Το νέο πάγωμα των πλειστηριασμών στο τραπέζι με τους θεσμούς
Το “πάγωμα” μέχρι και τον Ιούνιο των πλειστηριασμών για τους πληττόμενους από την πανδημία, είναι ένα από τα θέματα που θα θέσει το υπουργείο Οικονομικών στον τελικό κύκλο της 9ης αξιολόγησης, αύριο και την Τετάρτη.
Οι πλειστηριασμοί είχαν παγώσει με συμφωνία από τις τράπεζες, μέχρι και το τέλος του 2020, λόγω της πανδημίας. Τώρα, το υπουργείο Οικονομικών θέλει να δώσει μια ακόμη ανάσα, παγώνοντας για άλλο ένα εξάμηνο τους πλειστηριασμούς με στόχο να δώσει χρόνο σε τράπεζες και δανειολήπτες να διαπραγματευτούν ξανά, μετά το τέλος της πανδημίας.
Το μέτρο θα πλαισιωθεί και με το προγράμματα επιδότησης δόσεων επιχειρηματικών δανείων (ενήμερων και σε καθυστέρηση) για 9 μήνες, που προωθεί επίσης το υπουργείο Οικονομικών. Η συζήτηση με τους εκπροσώπους των θεσμών σε αυτό το θέμα, θα έχει ως στόχο να οριστικοποιηθούν τα κριτήρια ένταξης. Ο στόχος είναι, μαζί με το πρόγραμμα “Γέφυρα Ι” μέσω του οποίου επιδοτούνται δάνεια συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία, το “Γέφυρα ΙΙ” για τα επιχειρηματικά δάνεια και το πάγωμα των πλειστηριασμών, να δημιουργηθεί ένα πλέγμα προστασίας για τους πληττόμενους της πανδημίας, μέχρι να περάσει η κρίση.
Θέμα στη συζήτηση με τους θεσμούς θα είναι η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα. Το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα για την θεσμοθέτηση της δευτερεύουσας νομοθεσίας του νέου πτωχευτικό κώδικά (εκκρεμούν ακόμη 52 εφαρμοστικές αποφάσεις για την εφαρμογή του νόμου) ώστε να τηρηθούν τα ορόσημα στα οποία έχει δεσμευτεί η ελληνική πλευρά. Την ενεργοποίηση του νόμου μέχρι και 31 Μαρτίου για τα νομικά και τις 30 Ιουνίου για τα φυσικά πρόσωπα.
Το κεφάλαιο του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα συμπληρωθεί, με τις αλλαγές που θα γίνουν στο νόμο για το ΤΧΣ και την επέκταση του σχεδίου “Ηρακλής” για την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων.
Τα νέα μέτρα ελάφρυνσης
Ένα δεύτερο πακέτο που θα συζητηθεί στο πλαίσιο των τελικών συζητήσεων με τους θεσμούς, είναι τα νέα μέτρα ελάφρυνσης για οικονομία και επιχειρήσεις, που χτυπήθηκαν από την κρίση.
Συγκεκριμένα, θα συζητηθεί η επανάληψη του μέτρου της κλιμακωτής μείωσης έως και μηδενισμού της προκαταβολής φόρου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις που ίσχυσε το 2019 και για τα έσοδα του 2020. Το μέτρο, λόγω της οικονομικής κατάστασης, έχει μικρό κόστος και θα συμβάλλει στη ρευστότητα των επιχειρήσεων.
Το δεύτερο μέτρο που αναμένεται είναι το “πάγωμα” των τεκμηρίων για έναν χρόνο, αφού με δεδομένη τη μείωση των εισοδημάτων για το 2020, κάποιοι φορολογούμενοι κινδυνεύουν με υπέρμετρη φορολόγηση αν το τεκμαρτό εισόδημα θα είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό.
Το τρίτο μέτρο είναι η μη επιβολή του πέναλτι που προβλέπεται για όσους από τους πληττόμενους δεν κατάφεραν να συγκέντρωσαν πέρσι ηλεκτρονικές αποδείξεις ποσοτικά ίσες με το 30% του ετήσιου εισοδήματος μαζί με τυχόν εισοδήματα για ενοίκια.
Η μεγάλη μάχη αναμένεται στο αίτημα του ΥΠΟΙΚ για μια γενναία ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν τους μήνες της κρίσης, ειδικά για τους πληττόμενους. Στο θέμα αυτό, οι εκπρόσωποι των θεσμών φαίνεται ότι έχουν τις μεγαλύτερες αντιστάσεις, καθώς θεωρούν ότι άλλη μια μεγάλη ρύθμιση μετά από αυτή των 120 δόσεων στο τέλος του 2019 θα διαταράξει την κουλτούρα πληρωμών.