Το πετρέλαιο κατρακυλάει, με τις αποφάσεις του OPEC+ να μην καταφέρνουν να πείσουν την αγορά

Δημοσιεύτηκε στις 10/04/2020 08:28

Το πετρέλαιο κατρακυλάει, με τις αποφάσεις του OPEC+ να μην καταφέρνουν να πείσουν την αγορά
Σε… υπόθεση για γερά νεύρα μετατράπηκε η σημερινή συνεδρίαση για το πετρέλαιο έκλεισε τελικά με «βουτιά» πάνω από 9%, παρά το γεγονός ότι έφτασε να σημειώνει κέρδη ακόμα σχεδόν 13%

Σε… υπόθεση για γερά νεύρα μετατράπηκε η σημερινή συνεδρίαση για το πετρέλαιο έκλεισε τελικά με «βουτιά» πάνω από 9%, παρά το γεγονός ότι έφτασε να σημειώνει κέρδη ακόμα σχεδόν 13%.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg τα μέλη του OPEC+, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας συμφώνησαν σε περικοπές 10 εκατ. βαρελιών την ημέρα για δύο μήνες.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μια περικοπή αυτού του μεγέθους δεν αρκεί για να σταθεροποιήσει την αγορά, όπου η μείωση της ζήτησης φτάνει στα 35 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Έτσι, ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, προσανατολίζεται να ζητήσει περικοπή επιπλέον 5 εκατ. βαρελιών την ημέρα από άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες που δεν ανήκουν στο σχήμα του OPEC+.

Συγκεκριμένα, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή σε περίπου 8,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Μάιο και τον Ιούνιο, σύμφωνα με τους εκπροσώπους. Η Σαουδική Αραβία αντλούσε περίπου 9,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Φεβρουάριο και έκτοτε αύξησε μαζικά την παραγωγή της τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

Η εν λόγω απόφαση που πάρθηκε στην τηλεδιάσκεψη του OPEC+ θα αποτελέσει τη βάση των συζητήσεων στη συνάντηση της Παρασκευής σχετικά με περαιτέρω συμβολή των χωρών της G-20, με την αμερικανική συμμετοχή να θεωρείται κλειδί.

Το Κρεμλίνο επέμεινε ότι η Αμερική πρέπει να κάνει περισσότερα από όσα αφήνουν τις δυνάμεις της αγοράς να μειώσουν τη δική τους παραγωγή ρεκόρ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι η περικοπή της χώρας του θα συμβεί «αυτόματα» λόγω των χαμηλών τιμών.

Πάντως οι κύριοι παραγωγοί πιέζουν για μια συμφωνία, καθώς η κατανάλωση ενέργειας κατέρρευσε και σφυρηλατούσε τις τιμές. Η ζήτηση πετρελαίου στην Ινδία έχει καταρρεύσει κατά 70% και ορισμένα αμερικανικά διυλιστήρια βρίσκονται αντιμέτωπα με κλείσιμο, καθώς η κατανάλωση έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο της εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες.

Οι παραγωγοί θα χρειαστεί να συμφωνήσουν σε μια βαθιά και παρατεταμένη περικοπή της προσφοράς.

Την ίδια στιγμή η κατάρρευση της ζήτησης στις ΗΠΑ προκαλεί έντονη ανησυχία στους επενδυτές, που ανησυχούν ότι το χειρότερο δεν έχει έρθει ακόμα. Η τοπική κατανάλωση πετρελαϊκών προϊόντων υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο σε δεκαετίες, σύμφωνα με τα εβδομαδιαία στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών για την Ενέργεια.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, την τελευταία ώρα της συνεδρίασης η μεταβλητότητα στην αγορά εντάθηκε, με το πετρέλαιο να χάνει τα κέρδη που κατέγραφε νωρίτερα, ενώ η πτώση ενισχύθηκε λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα τόσο το αμερικανικό αργό όσο και το brent να κλείνουν τελικά με ισχυρές απώλειες.

Ειδικότερα, το αργό τύπου West Texas Intermediate τερμάτισε τη συνεδρίαση με πτώση 9,29% ή 2,33 δολάρια και έκλεισε στα 22,76 δολάρια, παρότι στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας κινήθηκε με θετικό πρόσημο ενώ πρόσκαιρα, μετά την αναφορά του Reuters για επίτευξη συμφωνίας στον OPEC+, αναρριχήθηκε μέχρι τα 28,36 δολάρια, σημειώνοντας άνοδο άνω του 12%.

Αντίστοιχη πορεία ακολούθησε την Πέμπτη και το πετρέλαιο τύπου Brent, που ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με πτώση 4,5% στα 31,35 δολάρια το βαρέλι, έχοντας φτάσει ενδοσυνεδριακά έως τα 36,40 δολάρια το βαρέλι.

Βάσει όλων των παραπάνω, ο OPEC+ και οι σύμμαχοί του, καθώς και οι G20, αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο έργο στην προσπάθειά τους να απορροφήσουν τη μεγάλη υπερπροσφορά.

in.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook