Τι φταίει για την ακρίβεια: Ο Στουρνάρας «δείχνει» την απληστία κερδών, ο Σκρέκας «βλέπει» την κλιματική αλλαγή
Από τον «εισαγόμενο πληθωρισμό», η κυβέρνηση περνάει πλέον στον «κλιματικό πληθωρισμό» για να δικαιολογήσει την ακρίβεια.
Κοινώς, για τα δεινά των καταναλωτών στην Ελλάδα, των φτωχότερων – πλην των Βούλγαρων – στην ΕΕ βάσει της αγοραστικής τους δύναμης, πριν έφταιγαν οι διεθνείς κρίσεις και τώρα ο «κακός μας καιρός», αλλά σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση. Για τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας των καταναλωτών και αντιμετώπισης της αισχροκέρδειας ούτε λόγος…
Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, από το βήμα του 14ου Food Retail που διοργάνωσε η Boussias, παρουσίασε το νέο κυβερνητικό αφήγημα, ενημερώνοντας το κοινό πως αναμένονται νέες αυξήσεις στα τρόφιμα λόγω της κλιματικής αλλαγής:
«Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και η μείωση της παραγωγικής ικανότητας λόγω ελλείψεων σε προσωπικό θα φέρουν ελλείψεις σε αγροδιατροφικά προϊόντα. Δηλαδή σε τρόφιμα. Και αυτό από τη μία θα έχει ως αποτέλεσμα μια πιθανή αύξηση των τιμών και από την άλλη ελλείψεις σε προϊόντα που έχουμε ανάγκη».
Συνεχίζοντας, ο υπουργός ισχυρίστηκε πως τα μέτρα κατά της ακρίβειας που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση αποδίδουν, καθώς όπως είπε «τον τελευταίο μήνα, σε κάποιες αλυσίδες ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει στο 0,4%».
Ωστόσο, ο Κώστας Σκρέκας παρέβλεψε να αναφέρει πως η Ελλάδα βρίσκεται στις χώρες με τον υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη, ο οποίος κατέγραψε περαιτέρω αύξηση τον Μάρτιο, σύμφωνα με τη Eurostat. Όπως και ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 26% του πληθυσμού της Ελλάδας βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας.
Και κυρίως παρέβλεψε τα όσα επισημάνθηκαν, μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα, από τον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας στην ετήσια έκθεσή του για την ελληνική οικονομία. «Η αύξηση των τιμών καταναλωτή υπερέβαινε την άνοδο του ενεργειακού κόστους και, κατά συνέπεια, ο πληθωρισμός σε κάποιο βαθμό οφείλεται σε αυξημένα επιχειρηματικά κέρδη», αναφερόταν στην έκθεση.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας επισήμανε πως η ανάλυση με βάση στοιχεία εθνικών λογαριασμών έδειξε μεγάλη αύξηση των περιθωρίων κέρδους. Μάλιστα για τα έτη 2021 και 2022, οι ρυθμοί μεταβολής του δείκτη περιθωρίων κέρδους για το σύνολο της οικονομίας ξεπέρασαν τα ιστορικά υψηλά τους επίπεδα, καταγράφοντας αύξηση 4% και 9% αντίστοιχα
Δηλαδή, ο Γιάννης Στουρνάρας επιβεβαίωσε πως για την ακρίβεια που σαρώνει την ελληνική αγορά το πρόβλημα δεν είναι ούτε ο «εισαγόμενος πληθωρισμός», αλλά ούτε ο «κλιματικός πληθωρισμός». Το βασικότερο πρόβλημα είναι ο «πληθωρισμός της απληστίας» και τα στοιχεία δείχνουν πως το «success story» της Ελλάδας βρίσκεται σε πορεία σύγκλισης με της Βουλγαρίας.