Τι «παγώνει» στην οικονομία με την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης
Ρυθμίσεις που αφορούν την Golden Visa, τον ΕΝΦΙΑ, τις φορολογικές δηλώσεις αλλά και την απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, «παγώνουν» με την εκκίνηση της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
Η συζήτηση ξεκίνησε σήμερα στις 26 Μαρτίου και θα διαρκέσει, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής, έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.
Αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, αναμένεται να διεξαχθεί η ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας η οποία μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η Kυβέρνηση.
Την Πέμπτη αναμένονται οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών. Η συνεδρίαση θα κλείσει με την ομιλία του πρωθυπουργού για να ακολουθήσει ονομαστική ψηφοφορία. Σύμφωνα με τον Κανονισμό και το Σύνταγμα η πρόταση δυσπιστίας γίνεται αποδεκτή μόνο αν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον 151 «υπέρ» σε διαφορετική περίπτωση απορρίπτεται ενώ παράλληλα «παγώνει» το δικαίωμα κατάθεσης νέας πρότασης δυσπιστίας για ένα εξάμηνο.
Κατώτατος μισθός
Η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επηρεάζει και το γενικότερο κυβερνητικό έργο. Η έναρξη της συζήτησης θα οδηγήσει στην αναβολή του προγραμματισμένου για αύριο, υπουργικού συμβουλίου. Όπως είπε κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης , στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, «Αν είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να γίνει υπουργικό συμβούλιο. Θα γίνει μετά το πέρας της συζήτησης».
Κατά συνέπεια η ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού, η οποία ήταν προγραμματισμένη να γίνει αύριο, αναβάλλεται και αναμένεται να γίνει στο αμέσως επόμενο διάστημα. Σημειώνεται πως η πιθανότερη εκδοχή φέρει τον νέο κατώτατο μισθό κοντά στα 830 ευρώ γεγονός που θα επηρεάσει 19 επιδόματα, μεταξύ των οποίων το επίδομα ανεργίας που λαμβάνουν περίπου 140.000 άνεργοι.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας
Η συζήτηση στο Κοινοβούλιο μπλοκάρει, όπως είναι φυσικό, τη νομοθετική λειτουργία με ότι αυτό συνεπάγεται για την πρόοδο της διαδικασίας που αφορά σε νομοσχέδια τα οποία βρίσκονται στη Βουλή.
Ειδικότερα, στη Βουλή και σε τροπολογία νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, περιλαμβάνεται η αλλαγή των προϋποθέσεων για τη χορήγηση άδειας διαμονής διάρκειας πέντε ετών σε πολίτες τρίτων χωρών (Golden Visa). Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι η αξία της ακίνητης περιουσίας που πρέπει να κατέχει ο ενδιαφερόμενος καθορίζεται στις 800.000 ευρώ για την περιφέρεια Αττικής, τις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Μυκόνου και Σαντορίνης και στα νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.100 κατοίκους,. Για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, η αξία της ακίνητης περιουσίας διαμορφώνεται στις 400.000 ευρώ.
Στην ίδια τροπολογία, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2523 του Συμβουλίου, της 14ης Δεκεμβρίου 2022, σχετικά με την εξασφάλιση παγκόσμιου ελάχιστου επιπέδου φορολογίας των ομίλων πολυεθνικών επιχειρήσεων και των εγχώριων ομίλων μεγάλης κλίμακας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Pillar II) και άλλες τελωνειακές και φορολογικές διατάξεις», έχει ενταχθεί και διάταξη που προβλέπει την εξαίρεση, για τα φορολογικά έτη 2019 και εφεξής, από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για αγρότες κανονικού καθεστώτος και αλιείς παράκτιας αλιείας.
Σε άλλη διάταξη προβλέπεται ότι η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, φορολογικού έτους 2023, πραγματοποιείται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 7 επόμενων μηνών.
Ακόμη, υπάρχει διάταξη για την απαλλαγή – για τα έτη 2021, 2022, 2023 και 2024 – από τον ΕΝΦΙΑ των κτισμάτων και των αναλογούντων οικοπέδων που βρίσκονται «στις περιοχές που επλήγησαν από τους σεισμούς που εκδηλώθηκαν την 24η Ιουλίου 2021 και την 27η Σεπτεμβρίου 2021 στην Κρήτη» όπως αυτές οριοθετήθηκαν με συγκεκριμένες κοινές υπουργικές αποφάσεις.
Πηγή: ΟΤ