Τέλος του χρόνου ο διαγωνισμός για νέα αιολικά και φωτοβολταϊκά στην Κρήτη

Δημοσιεύτηκε στις 11/06/2020 10:21

Τέλος του χρόνου ο διαγωνισμός για νέα αιολικά και φωτοβολταϊκά στην Κρήτη

“Έρχεται” και ο διαγωνισμός για νέα αιολικά και φωτοβολταϊκά στην Κρήτη, με τις πληροφορίες να αναφέρουν οτι η διαδικασία θα “τρέξει” προς το τέλος του χρόνου ή στις αρχές του 2021.

Η χθεσινή αναφορά του υφυπουργού Ενέργειας Γεράσιμου Θωμά για εγκατάσταση νέων ΑΠΕ στην Κρήτη αναζωπύρωσε το ήδη πολύ ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, ωστόσο οι πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι ο προωθούμενος διαγωνισμός για 100 Μεγαβάτ αιολικών και 100 Μεγαβάτ φωτοβολταϊκών έχει πολύ… δρόμο ακόμα.

Στην καλύτερη περίπτωση, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, θα καταστεί εφικτή μια τέτοια διαγωνιστική διαδικασία προς το τέλος του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου.

Ως γνωστόν, το δίκτυο της Κρήτης συνεχίζει να έχει το χαρακτηρισμό «κορεσμένο» για τις τεχνολογίες των αιολικών και των φωτοβολταϊκών με την απόφαση 96/2007 της ΡΑΕ.

Ωστόσο υπάρχει η μελέτη του ΕΜΠ που έγινε για λογαριασμό της ΡΑΕ, καθώς επίσης η αντίστοιχη μελέτη του ΑΔΜΗΕ, που διαπιστώνουν και οι δύο τη δυνατότητα ασφαλούς απορρόφησης σταθμών ΑΠΕ στο δίκτυο της Κρήτης περί τα 180 με 200 Μεγαβάτ, από τη στιγμή που θα συνδεθεί το νησί με τον Πελοπόννησο, ενώ η συνολική δυνατότητα, μετά και την ολοκλήρωση του καλωδίου με την Αττική θα φτάσει τα 2000 με 2500 Μεγαβάτ.

Με δεδομένες τις μελέτες αυτές η ΡΑΕ έχει αποστείλει πρόταση στο ΥΠΕΝ για τη διενέργεια σχετικών διαγωνισμών εγκατάστασης στο νησί 100 Μεγαβάτ αιολικών έργων και 100 Μεγαβάτ φωτοβολταϊκών, όχι μόνον για να καλυφθεί η επενδυτική ζήτηση αλλά και για να ενισχυθεί το ηλεκτρικό δυναμικό του νησιού που «καίει» ακόμα πετρέλαιο και κάθε καλοκαίρι αναζητά λύσεις στα Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη (Η/Ζ). «Επιβάλλεται η λήψη κατάλληλων μέτρων για να αποσοβηθεί ο κίνδυνος έλλειψης τροφοδοσίας της νήσου με ηλεκτρική ενέργεια ή έγερσης ζητημάτων περιβαλλοντικής συμμόρφωσης της χώρας με το ενωσιακό δίκαιο» γράφει χαρακτηριστικά η ΡΑΕ.

Η Αρχή μάλιστα, έχει προτείνει, λόγω του πολύ μεγάλου όγκου των επενδυτών που εκτιμάται ότι θα κατέβουν στους διαγωνισμούς αυτούς, να δοκιμαστεί ένα νέο μοντέλο διαγωνισμού (το λεγόμενο Ολλανδικό) το οποίο θα είναι μεν μειοδοτικό, αλλά θα ξεκινάει με κατώτατη και όχι ανώτατη τιμή. Δηλαδή θα τίθεται μια κατώτερη τιμή (η πρόταση κάνει λόγο για 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα), η οποία σταδιακά θα αυξάνει και κατά τα «βήματα» ανόδου, ο επενδυτής θα κλείνει δυναμικότητα στο κατώτερο ύψος τιμής που «αντέχει» το business plan του.

 Ωστόσο, για να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί αυτοί, για να βγάλει δηαδή προκήρυξη η ΡΑΕ και να δέχεται αιτήσεις, απαιτείται Υπουργική Απόφαση (ίσως και νομοθετική ρύθμιση) που να ρυθμίζει τη νέα κατηγορία «μη ώριμων» επενδύσεων, να ορίζει τα περιθώρια, τις διαδικασίες, τις ανώτατες ή κατώτατες τιμές κ.λπ.

Παράλληλα απαιτείται νέο λογισμικό που να μπορεί να υποστηρίξει την ανταγωνιστική δημοπρασία, δεδομένου μάλιστα ότι πρέπει να προβλεφθεί αυτοματοποιημένη διαδικασία που να «ξεκαθαρίζει» τις επικαλύψεις των γηπέδων εγκατάστασης που αναμένεται ότι θα είναι πολλές.

 energypress.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook