Το μπρα ντε φερ για τον φόρο και τις επιδοτήσεις στο ρεύμα [γράφημα]

Δημοσιεύτηκε στις 26/07/2024 19:19

Το μπρα ντε φερ για τον φόρο και τις επιδοτήσεις στο ρεύμα [γράφημα]

Κληρώνει για την επιβολή του έκτακτου φόρου στους ηλεκτροπαραγωγούς με φυσικό αέριο με τους καταναλωτές να αναμένουν τις τιμές του Αυγούστου στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης προχωρά, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατάθεση της σχετικής ρύθμισης στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα 29 ή Τρίτη 30 Ιουλίου, όπου εκεί θα φανερωθεί και το ύψος του έκτακτου τέλους στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας με μονάδες φυσικού αερίου.

Ηλεκτρικό ρεύμα

Οι πάροχοι ανακοινώνουν στις 2 Αυγούστου τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, οι οποίες και θα αφορούν στον μήνα Αύγουστο, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν πώς η τιμολογιακή πολιτική, τουλάχιστον των ιδιωτών, θα κινείται στα ίδια επίπεδα με αυτά του Ιουλίου ή ελαφρώς υψηλότερα.

Πάντως, η Metlen ως ο μεγαλύτερος ιδιώτης ηλεκτροπαραγωγός έσπευσε μέσω του παρόχου του την Protergia να ανακοινώσει σταθερές ανταγωνιστικές χρεώσεις για τον μήνα Αύγουστο.

Με τον τρόπο αυτό, λένε παράγοντες της αγοράς, επιδιώκει αφενός να μην επιβαρύνει τους πελάτες του και αφετέρου να προκαταβάλει τις όποιες επιλογές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ως προς το ύψος του φόρου.

«Όσο χαμηλότερες ή συγκρατημένες είναι οι τιμές του Αυγούστου, τόσο μικρότερος θα είναι ο φόρος στο φυσικό αέριο των ηλεκτροπαραγωγών», λένε οι εκτιμήσεις.

Σε σταθερές χρεώσεις ή ελαφρώς υψηλότερες θα κινηθούν και οι άλλοι μεγάλοι ιδιώτες της αγοράς, Elpedison, ΗΡΩΝ και NRG.

Η ΔΕΗ

Το κλειδί, όμως, σε όλες τις εξελίξεις και ιδίως ως προς το αν ο φόρος θα είναι υψηλός και οι επιδοτήσεις υψηλές οι χαμηλότερες, φαίνεται να κρατά η ΔΕΗ.

Η εταιρεία κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας με περισσότερους από 7,2 εκατομμύρια πελάτες οπότε το ύψος των τιμολογίων που θα ανακοινώσει για τον Αύγουστο θα αποτελέσει και τον μπούσουλα… για το φόρο και το ύψος της επιδότησης των οικιακών τιμολογίων.

Η ΔΕΗ είχε χρέωση τον Ιούλιο στο ειδικό ή πράσινο τιμολόγια στα 0,135 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η Metlen ανακοίνωσε για τον Αύγουστο γύρω στα 0,16 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Πηγές θέλουν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να επιδιώκει μία μέση τιμή λιανικής στα 0,15 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Πηγές της ΔΕΗ, επίσης, αναφέρουν ότι για τον Αύγουστο η εταιρεία θα δείξει όπως κάνει εδώ και τρεις μήνες το κοινωνικό της πρόσωπο…

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ο υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει στείλει και συνεχίζει να στέλνει το μήνυμα, όπως έκανε και σήμερα με δηλώσεις του στα Παραπολιτικά FM, της αυτοσυγκράτησης όλων των παρόχων.

Πληροφορίες θέλουν επίσης την ηγεσία του υπουργείου να αναμένει επίσης συγκρατημένες τιμές όχι μόνο στις οικιακές καταναλώσεις κάτω των 500 κιλοβατώρων ανά μήνα, αλλά και πάνω από αυτές. Το ίδιο προσδοκά και για τις χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώνουν οι επιχειρήσεις.

Όσο λοιπόν χαμηλότερες είναι οι ανταγωνιστικές χρεώσεις στα κυμαινόμενα τιμολόγια τόσο λιγότερες επιδοτήσεις θα απαιτηθούν και άρα, ενδεχομένως, και ο φόρος που θα επιβληθεί δεν θα κινηθεί στα 9 με 10 ευρώ ανά MWh αλλά πολύ πιο κάτω.

Όλα αυτά μένουν να φανούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Τιμές χονδρεμπορικής αγοράς

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κινούνται πτωτικά.

Από τα επίπεδα των 219,28 ευρώ/MWh στις 22 Ιουλίου η μέση τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας έχει βουτήξει στις 27 Ιουλίου 103,55 ευρώ/MWh.

Οι ακραίες τιμές διαμορφώθηκαν λόγω του παρατεταμένου καύσωνα και των αδύναμων ηλεκτρικών διασύνδεσεων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η έκρηξη της ζήτησης σε ηλεκτρικό ρεύμα είχε σαν αποτέλεσμα να εκτοξεύσει τις τιμές, ενώ σε περιοχές όπου υπήρχε χαμηλή επάρκεια ισχύος δεν μπορούσε να καλυφθεί με εισαγωγές και εξαγωγές εξαιτίας των αδύναμων ηλεκτρικών διασυνδέσεων.

Πάντως το φαινόμενο αποδεικνύεται πρόσκαιρο, με αποτέλεσμα παράγοντες της αγοράς να χαρακτηρίζουν υπερβολική την αντίδραση του υπουργείου. Σχόλιο που έκανε και ο πρόεδρος και CEO της Metlen Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Πηγή: ΟΤ

© Πηγή: In.gr