Θεοχάρης: Μεγάλο στοίχημα η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων
Η επιμελής τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα ξενοδοχεία αλλά και στο σύνολο της τουριστικής δράσης και επιχειρηματικότητας λογίζεται ως το μεγάλο στοίχημα της τουριστικής περιόδου, όπως αυτό περιγράφηκε από τους εμπλεκόμενους στα τουριστικά πράγματα, στην πρώτη διαδικτυακή της εκδήλωση με θέμα «Υγεία & Ασφάλεια, Τουρισμός & Οικονομία, Covid-19: Επιπτώσεις και Επόμενη Μέρα» που διοργάνωσε η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας.
Περιγράφοντας το δύσκολο εγχείρημα του ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού ο Χάρης Θεοχάρης υπογράμμισε ότι η επιτυχία εφέτος θα έχει να κάνει με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, εξισορροπώντας στην δύσκολη εξίσωση της «ασφάλειας» σε συνδυασμό με την τουριστική εμπειρία, που δεν πρέπει να χαθεί όπως εξήγησε.
Το αρμόδιο υπουργείο παρακολουθεί από κοντά όλες τις εξελίξεις (κρούσματα κλπ), με τον υπουργό να εκφράζει την ικανοποίηση του για την μέχρι τώρα εκπλήρωση της δύσκολης αποστολής του ανοίγματος των συνόρων. Σε κάθε περίπτωση το αρμόδιο υπουργείο έχει στρέψει και το βλέμμα του στον επόμενο στόχο, που είναι τόσο η επιμήκυνση της εφετινής χρονιάς, αλλά και το γρήγορο άνοιγμα της επόμενης.
Εστιάζοντας με τη σειρά του, ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική, Θεόδωρος Σκυλακάκης στην πρόκληση της τουριστικής δραστηριότητας εφέτος, εγχείρημα που το παρομοίασε με χορευτική παράσταση σε πάγο, που κάθε κίνηση απαιτεί επιδεξιότητα, ο κ. υφυπουργός στάθηκε στις μεγάλες προκλήσεις της επόμενης ημέρας.
Η εφετινή δύσκολη συνθήκη για την τουριστική βιομηχανία δίνει την ευκαιρία της διαφοροποίησης του τουριστικού μοντέλου, που με τα κονδύλια που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα από την ΕΕ, θα μπορεί να γίνει άμεση εφικτή. Η Ελλάδα, εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης, πρέπει να γίνει πρώτη χώρα σε απορρόφηση κονδυλίων και προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται το οικονομικό επιτελείο.
Σε ό,τι αφορά την πληγή που θα αφήσει ο τουρισμός στην ελληνική οικονομία, είναι σημαντική, με τον κ. υφυπουργό να τονίζει ότι οι απώλειες από τον τουρισμό το τρέχον τρίμηνο υπολογίζονται σε 7 δισ. ευρώ.
Παραμένοντας στο σκέλος των απωλειών, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχερήσεων) Γιάννης Ρέτσος σημείωσε ότι τουριστικά έσοδα έτους πλέον των 5 δισ. ευρώ θα πρέπει να λογιστούν ως επιτυχία, δεδομένης της αστάθειας των τουριστικών ροών ακόμα και μετά το άνοιγμα των ελληνικών συνόρων. Αφού και ο κ. Ρέτσος στάθηκε στην υγειονομική υπευθυνότητα «όλων» και στην κεφαλαιοποίηση της μέχρι τώρα αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ υπογράμμισε ότι παρούσα κρίση πρέπει να γίνει η ευκαιρία για τα επόμενα χρόνια, καθώς εκτίμησε ρυθμούς ανάπτυξης για την επόμενη τριετία ισχυρότερους από αυτούς που γνώρισε ο τουρισμός μέχρι τώρα στην Ελλάδα. Για τον ΣΕΤΕ, ανάφερε ο κ. Ρέτσος, το κλειδί είναι η διαχείριση των προορισμών, που περνάει και μέσα από τον εκσυγχρονισμό των υποδομών.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ΞΕΕ (Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος) Αλέξανδρος Βασιλικός επισήμανε ότι η επιτυχής αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης δεν πρέπει να καθησυχάζει τον κλάδο επισημαίνοντας ότι και τα ξενοδοχεία θα κριθούν πώς διαχειρίζονται την υφιστάμενη κατάσταση. Ενδεικτικό της παρούσας εικόνας είναι το γεγονός ότι 6.500 ξενοδοχεία έχουν εκδώσει υγειονομικά πρωτόκολλα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ