Το λάθος που έδιωξε τον Μάρκο Κολάνοβιτς από την JPMorgan
Ο οικονομικός Τύπος τον αποκαλούσε «Gandalf» και «Ημίθεο» εδώ και χρόνια για την ικανότητά του στην πρόβλεψη των κινήσεων της αγοράς. Τώρα όμως ο Μάρκο Κολάνοβιτς βρέθηκε στο πιο μοναχικό μέρος της Wall Street, όταν την Τετάρτη η JPMorgan του έδειξε την πόρτα της εξόδου.
Ένα ισχυρό ράλι στο χρηματιστήριο που ξεκίνησε στις αρχές του 2023 εξέπληξε πολλούς επενδυτές. Αλλά καθώς άλλοι αναλυτές μεγάλων τραπεζών το αποδέχτηκαν ο ένας μετά τον άλλο, προσαρμόζοντας τις προβλέψεις τους υψηλότερα, ο Κολάνοβιτς, ο κορυφαίος στρατηγικός αναλυτής της JPMorgan Chase, διπλασίασε τις πτωτικές προοπτικές του. Οι μετοχές συνέχισαν να ανεβαίνουν, με τους κύριους δείκτες να σημειώνουν νέα υψηλά και πάλι αυτή την εβδομάδα.
Ο Κολάνοβιτς προέβλεψε ύφεση που δεν έχει υλοποιηθεί και σε μεγάλο βαθμό του διέφυγε η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης που ώθησε τις μετοχές της τεχνολογίας τους τελευταίους 18 μήνες.
Η τρέχουσα ερευνητική άποψη της JPMorgan είναι ότι ο S&P 500 θα φτάσει το 24% μέχρι το τέλος του έτους. Ο Κολάνοβιτς προειδοποίησε σε μια από τις τελικές του εκθέσεις, την περασμένη εβδομάδα, για μια «σαφή αποσύνδεση» μεταξύ των αποτιμήσεων των μετοχών και της οικονομίας, τη μείωση της ρευστότητας και τις ηγετικές ομάδες που συγκαλύπτουν την αδυναμία.
Ο κίνδυνος του να βλέπεις παντού αρκούδες
Η αποχώρησή του υπογραμμίζει τους κινδύνους του να παίρνει κανείς θέση «αρκούδας στο χρηματιστήριο, που ποτέ δεν είναι δημοφιλής θέση σε έναν κλάδο που πουλά επενδύσεις στους πελάτες του, κατά τη διάρκεια μιας ταχέως ανοδικής αγοράς. Εάν λέτε στους πελάτες ότι οι αγορές θα πέσουν ενώ αυτές ανεβαίνουν, οι πελάτες σας χάνουν χρήματα και εσείς και η εταιρεία σας κινδυνεύετε να χάσετε την αξιοπιστία σας.
Ο Κολάνοβιτς εισήχθη στο Institutional Investor Hall of Fame το 2020 μετά από πολλά χρόνια ως κορυφαίος αναλυτής της έκδοσης
Ο Κολάνοβιτς, ένας 48χρονος με καταγωγή από την Κροατία, είπε στο Bloomberg News ότι απέκτησε πτυχίο κλασικής μουσικής προτού μεταναστεύσει στις ΗΠΑ για σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Πήρε διδακτορικό στη θεωρητική φυσική υψηλής ενέργειας και ξεκίνησε μια καριέρα στη Wall Street στις αρχές της δεκαετίας του 2000, προσχωρώντας στην JPMorgan όταν εξαγόρασε την Bear Stearns εν μέσω της οικονομικής κρίσης του 2008-09.
Ο Κολάνοβιτς ανέβηκε στην ιεραρχία και έτυχε ευρείας προσοχής ως αναλυτής στρατηγικής παραγώγων το 2015, όταν έκανε μια σειρά από εξαιρετικά ακριβείς βραχυπρόθεσμες κλήσεις σχετικά με την κατεύθυνση του S&P 500 με βάση το πώς περίμενε ότι quantitative funds (κεφάλαια που επενδύουν βάσει μαθηματικών αναλύσεων) θα αντιδρούσαν στην αυξανόμενη αστάθεια.
Επί χρόνια κορυφαίος αναλυτής
Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του πανικού της αγοράς που σχετίστηκε με τον Covid-19 τον Μάρτιο του 2020, έκανε μια τολμηρή και τελικά σωστή έκκληση ότι οι μετοχές θα επανέλθουν γρήγορα σε υψηλά ρεκόρ. Ο Κολάνοβιτς εισήχθη στο Institutional Investor Hall of Fame το 2020 μετά από πολλά χρόνια ως κορυφαίος αναλυτής της έκδοσης.
Όμως τα τελευταία τρία χρόνια, το κορυφαίο στέλεχος της JPMorgan έκανε μια σειρά από άκαιρες κλήσεις. Συνέστησε στους πελάτες να λάβουν μια υπέρβαρη θέση σε μετοχές κατά τη διάρκεια του selloff της αγοράς του 2022. Στη συνέχεια, τους συμβούλεψε να μειώσουν την έκθεση στις αρχές του 2023, ακριβώς τη στιγμή που οι μετοχές άρχισαν να ανακάμπτουν απότομα.
Εάν ο πρώτος κανόνας στη πρόβλεψη των αγορών είναι να έχεις δίκιο, ο δεύτερος κανόνας ίσως είναι: Μην είσαι ο μόνος που έχει άδικο. Το ράλι 45% του S&P 500 από την αρχή του περασμένου έτους αιφνιδίασε το μεγαλύτερο μέρος της Wall Street, αλλά οι αρνητές το αποδέχτηκαν σιγά-σιγά.
Ωστόσο, ο Κολάνοβιτς έχει ιστορία να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα. Σε μια συνέντευξή του το 2018, είπε στο Bloomberg: «Τείνω να είμαι ένα πιο αντιθετικό άτομο που κοιτάζει πράγματα που οι άνθρωποι δεν βλέπουν αυτή τη στιγμή… Το κακό είναι ότι μερικές φορές μπορεί να κοιτάς πολύ μακριά. Το «πολύ νωρίς» μερικές φορές σημαίνει επίσης «λάθος» στα οικονομικά».
Όταν κάνεις λάθος, μην επιμένεις
Ο Κολάνοβιτς δεν είναι ο πρώτος που πέφτει σε αυτή την παγίδα. Ο Τσαρλς Κλο, προκάτοχος του Μπερνστάιν ως γκουρού των μετοχών στην Merrill Lynch, άφησε την εταιρεία κοντά στο ύψος της φούσκας dot-com αφού προέβλεψε πτωτική τάση για τις μετοχές, ακριβώς καθώς επιταχύνθηκε το ράλι στα τέλη της δεκαετίας του 1990.
Ο Μάικ Γουίλσον της Morgan Stanley, ένας από τους πιο εξέχοντες πεσιμιστές της Wall Street, απέσυρε το στοίχημά του ενάντια στον S&P 500 τον Μάιο, αφήνοντας τον Κολάνοβιτς και την JPMorgan ως τους μόνους που προέβλεπαν Bear Market.
Ο Γουίλσον μπορεί να πλήρωσε και για τη στάση του. Η Morgan Stanley σε εσωτερικό υπόμνημα τον Φεβρουάριο ανακοίνωσε την αποχώρηση από τη θέση του ως προέδρου της Παγκόσμιας Επενδυτικής Επιτροπής της τράπεζας.
Όταν το πάρτι στην αγορά μαίνεται και μπορούν να κερδηθούν χρήματα, ίσως λίγοι θέλουν να ακούσουν κάποιον που αμφιβάλλει.
Πηγή: ΟΤ