Το σχέδιο Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας για εξαγωγές LNG στην Ευρώπη

Δημοσιεύτηκε στις 12/04/2022 11:15

Το σχέδιο Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας για εξαγωγές LNG στην Ευρώπη

Τη δέσμευση για τη στήριξη των Ευρωπαίων συμμάχων του στην προσπάθεια τους για ενεργειακή ασφάλεια και ανεξαρτησία έδωσε το Ισραήλ μέσω της υπουργού Ενέργειας Καρίν Ελχαράρ κατά τη διάρκεια της χθεσινής υπουργικής συνάντησης με τον Κώστα Σκρέκα και την Κύπρια υπουργό Νατάσα Πηλείδου.

Αυτό σημείωσε η κ. Ελχαράρ στις δηλώσεις της υποσχόμενη εξαγωγές αερίου από τα κοιτάσματα της ισραηλινής ΑΟΖ προς τις ευρωπαϊκές αγορές.

Όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα οι τρεις χώρες συμφώνησαν στις εξαγωγές του ισραηλινού αερίου από σταθμό υγροποίησης στην Κύπρο ώστε να μεταφέρονται οι ποσότητες του με πλοία προς την Ευρώπη αλλά και από τους μεγάλους τερματικούς σταθμούς LNG της Αιγύπτου. Η τελευταία χώρα, να σημειωθεί εισάγει ποσότητες αερίου από το Ισραήλ μέσω αγωγού.

Η πρόταση της Energean

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Έλληνας υπουργός κατά τη διάρκεια της χθεσινής τριμερούς συνόδου υποστήριξε πρόταση της Energean για την εγκατάσταση δεξαμενόπλοιου υγροποίησης αερίου (FLNG) στην Κύπρο.

Το πλοίο με το όνομα Hilli ανήκει στην Golar LNG, εταιρεία μέλος της Vitol και βρίσκεται στο Καμερούν. Θα είναι διαθέσιμο από το καλοκαίρι του 2026. Το αέριο που θα υγροποιείται  και εξάγεται θα προέρχεται από τα κοιτάσματα της Energean στην ισραηλινή ΑΟΖ. Ήδη η ελληνική εταιρεία κάνει την πρώτη της γεώτρηση στον στόχο Αθηνά και ποσότητες τους θα φτάνουν στο FLNG με αγωγό.

Πάντως, η Energean, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει τη δυνατότητα της εξαγωγής αερίου για την κάλυψη αναγκών της Κύπρου και από το 2024 με ποσότητες από την παραχώρηση «Βόρειο Καρίς», το οποίο θα μπει στην παραγωγή από το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Ο EastMed και το καλώδιο…

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις υπουργοί κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνόδου επαναβεβαίωσαν τη στήριξη τους στον αγωγό EastMed. Μάλιστα συμφώνησαν στην ανάγκη της προσαρμογής του ώστε να μπορεί να μεταφέρει και υδρογόνο και με τον τρόπο αυτό ο αγωγός να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και βιωσιμότητας.

Πρόοδος σημειώθηκε και στην ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia Interconnector με το Ισραήλ να δηλώνει πια ένθερμο στην ανάπτυξη του καλωδίου Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας.

Πηγή: ΟΤ

in.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook