Το μεγάλο στοίχημα της αιολικής ενέργειας – Οι νέες επενδύσεις και η κατασκευή τεράστιων ανεμογεννητριών

Δημοσιεύτηκε στις 21/04/2021 15:41

Το μεγάλο στοίχημα της αιολικής ενέργειας – Οι νέες επενδύσεις και η κατασκευή τεράστιων ανεμογεννητριών

Τίποτε δεν φαίνεται ικανό να σταματήσει την ανάπτυξη τεράστιων αιολικών πάρκων με ανεμογεννήτριες-γίγαντες σε όλο τον κόσμο που μπορούν να παράσχουν ηλεκτρική ενέργεια σε εκατομμύρια νοικοκυριά. Μόνο πέρσι και παρά τα προβλήματα από την πανδημία ο κλάδος προσέθεσε χωρητικότητα 93 γιγαβάτ, ποσό ρεκόρ που αντικατοπτρίζει αύξηση κατά 50% σε ετήσια βάση σύμφωνα με νέα στοιχεία από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας.

Μέσα στη δεκαετία μάλιστα, η παραγωγή ηλεκτρισμού από τη δύναμη του ανέμου έχει τετραπλασιαστεί.

Αυτό οφείλεται τόσο στις νέες τεράστιες επενδύσεις, όσο και στην εξέλιξη της τεχνολογίας που έχει επιτρέψει να κατασκευάζονται «ανεμογεννήτριες τέρατα» με ύψος που ξεπερνά πλέον τα 250 μέτρα ή κάθε μία και πτερύγια που το καθένα είναι πάνω από 100 μέτρα. Αυτές οι τεράστιες ανεμογεννήτριες θα χρησιμοποιούν για να γίνει ακόμη πιο μεγάλο το ήδη μεγαλύτερη offshore αιολικό πάρκο στον κόσμο ανοικτά των ακτών της Βρετανίας. Στα πεδία Dogger Bank A και Β αναμένεται ότι θα προστεθεί τώρα και το Dogger Bank C με τη χρήση ανεμογεννητριών Haliade–X της GE Renewable Energy. Είναι ενδεικτικό ότι αυτές θα μπορούν να παράγουν 14 μεγαβάτ.

Το στοίχημα της αιολικής ενέργειας είναι τόσο μεγάλο που πολλές είναι οι χώρες εκείνες που έχουν ιδιαίτερα φιλόδοξα σχέδια για τη συνέχεια. Κανένα βέβαια, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν τόσο φιλόδοξο όσο αυτό της Νότιας Κορέας. Ανοικτά των νοτιοδυτικών ακτών της χώρας υπάρχει σχέδιο να κατασκευαστεί μέσα στην επόμενη δεκαετία αιολικό πάρκο που θα παράγει 8,2 γιγαβάτ. Πρόκειται για επένδυση που αναμένεται να φτάσει ούτε λίγο ούτε πολύ στα 42 δις δολάρια. Πρόκειται για ένα μόνο από τα σχέδια της χώρας στην προσπάθεια που κάνει να πετύχει ουδετερότητα άνθρακα μέχρι το 2050.

Η πρόκληση φυσικά είναι τεράστια. Από τη δεκαετία του 1960 και μετά η Νότιος Κορέα αναδείχτηκε σε τεράστια βιομηχανική δύναμη, η χώρα αναδείχτηκε σε μια από τις δέκα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας σε όλο τον κόσμο σύμφωνα με στοιχεία του CNBC. Η κατά κεφαλήν κατανάλωση ηλεκτρισμού μάλιστα είναι μεγαλύτερη ακόμη κι από αυτή της Γερμανίας και της Ιαπωνίας. Τα δύο τρίτα των αναγκών για ηλεκτρισμό σήμερα καλύπτονται από ορυκτά καύσιμα με το υπόλοιπο ένα τρίτο σχεδόν να καλύπτεται από πυρηνική ενέργεια. Από ανανεώσιμες πηγές καλύπτεται μόλις το 6,5% των αναγκών και υπάρχει σχέδιο για να αλλάξει αυτό.

Για να πετύχει το στόχο η Κορέα και άλλες χώρες βασίζονται σε ανεμογεννήτριες οι οποίες γίνονται όλο και πιο μεγάλες. Μόνο όσον αφορά την Ευρώπη, στοιχεία του επιμελητηρίου αιολικής ενέργειας WindEurope δείχνουν ότι η μέση χωρητικότητα offshore ανεμογεννητριών που εγκαταστάθηκαν το 2020 ήταν ούτε λίγο ούτε πολύ 8,2 μεγαβάτ σύμφωνα με το CNBC. Πρόκειται για αύξηση κατά 5% σε σύγκριση με το 2019.

Είναι ενδεικτικό ότι οι ανεμογεννήτριες Haliade–X έχουν φτάσει πλέον σε ύψος τα 260 μέτρα, με πτερύγια 107 μέτρων και διάμετρο ρότορα τα 220 μέτρα. Η ικανότητα παραγωγής ενέργειας για την κάθε μια μπορεί να φτάσει από τα 12 μέχρι τα 14 μεγαβάτ. Οι ανεμογεννήτριες της GE βέβαια δεν είναι οι μόνες που έχουν μπει δυνατά στο παιχνίδι. Η εταιρεία Vestas έχει παρουσιάσει σχέδια για ανεμογεννήτρια 15 μεγαβάτ. Η Siemens Gamesa Renewable Energy (SGRE) έχει στα σκαριά ανεμογεννήτρια 14 μεγαβάτ που θα μπορεί να φτάνει στα 15 μεγαβάτ εάν υπάρξει ανάγκη. Πρόκειται για τεράστιες ανεμογεννήτριες με αυτές της Vestas να έχουν μήκος πτερυγίου άνω των 115 μέτρων και διάμετρο ρότορα τα 236 μέτρα. Αυτές της SGRE έχουν μήκος πτερυγίου τα 108 μέτρα και διάμετρο ρότορα τα 22 μέτρα.

Πηγή: ΟΤ

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook