Τεταμένο το κλίμα μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας : Νέες «απειλές» από τον ΥΠΟΙΚ Στίβ Μνιούτσιν
Η Κίνα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της αγοράζοντας αμερικανικά προϊόντα, τιμώντας την εμπορική συμφωνία που υπεγράφη τον Ιανουάριο, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στιβ Μνιούτσιν, απειλώντας το Πεκίνο με «πολύ σημαντικές συνέπειες» σε αντίθετη περίπτωση, τη στιγμή που οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν ήδη ψυχρανθεί λόγω της διαμάχης για τις αιτίες διασποράς του κοροναϊου.
«Νομίζω ότι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», τόνισε ο Μνιούτσιν σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox Business.
«Αυτήν τη συμφωνία την διαπραγματευτήκαμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπογράφηκε από τον (Κινέζο) πρόεδρο Σι (Τζινπίνγκ) και τον (Αμερικανό) πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και έχω κάθε λόγο να πιστεύω (ότι οι Κινέζοι) θα τιμήσουν αυτήν τη συμφωνία», πρόσθεσε.
Αυτή η εμπορική συμφωνία, που υπεγράφη τον Ιανουάριο μετά από σχεδόν δύο χρόνια εμπορικού πολέμου, προβλέπει ότι η Κίνα θα αγοράσει επιπλέον αμερικανικά προϊόντα αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Ωστόσο, η πανδημία του νέου κοροναϊού πάγωσε απότομα το διεθνές εμπόριο.
«Αν δεν το κάνουν, θα υπάρξουν πολύ σημαντικές συνέπειες στη σχέση μας και στην παγκόσμια οικονομία, στον τρόπο που οι άνθρωποι συνεργάζονται μαζί τους» προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, καθώς οξύνονται οι τόνοι μεταξύ των δύο χωρών.
Μετά από μια σύντομη ανάπαυλα, προέκυψαν εκ νέου εντάσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον κατηγορεί το Πεκίνο ότι βρίσκεται πίσω από την πανδημία Covid-19, και ο Τραμπ απειλεί και πάλι με τιμωρητικούς δασμούς.
Ο ένοικος του Λευκού Οίκου επιτίθεται συχνά στην Κίνα από την αρχή της πανδημίας. Η κρίση του νέου κορονοϊού έχει αποδυναμώσει σημαντικά την αμερικανική οικονομία, η ισχύς της οποίας είναι από τα βασικά επιχειρήματα στην εκστρατεία του Ρεπουμπλικάνου προέδρου για την επανεκλογή του στην προεδρία.
Η σινο-αμερικανική εμπορική συμφωνία που υπογράφηκε τον Ιανουάριο προβλέπει επιπλέον αγορές από τον μεταποιητικό τομέα αξίας 77,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, 52,4 δισεκατομμύρια από τον ενεργειακό τομέα και 32 δισεκατομμύρια από γεωργικά προϊόντα.
Ο στόχος είναι η εξισορρόπηση του εμπορικού ισοζυγίου μεταξύ των δύο χωρών, που προς το παρόν είναι σε μεγάλο βαθμό ελλειμματικό από την αμερικανική πλευρά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP