Τι προτείνουν οι εξαγωγείς για την τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας
Την άμεση επιστροφή του 90% του πιστωτικού ΦΠΑ των εξαγωγικών επιχειρήσεων ανεξαρτήτως ποσού, βάσει των δηλώσεων που υποβλήθηκαν ώς τις 31 Μαρτίου, και την καταβολή του υπόλοιπου 10% σε επόμενο χρόνο, μετά τη διενέργεια σχετικού ελέγχου, προτείνουν μεταξύ άλλων οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) για την τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων εν μέσω πανδημίας.
Το σχετικό αίτημα κατατέθηκε στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και πρόεδρο του Enterprise Greece, Γρηγόρη Δημητριάδη και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Enterprise Greece, Γιώργο Φιλιόπουλο.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Γεώργιος Κωνσταντόπουλος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, πρότειναν ακόμα την απαλλαγή της εισφοράς του 0,60% του Ν. 128/75 για το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια» του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών ΠΙστώσεων (ΟΑΕΠ), σε συνδυασμό με την προχρηματοδότηση εξαγωγών από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για αγορά πρώτων υλών.
Η διοίκηση του ΣΕΒΕ επανήλθε δε στην πρότασή της για υποχρεωτική αναστολή εργασίας, με ό,τι αυτή συνεπάγεται, από όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), που συνεχίζουν τη λειτουργία τους, όλων των εργαζομένων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, για όλο το διάστημα της κρίσης.
Πρόταση για ψηφιακές εκθέσεις, επιτροπή εμπειρογνωμόνων και καμπάνια προβολής του καλού ονόματος της Ελλάδας
Προτάθηκε ακόμα ο σχεδιασμός εξειδικευμένων δράσεων ψηφιακών εκθέσεων νέας γενιάς και ψηφιακού εξαγωγικού μάρκετινγκ, ώστε οι ελληνικές επιχειρήσεις να είναι σε θέση να συμμετάσχουν αξιόπιστα σε διεθνείς ηλεκτρονικές πλατφόρμες εκθέσεων και fora, με δεδομένο ότι, λόγω κορονοϊού, για φέτος τουλάχιστον, τέτοιου τύπου εκδηλώσεις με φυσική παρουσία θα είναι μετρημένες στα δάχτυλα.
Ο κ. Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη αξιοποίησης της καλής εικόνας της Ελλάδας, μέσω διεθνούς καμπάνιας προώθησης-προβολής. Πρότεινε να προβληθεί το γεγονός ότι η Ελλάδα, λόγω των έγκαιρων μέτρων που ελήφθησαν για την πρόληψη της νόσου, δημιούργησε καλό όνομα διεθνώς για την ασφάλεια και την ποιότητα, αλλά και το ότι οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της, παρά τα σοβαρά προβλήματα στη διακίνηση αγαθών και προσώπων και στη λειτουργία τους, συνεχίζουν, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα, την προμήθεια αγαθών εντός και εκτός Ελλάδας.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ πρότεινε ακόμα τη συγκρότηση Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων με συμμετοχή του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για τη συνεχή παρακολούθηση της όλης κατάστασης και την κατάθεση προτάσεων τόσο για τη λήψη άμεσων μέτρων όσο και για τον σχεδιασμό δράσεων για την επόμενη ημέρα.
AΠΕ-ΜΠΕ