Τουρισμός: Έχει μπει στην… εντατική – Ελπίζουν σε ανάκαμψη μετά τις 15 Ιουλίου οι ξενοδόχοι
Η «σκιά» της πανδημίας του κοροναϊού φαίνεται ότι απειλεί τον τουρισμό. Πολλά από τα ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα παραμένουν και θα παραμείνουν κλειστά.
Οι πληρότητες στα περισσότερα ξενοδοχεία της χώρας τον μήνα που διανύουμε κυμαίνονται στα επίπεδα που θυμίζουν Μάιο.
Με βάση τις εκτιμήσεις από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, η επαναλειτουργία των μονάδων θα φτάσει σταδιακά κοντά στο 60% συνολικά, με τις πληρότητες για το μήνα Ιούλιο να φτάνουν σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα, μόλις στο 20%.
Σε χαμηλά επίπεδα παραμένουν ακόμα οι πληρότητες των ξενοδοχείων σε αρκετούς τουριστικούς προορισμούς, ενώ με αγωνία παρακολουθούν οι ξενοδόχοι την εξέλιξη των κρατήσεων.
Θολό παραμένει το τοπίο για τους ξενοδόχους των νησιών καταμεσής της τουριστικής περιόδου. Οι κρατήσεις στα περισσότερα καταλύματα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα προσδοκώντας σε μία αύξηση μετά τις 15 Ιουλίου, όταν θα έχει φτάσει το πρώτο μεγάλο κύμα τουριστών.
Στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στο Ηράκλειο, έχει ανοίξει μέχρι στιγμής το 1/3 των ξενοδοχειακών μονάδων, ενώ η πληρότητα δεν ξεπερνά το 10%.
Στη Λευκάδα οι ξενοδόχοι είδαν από μία στιγμή στην άλλη να κάνε βουτιά ο τουρισμός στο νησί την ώρα που τα μηνύματα από τον Ιανουάριο έδειχναν μία επιτυχημένη χρονιά. Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι ξενοδόχοι στην Πάτμο ελπίζοντας ότι από τις 15 Ιουλίου οι τουρίστες θα επισκεφθούν το νησί. Από τα συνολικά 40 ξενοδοχεία μόλις τα τρία θα παραμείνουν κλειστά.
Ταυτόχρονα, παρά τον όγκο ταξιδιωτών που παρατηρείται στα σύνορα, η τουριστική κίνηση στη Βόρεια Ελλάδα παραμένει χαμηλή.
Στη Χαλκιδική και την Πιερία, οι επαγγελματίες και ξενοδόχοι παρακολουθούν προβληματισμένοι τα νούμερα, ενώ σχεδόν το 40% των ξενοδοχείων στον νομό Χαλκιδικής φαίνεται πως δεν έχουν σκοπό να λειτουργήσουν.
Η εξέλιξη της πανδημίας και τα τεστ στα αεροδρόμιο
Την ίδια στιγμή, ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία από τα μοριακά τεστ για τον κοροναϊό που διενεργεί ο ΕΟΔΥ στα αεροδρόμια.
Περίπου στο 25% των επιβατών αεροπορικών πτήσεων βγάζει το QR-code, χαρακτηρίζοντάς τους «κόκκινους» βάση των αυξημένων επιδημιολογικών στοιχείων των τόπων προέλευσής τους.
Σε 2,5 μέρες στα 27 αεροδρόμια της χώρας έχουν γίνει 15.263 μοριακά τεστ σε περίπου 80.000 επιβάτες. Την πρώτη μέρα είχαν γίνει 5.889 μοριακά τεστ, την δεύτερη 5.374 και χθες μέχρι το μεσημέρι 4.000. Από τα αποτελέσματα των 4.711 τεστ της «πρεμιέρας» των αεροπορικών πτήσεων, προέκυψαν 11 κρούσματα θετικών στην COVID-19, ένα ποσοστό της τάξης του 0,23%.
Από το σύνολο των μοριακών τεστ που έχουν πραγματοποιηθεί έχουν βγει τα αποτελέσματα περίπου στο 30%, καθώς εκκρεμούν αυτά 10.552 ταξιδιωτών που έχουν υποβληθεί στην εξέταση.
Ενθαρρυντικό είναι το στοιχείο πως το 90% και παραπάνω των μοριακών τεστ που έγιναν σε επιβάτες αεροπορικών πτήσεων την ημέρα της πρεμιέρας, ήταν αρνητικό.
Οι έλεγχοι σε τουρίστες
Αυστηρότεροι θα είναι οι έλεγχοι και οι επισημάνσεις σε ταξιδιώτες που έχουν υποβληθεί σε μοριακά τεστ και δεν τηρούν την επιβεβλημένη καραντίνα μέχρι την εξαγωγή των αποτελεσμάτων.
Το «καμπανάκι» κινδύνου χτύπησε στην περίπτωση γυναίκας από την Σουηδία, η οποία εντοπίστηκε να κάνει βόλτες στην Αθήνα και δεν τήρησε την καραντίνα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου της.
Στο κέντρο επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας συνεχίζεται η λεπτομερής ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων και η μεταφορά τους σε ξενοδοχεία και δωμάτια καραντίνας.