση των περιορισμών στα εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε. με σταδιακό και συντονισμένο τρόπο

– Ένα πλαίσιο που θα στηρίζει τη σταδιακή επαναφορά των μεταφορών, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια των επιβατών και του προσωπικού

– Σύσταση που καθιστά τα vouchers ελκυστική εναλλακτική για τους καταναλωτές αντί της επιστροφής μετρητών

– Κριτήρια για την αποκατάσταση των τουριστικών δραστηριοτήτων με ασφάλεια και σταδιακά βήματα με την ανάπτυξη υγειονομικών πρωτοκόλλων για εγκαταστάσεις φιλοξενίας, όπως τα ξενοδοχεία.

Το «μπαλάκι» στην Αθήνα

Οι Βρυξέλλες ουσιαστικά πέταξαν στα χέρια των κρατών – μελών τη διαχείριση της – ούτως ή άλλως – περιορισμένης τουριστικής σεζόν.

Το Σάββατο αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τον τουρισμό μεταξύ του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών.

Πτυχές του κυβερνητικού σχεδίου έχουν διαρρεύσει, με κύριο στόχο να αποτελεί το άνοιγμα της χώρας σε τουρίστες από την 1η Ιουνίου.

Οι βασικοί άξονες στους οποίους βασίζεται το πολύπλοκο αυτό σχέδιο, με επιμέρους οδηγίες για παραλίες, ξενοδοχεία, λιμάνια, αεροδρόμια και οδικές μεταφορές, είναι οι εξής:

  • τα υγειονομικά πρωτόκολλα
  • τα ταξιδιωτικά πρωτόκολλα
  • τα θέματα που αφορούν τα εργασιακά
  • τα θέματα που έχουν να κάνουν με τη στήριξη της οικονομίας εκεί που θα υπάρξει πτώση τζίρου

Ωστόσο, τα τεστ που ζητά η κυβέρνηση σε όλους τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό και οι διακρατικές συμφωνίες που επιθυμεί να συνάψει «σκοντάφτουν» πάνω στις οδηγίες της Ε.Ε., αλλά και στις αντιδράσεις κρατών – μελών της.

Κραυγή αγωνίας από τους ξενοδόχους

Τα προβλήματα του κλάδου τους μεταφέρουν οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων Ρόδου και Κεφαλλονιάς μέσα από την εκπομπή «MEGA Mag».

Ο κ. Γιάννης Χατζής, αντιπρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, μιλά στην εκπομπή και η εικόνα πίσω του από την γνωστή παραλία της Ρόδου «Φαληράκι» είναι χαρακτηριστική της ερημιάς που επικρατεί στο νησί. Η παραλία κανονικά θα έσφυζε από 20-25.000 άτομα και τώρα «δεν υπάρχει ψυχή».

Σημαντικές, όπως σημείωσε, θα είναι οι ανακοινώσεις για τις αεροπορικές συνδέσεις, καθώς οι «τουρ οπερέιτορς» θα μπορέσουν με τη σειρά τους να οργανώσουν τουριστικά πακέτα για τα ξενοδοχεία.

Οι επιχειρηματίες βρίσκονται εν εναμονή όλων των σχετικών μέτρων και ανακοινώσεων της κυβέρνησης, τονίζει ο κ. Γεράσιμος Στρίντζης, αντιπρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλληνίας και Ιθάκης, ο οποίος εκφράζει την ελπίδα να ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία και μάλιστα πριν την 1η Ιουλίου.

Ο κ. Στρίντζης υπογραμμίζει ότι «η Κεφαλλονιά θα είναι έτοιμη» και θα γίνουν όλες οι απαραίτητες παρεμβάσεις που ζητηθούν από την πολιτεία. «Αισιοδοξούμε ότι στο τέλος δεν θα χαθεί ολοκληρωτικά η χρονιά».

Μικρό είναι το μερίδιο του εσωτερικού τουρισμού τόσο στη Ρόδο όσο και την Κεφαλλονιά.

Έντονα προβληματισμένοι είναι οι επιχειρηματίες στο νησί της Σκιάθου, καθώς δεν γνωρίζουν σε ποιο επίπεδο θα φτάσουν οι αφίξεις τουριστών.

«Βρισκόμαστε σε ρυθμούς χειμώνα, με θερμοκρασίες καλοκαιριού» τόνισε μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Mag» η ιδιοκτήτρια ενός ξύλινου καϊκιού, Γιαννούλα Κοκολιού, σημειώνοντας ότι αρκετοί συνάδελφοί της ανησυχούν για την τουριστική χρονιά που έρχεται.

Όπως τόνισε, δεν γνωρίζει κανείς πως θα κινηθεί ο τουρισμός, καθώς στο νησί έφταναν σε μεγάλο βαθμό τουρίστες από Βρετανία και Ιταλία.

«Αρκετοί σκέφτονται ακόμα αν αξίζει να ρίξουν τα σκάφη τους στη θάλασσα» κατέληξε η κυρία Κοκολιού.

 

© Πηγή: In.gr