Το Βερολίνο θα άρει την ταξιδιωτική οδηγία για τις χώρες της ΕΕ στις 15 Ιουνίου, λέει ο ΥΠΕΞ
Η Γερμανία θα άρει στις 15 Ιουνίου πρώτα για τα 26 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ταξιδιωτική οδηγία της, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή εν ισχύ για όλον τον κόσμο, δήλωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.
Σε ζωντανή συζήτηση που είχε μέσω Instagram με την εκπρόσωπο της νεολαίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στο Ζάαρλαντ Κίρα Μπράουν, ο κ. Μάας δήλωσε ότι οι χώρες της Ε.Ε. θα είναι οι πρώτες για τις οποίες θα αρθεί η σχετική προειδοποίηση, ενώ στην ίδια απόφαση θα συμπεριληφθούν η Βρετανία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Ελβετία και το Λιχτενστάιν.
Σε ό,τι αφορά δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για τους Γερμανούς, όπως η Τουρκία, οι αποφάσεις θα ληφθούν σε μεταγενέστερο χρόνο.
Το συγκεκριμένο σχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών επρόκειτο αρχικά να τεθεί προς έγκριση στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο, η συζήτησή του ωστόσο αναβλήθηκε, λόγω διαφορετικής προσέγγισης που εξέφρασε η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) του πρωθυπουργού της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Die Zeit», χαρακτήρισε την πρόταση του κ. Μάας «μονόπλευρη» και ζήτησε να ασχοληθεί προηγουμένως με το θέμα η κυβερνητική επιτροπή.
Επιφυλακτικός εμφανίστηκε, σύμφωνα με το δίκτυο RND και ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι πολλές ταξιδιωτικές επιλογές μπορεί να οδηγήσουν σε νέο κύμα της πανδημίας.
Το ζήτημα αναμένεται πάντως να κλείσει οριστικά στην συνεδρίαση της 3ης Ιουνίου.
T-DAY σήμερα για τον γερμανικό τουρισμό
Με το σλόγκαν «T-Day» (Ημέρα Τουρισμού), εκατοντάδες εργαζόμενοι σε τουριστικές επιχειρήσεις διαδήλωσαν στο Βερολίνο διεκδικώντας ειδικά μέτρα στήριξης για τον κλάδο, ο οποίος πλήττεται σοβαρά από τις συνέπειες της πανδημίας του κοροναϊού.
Εργαζόμενοι σε ταξιδιωτικά πρακτορεία, ξενοδοχεία, τουριστικά λεωφορεία, ακόμη και τεχνικοί του κλάδου φιλοξενίας συγκεντρώθηκαν σε κεντρικά σημεία της γερμανικής πρωτεύουσας, ενώ κομβόι εκατοντάδων τουριστικών λεωφορείων διέσχιζαν την πόλη κορνάροντας.
«Δεν θα χαλαρώσουμε μέχρι να δούμε μια μακροπρόθεσμη και βιώσιμη απόφαση από την πλευρά της κυβέρνησης για τα ταξιδιωτικά γραφεία και για τον κλάδο του τουρισμού συνολικά», δηλώνει η Άνκε Μίνγκερτσαν, ιδιοκτήτρια ταξιδιωτικού πρακτορείου και εκ των διοργανωτών της σημερινής διαδήλωσης, και εξηγεί ότι ο Τουρισμός χρειάζεται μια «ομπρέλα προστασίας» με κεφάλαια, τα οποία θα διατεθούν ως βοήθεια και όχι ως δάνεια.
Συγκέντρωση μπροστά από την Καγκελαρία πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα και η οργάνωση «Campact», διαμαρτυρόμενη για το πακέτο στήριξης που ετοιμάζει η γερμανική κυβέρνηση για την διάσωση της Lufthansa.
Η οργάνωση καταγγέλλει την αεροπορική εταιρία για πρακτικές που επιβαρύνουν το κλίμα και για «φορολογικά κόλπα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ